Ostalo

Rizin pozvao UFC da zajedno organiziraju 'MMA Olimpijske igre'

Nobuyuki Sakakibar
 Kazuhiro NOGI / AFP
Predsjednik japanske Rizin promocije, Nobuyuki Sakakibara, spreman je pozvati ostale organizacije na zajedničku organizaciju velike priredbe, koju je on sam nazvao 'MMA Olimpijskim igrama'.

Rizin je samo jedna u nizu velikih MMA promocija prisiljenih na otkazivanje svojih priredbi te osmišljavanje novog rasporeda kad se situacija s globalnom pandemijom dovede pod kontrolu. Nikome nije lako, ali neki gledaju kako iz ovoga svega izvući nešto dobro. Jedan od takvih je i predsjednik Rizina, Nobuyuki Sakakibara. Portal Asian MMA prenio je neke njegove izjave, unutar kojih je iznio pomalo megalomansku ideju.

"Rizin je ovim putem spreman pozvati druge promocije na zajedničku operaciju organiziranja najboljih mogućih mečeva. Scott Coker iz Bellatora je naravno već unutra, no volio bih uključiti UFC i sve ostale. Bilo bi sjajno dovesti Conora McGregora na tako nešto. Bilo bi sjajno imati i ONE Championship u igri. No, nemojte me krivo shvatiti, ne govorim ovo kao da smo mi netko iznad njih. 2002. godine dogodio se Dynamite, zajedničkim radom K-1, Pridea i Inoki Bom-Ba-Yea. Bilo je to prije gotovo 20 godina, a mi sad imamo prijedlog organizacije ljetnog festivala borilačkih sportova", rekao je Sakakibara.

I dok s Bellatorom već imaju takvu suradnju, a ista bi se možda dala dogovoriti s njihovim azijskim susjedima iz ONE-a, odmah u startu je lako zaključiti kako UFC u nikakvoj opciji trenutno ne bi pristao na tako nešto. Osim što su uvjerljivo najjači na svijetu, njihova pravila nalažu da nema suradnji i organiziranja zajedničkih priredbi s konkurentskim promocijama.

"Ne mogu ništa znati dok ne pitam i ne smijem se stidjeti. S ovakvim okolnostima se još nikad nismo susreli, tako da mislim da je pravo vrijeme za pokrenuti se. Istina, detalji tako nečega se tek trebaju osmisliti. Prije svega se situacija s koronavirusom mora olakšati i onda želimo organizirati ljetnu priredbu. Ako se novi Olimpijski stadion ne bude koristio, to će biti šteta pa mislim da zauzvrat možemo organizirati "MMA Olimpijske igre" u Japanu. Saitama Super Arena, Yoyogi stadion i nova Ariake Arene ovog će ljeta ostati prazne pa im mi želimo dati neku funkciju. Odgađanje Olimpijskih igara daje nam priliku da našem sportu damu tretman iz snova. Ne mora se to zvati Rizin. Dajmo mu neko jedinstveno ime, organizirajmo razne mečeve i napravimo od toga nešto stvarno. Sve promocije se mogu ujediniti. Mislim kako je sad pravo vrijeme za tako nešto. Treba ostaviti sa strane ponos i sebičnost, odradimo to", pozvao je ipak svoje kolege.

Ideja na papiru izgleda dobro te je nešto što ambiciozni i sposobni promotor poput Sakakibara može izvesti. No, ipak se postavlja pitanje s kakvim rosterom boraca i u kakvom obliku. Ako krene u realizaciju, upravo to će mu biti najveći izazov.

Linker
18. travanj 2024 21:36