Ostalo

Polubraća Buffer: Godinama nisu znali jedan za drugoga, a onda je Tysonov meč pokrenuo 'istragu'

Michael i Bruce Buffer
 David Ebener / DPA / dpa Picture-Alliance, Ricardo Saibun / AGIF / AGIF via AFP
Polubraća jedinstvenih glasova koja su se upoznala tek kasnije kroz život

"Let's get ready to rumble" i "It's time" dvije su rečenice na kojima su ovi najpoznatiji najavljivači borbi u svijetu izgradili pravi poslovni imperij...

Svijet boksačkih spektakla, najvećih borbi u posljednja četiri desetljeća je nezamisliv bez jednog lika u najčešće smokingu s dakako leptir-kravatom. Besprijekornog stasa i frizure, lagano “skvarcanog” lica i baršunastog glasa od kojeg je bolji samo onaj Barryja Whitea. No, jedna je rečenica legendarna.

- “Let’s get ready to rumble!”.

To je Michael Buffer (75) najpoznatiji najavljivač boksačkih (u posljednje vrijeme i “kečerskih” mečeva svih vremena). Čovjek se time bavi od svoje 38. godine, te je na temelju samo te jedne jedine rečenice ušao u povijest. Za njega samog još bitnije, zgrnuo ne baš malu svotu novaca. Moguće samo u Americi, ali OK. Pošteno zarađeno. No, široj je javnosti ipak manje znano da je najpoznatiji najavljivač mečeva u mješovitoj borbi (MMA), službeni glas UFC-a, Bruce Buffer. Michael i Bruce nisu baš samo prezimenjaci. Oni su braća! Malo preciznije, polubraća. Jedino što jedno za drugo praktički nisu znali, nikad se nisu vidjeli do trenutka kada je starijem Michaelu bilo već 49, a Bruceu 29 godina!

American ring announcer Michael Buffer announces the fight for the IBF heaveweight title Lamon Brewster vs. Wladimir Klitschko, Cologne, Germany, 7 July 2007. Photo: Rolf Vennenbernd
ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Michael Buffer

Nije znao da postoji

Naime, Michaelovi su roditelji razveli dok je on praktički bio još beba, 11 mjeseci, a on nije odrastao ni kod majke, niti kod oca već... udomitelja! Od svoje 20. do 23. godine služio je u Američkoj vojsci u vijetnamskom ratu, a po povratku se bavio svime i svačime. Između ostalog je prodavao automobile, od 32. godine u modnom biznisu kao model, da bi u 38. ušao u ring s mikrofonom. Posebno mu je krenulo kada je bio najavljivač u svim kockarnicama čiji je pak vlasnik bio Donald Trump.

Godine 1989. već je bio poprilično popularan, te ga je jedne večeri na TV gledao njegov otac. Upravo je on bio taj koji ga je tada spojio s mlađim bratom odnosno polubratom Bruceom. Ovaj je pak u dobi od petnaestak godina preselio u Kaliforniju, ondje se sprijateljio s dvojicom učenika ni manje, ni više no Chucka Norrisa. Oni su ga uveli u svijet borilačkih sportova. Bruce se opredijelio prvo za judo, nositelj zelenog pojasa, potom za kickboxing koji je napustio u 32. godini nakon drugog potresa mozga, ali je zato postao najavljivač. Baš kao i brat za kojeg nije znao ni da postoji.

- Sjećam se, koncem 80-ih godina jednog Tysonovog meča i čovjeka koji je najavljivao borbu - prisjeća se Bruce trenutka kada je prvi put vidio nekog za kog će tek kasnije spoznati da mu je polubrat.

Bruce Anthony Buffer during UFC 244 at Madison Square Garden in New York City this Saturday, November 2nd
VANESSA CARVALHO / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press via AFP
Bruce Buffer

Kao James Bond

- Zgodan, odjeven u James Bond stilu, onaj specifičan, ugodan, dubok glas. I uživao sam. Onda, nakon nekog vremena na ekranu vidim kako ga potpisuju, Michael Buffer!! Gledam, ne vjerujem, pa to je isto prezime kao moje. Nikada u životu nisam sreo, niti čuo ikoga da nosi prezime Buffer osim mojih rođaka u Philadelphiji tada. Počeo sam se interesirati tko je taj lik. Zvao sam i Don Kinga itd. Shvatih da je odrastao u Philadelphiji, 30-ak km od mene i to mi je već bilo malo čudno. Godinu dana kasnije, Michael Buffer je već bio silno poznat, svako malo me netko pitao jel’ mi on brat. Svima sam odgovarao “Ne, moj brat se zove Bryan”. To doista i jest moj brat, ali ipak je sve intrigiralo, pa sam pitao oca koji mi je jednom u autu nonšalantno rekao “Pa da, on bi ti mogao biti brat”.

Četiri godine nakon te spoznaje, Bufferi su se upoznali, zbližili, a od 1996. Bruce Buffer je čak postao i Michaelov menadžer. Zajedno su oformili i tvrtku “The Buffer Partnership” u kojoj je šef mlađi Buffer. No, Bruce nije zapostavio i svoj najavljivački posao već je postao legenda UFC-a i MMA borbi sa svojom rečenicom, ili bolje rečeno dvije riječi - “It’s time”. Profesija koja je obojicu učinila milijunašima. Forbes procjenjuje imovinu Michaela Buffera na 164 milijuna dolara (po nekim portalima čak i 400 milijuna), dok je Bruce došao do 10 milijuna dolara. Stariji zarađuje danas 25.000 do 100.000 dolara po meču, dok Bruce ne ide ispod 100.000 dolara.

Linker
25. travanj 2024 12:24