Ostalo

Predviđali su da će biti nova NBA zvijezda, a godinama kasnije sprema se za MMA debi

Royce White
 Screenshot (YouTube)
"Dolazim da bih osvojio UFC-ov pojas u teškoj kategoriji", još je prošle godine najavio bivši NBA igrač Royce White, a čini se da je i u 2020. ostao pri tome da napravi tranziciju u MMA.

Priča Roycea Whitea po mnogočemu je posebna. Ovaj Amerikanac iz Minneapolisa godinama unazad slovio je za velikog talenta kojem su jedni predviđali vrlo uspješnu NBA karijeru, a drugi ipak ostajali nešto suzdržaniji u svojim procjenama.

Koliko je White podijelio stručnjake, govori nam i podatak da je svojevremeno bio nazivan 'misterioznim pickom'. Naime, kao njegove prednosti često su se navodile fizičke predispozicije i set vještina koji je bio neupitan, ali postojala je tu i onda druga strana priče, a to je bila njegova borba s generaliziranim anksioznim poremećajem za koji se u to vrijeme već jako dobro znalo.

Upravo zbog ovog posljednjeg, White je po nekima 2012. bio 'tek' 16. pick prve runde drafta kada su se za njegove usluge odlučili Houston Rocketsi.

Spomenimo i kako je White u prošlosti bio vrlo glasan i javno je kritizirao NBA zbog, po njemu, nedovoljne brige o mentalnom zdravlju igrača, a u Rocketsima nikad nije ni dobio priliku već su ga oni prebacili u razvojnu ligu gdje je nosio dres Rio Grande Valley Vipersa.

Royce se nešto kasnije preselio u Philadelphiju, ali ni u Sixersima nije dobio šansu pa ga tako put odvodi do Sacramento Kingsa za koje je u sezoni 2013-14 upisao samo tri nastupa. Bila je to njegova posljednja stanica u NBA-u...

U razdoblju od 2016.-2018. godine nastupao je za kanadski London Lightning, a potom odlučio poraditi na svojoj tranziciji u MMA.


U razgovoru za Sports Illustrated, Royce je otkrio da svoj MMA debi očekuje do kraja 2020. godine, a kao razlog za napuštanje košarke naveo je ljubav prema natjecanju za koje vjeruje da je izraženije u svijetu slobodne borbe.

"Kao košarkaš sam promatrao pogoršanje natjecateljskog etosa i jednu eroziju vrijednosti koje nosi natjecanje. Zabava i nadmetanje u dolarima odvijalo se na toliko razina... S druge strane, MMA nije 'samo biznis'. To je zabavan sport, ali ne ujedno i zabava. To je najviša i najčišća razina natjecanja", objašnjava White svoju odluku.

Royce danas ima 29 godina, visok je dva metra i tri centimetra, a prema posljednjim informacijama težak oko 118 kilograma. Za tranziciju u MMA trenira u Minnesota Martial Arts Academy dvorani kod Grega Nelsona, inače čovjeka pod čijem se budnim okom za MMA izazove pripremao i bivši UFC-ov prvak Brock Lesnar.

Sports Illustrated u svom tekstu navodi i da je White već mogao debitirati, ali njegova je odluka takava da će se čuvati za nekog većeg protivnika i veću pozornicu. U idealnim uvjetima za - UFC. Nadalje, spominje se i da je predsjednik UFC-a Dana White svjestan Royceovih planova, navodno je i zaintrigiran, ali ističe se i da ga još uvijek nije skautirao.

Linker
26. travanj 2024 02:22