UFC

Komentar: Israel Adesanya prezentirao je ponašanje koje ne pristaje jednom svjetskom prvaku

Israel Adesanya
 screenshot/YouTube
Israel Adesanya izvanredan je borac, to je proteklog vikenda dokazao. No, pokazao je i ružnu stranu.

Teško se može pronaći ikakva zamjerka onome što je Israel Adesanya napravio tijekom borbe protiv Paula Coste. Od borbe koju je Dana White najavljivao kao borbu godine, borbu koja će donijeti pregršt akcije te u kojoj će se testirati brade dva do sada neporažena borca, napravio je jednostranu borbu u kojoj se doslovno poigrao s brazilskim izazivačem. Adesanya svakom borbom izgleda sve bolje, sve što radi je na jednoj nevjerojatno visokoj razini, zapravo, njegovo borilačko umijeće je šampionsko. Nažalost, niti malo šampionski nije ono što je napravio nakon borbe.

Amerikanci imaju jedan jako dobar izraz, on glasi pokazati klasu. To se odnosi na ponašanje kad si na vrhu, ali i kad si na dnu. Pokazivanje potrebne doze respekta, ali kroz samopouzdanje i jednu dozu poniznosti te zahvalnosti. Nakon borbe to od Israela Adesanye nismo vidjeli. Osim što se, već po svom pravilu išao obračunavati s nevidljivim neprijateljima, odnos prema poraženom protivniku te prema njegovom timu nije nešto kako bi se u tim trenucima trebao odnositi jedan borac, a posebno ne jedan prvak.

Mnogi su primijetili kako je odmah nakon kraja borbe Adesanya "dry humpao" svog protivnika, odnosno napravio je imitaciju seksualnog pokreta na tijelu ošamućenog Paula Coste. To se može vidjeti i na snimci koju je UFC objavio na svom Twitteru, a na isto je upozorio i portal MMA Mania.

Nakon toga je hodao kraj Coste, kojem su liječnici pomagali na sredini Octagona, te je u kameru rekao: "Omotao sam penis oko svog pasa, to je moj crni pojas." Time je aludirao na scenu sa službenog vaganja, kad mu je Costa pokušao uručiti bijeli pojas. Nakon toga je pored Coste otplesao "break dance". Nažalost, nije tu stao. Prije proglašenja pobjednika još je otišao do Costinog kuta, tamo je nešto poručio treneru Ericu Albaracinu te je prema njemu odradio pokret koji sugerira na ejakulaciju. Sve se to jako dobro moglo vidjeti i na kamerama.

Borbu s nevidljivim protivnicima, koju smo već gore spomenuli, odradio je nekoliko puta monologom u kameru, a onda i kroz službenu izjavu Octagonu.

Teško je očekivati da će UFC ovo ponašanje kazniti, iako se sve to vidjelo i u prijenosu. Costa i Adesanya su puno toga prije borbe uputili jedan drugom, ali scena koju smo vidjeli nakon njihovog dolaska u Abu Dhabi, dala je naslutiti kako su obojica svjesni da je sve to s ciljem promocije borbe. No, nakon borbe je Nigerijac pokazao da mu je ipak ova borba donijela jedan dodatni emotivni nivo. Jedino je pitanje treba li se kontrolirati u prezentaciji svojih emocija, posebno nakon ovakve pobjede?

Israel Adesanya je fantastičan borac i veliki brbljavac. No, brbljanje je zaštitni znak mnogih boraca. Ono se najčešće koristi prije borbe, radi što boljeg nabrijavanja publike. Isto tako, i najveći brbljavci, poput Conora McGregora ili Chaela Sonnena, bi na kraju svojih borbi bili drugačiji. Nikad kod njih nismo viđali neukusna likovanja pokraj nokautiranih protivnika niti vulgarne gestikulacije u ovakvoj mjeri. Neka granica treba postojati. Je li ju Israel Adesanya prešao? Prepustit ćemo svakome da o tome donese svoje vlastito mišljenje.

Linker
03. svibanj 2024 00:18