K1 i Boks

Pacquaio nakon fantastičnog meča savladao Thurmana podijeljenom odlukom

Manny Pacquiao
40-godišnji Manny Pacquiao još jednom je oduševio svijet. Filipinac je došao do svjetskog WBA pojasa pobjedom nad Keithom Thurmanom u jednom fantastičnom meču. Suci su podijeljenom odlukom presudili u korist od sada najstarijeg svjetskog prvaka velter kategorije u povijesti boksa, a publika u rasprodanoj MGM Grand dvorani je boksače pozdravila ogromnim ovacijama.

Od samog početka ovaj meč imao je visok tempo. Thurman je odlično otvorio, od početka je napao i mislio je iskoristiti činjenicu što je deset godina mlađi od svog legendarnog protivnika. Izgledalo je to sjajno, nekoliko puta je ozbiljno pogodio, no već u prvoj rundi vidjelo se što znači iskustvo. Pacquiao je primio određenu štetu, ali je dočekao svoj trenutak i u posljednjoj minuti runde koju je do tada gubio šalje Thurmana na pod. Bilo je to značajno upozorenje za Thurmana, koji se odmah oporavio, ali je i smanjio svoju početku dozu agresivnosti.

Tempo je ostao visok, no manje agresivni Thurman svakako je odgovarao Pacquiaou koji se sve više počeo opuštati i prezentirati svoj atraktivni boks s puno kretanja i raznih kombinacija. Izgledao je Filipinac kao u najboljim danima i kao da nije izgubio ništa od svoje poznate brzine i eksplozivnosti. Sjajno je ulazio u Thurmana koji bi često i uspio odgovoriti, no mora se priznati kako je Manny prvu trećinu meča odradio vrhunski.

Thurman se počinje opuštati negdje sredinom pete runde, što je bilo vrijeme kad se Pacquiao odlučio na sporiji tempo i "punjenje baterija". Ponovno je "One Time" postao agresivan i vrlo dobro je koristio priliku koja mu se pružila. Druga trećina meča gotovo je u potpunosti pripala njemu, zahvaljujući odličnom kretanju i pametnim ulazima pa se u završni dio meča vjerojatno ušlo u egalu uz prednost Pacquiaoa zbog brojanja iz prve runde.

Ponovno je tu proradilo iskustvo. Znao je Pacquiao kako je bilo dosta opuštanja i posljednje četiri runde kreće drugačije boksati, što je iznenadilo Thurmana i izbacilo ga iz ritma u koji je prije toga doveo meč. Izvanredna taktička finesa dovela je do toga da Pacquiao ponovno kreće više pogađati, najviše u 1-2 serijama, a posebno je fasciniralo to što je do kraja meča krenuo podizati tempo. Thurman sad već u očaju počinje nerezonski napadati, no kretanje glave i eskivaže Filipinca bili su impresivni. Posljednje dvije runde su tempom izgledale kao da je sam početak meča i publika u MGM Grandu je na nogama uz ogromne ovacije pozdravila boksače na kraju fantastičnog meča.

Dva suca presudila su 115-112 u korist Pacquiaoa, dok je jedan vidio Thurmana kao pobjednika sedam rundi te mu je dodijelio 114-113. Ipak, nije mu to bilo dovoljno i legendarni Manny Pacquaio je s 40 godina na leđima postao najstariji prvak velter kategorije u povijesti boksa. I već je rekao kako je početkom iduće godine spreman za pobjednika meča Errola Spencea Jr. i Shawna Portera. Nakon ovoga što smo danas vidjeli, nitko ga ne bi smio otpisati.

Linker
26. travanj 2024 03:58