K1 i Boks

Floyd Mayweather likuje, poražen je čovjek koji je nadmašio rezultat kojim se najviše ponosi

Wanheng Moonsri Menayothin
 ILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
Wanheng Moonsri Menayothin doživio je prvi poraz u svojoj profesionalnoj boksačkoj karijeri

Ime Wanheng Moonsri Menayothin nije lako za zapamtiti i velikom broju ljudi na prvu neće apsolutno ništa značiti. No, kad napomenete kako je riječ o boksaču s Tajlanda koji je nadmašio rekord Floyda Mayweathera Jr., mnogi boksački fanovi znat će na koga mislite. Ovaj 35-godišnjak držao je WBC titulu slamka kategorije (ostale organizacije još je zovu polumuha ili minimum kategorija) točno četiri godine i 21 dan, prije nego što je jutros ostao bez nje. Savladao ga je sunarodnjak Petchmanee Kokietgym.

Ono što je važnije je činjenica da je u meč ušao s omjerom 54-0 te je prema tome do danas bio najuspješniji boksač u povijesti, odnosno boksač s najviše mečeva uz uvjet da je u svima pobijedio. Naravno, to mu nije priznao Floyd Mayweather, koji je od svih postignuća najponosniji sa svojim 50-0 omjerom. Tvrdio je kako ne priznaje taj rezultat, uz objašnjenje kako se Moonsri nije borio protiv najbolje konkurencije te kako je sve svoje mečeve odradio na Tajlandu. Danas napokon i Floyd može odahnuti, budući da je ovaj momak izgubio te je spomenutih 50-0 ponovno postalo najboljim "čistim" omjerom u povijesti profesionalnog boksa.

Moonsri je poražen sudačkom odlukom nakon 12 rundi i to u svojoj nesretnoj 13. obrani titule prvaka svijeta. Bilo je uistinu neizvjesno, no na kraju su sva tri suca bodovala 115-113 u korist novog prvaka.

Boksač koji je trenutno najbliže Floydovom rezultatu je Gilberto Ramirez. 29-godišnji bivši svjetski prvak super srednje kategorije je na 40-0. U potrazi za novim izazovima postao je poluteškaš, no Floyd se trenutno ne mora brinuti za svoj najveći ponos. Nema sumnje kako je nakon novog prvaka Petchmaneeja on danas najsretniji čovjek u boksu.

Linker
26. travanj 2024 15:50