Regija

Darko Stošić: 'Nigerijac je neugodan, ali ja sam već sada 50 posto bolje spreman nego za prošli meč!'

Radno ljeto u Zagrebu provodi ponajbolji srpski MMA borac Darko Stošić. Razlog je novi UFC nastup koji će odraditi 4. kolovoza u američkom Newarku. Protivnik će mu biti neugodni Nigerijac s američkom putovnicom 195 cm visoki Kennedy Nzechukwu.

Unatoč tome što je se bliži špica turističke sezone, a zagrebački asfalt se topi pod srpanjskim suncem, "Cro Cop team" radi punom parom. Osim Darka Stošića, koji se sprema za nastup u Octagonu, tu su i dva naša PFL-ovca Satoshi Ishii i Ante Delija. Dubrovčanin je u prvom meču slomio šaku pa se još uvijek ne zna kako će se za njega odvijati nastavak teškaškog turnira. No, Delija rehabilitaciju odrađuje radno, zajedno sa svojim suborcima iz tima. Stoga Stošić ima jako dobro društvo koje mu je zasigurno poticaj uoči trećeg UFC nastupa.

Za sada mu je učinak polovičan. Nakon početne vrlo impresivne pobjede protiv Jeremya Kimballa, Beograđanin je ostao kratak u lipnju kada je odlukom sudaca poražen od Devina Clarka. Porazu su kumovale kratke pripreme i ozljeda prsnog mišića koja je prethodila. Darko jednostavno nije na nivou spreme koju inače pokazuje. No, više ne planira napraviti istu grešku. U razgovoru za Fight Site je najavio mnogo boljeg borca u Newarku i puno bolji nastup.

O protivniku ne zna mnogo jer ga nije pratio prije nego što mu je ponuđen, no itekako je svjestan da Nzechukwu nije za potcijeniti.

"Nzechukwua nisam pratio prije nego što mi je bio ponuđen kao protivnik. Ali već na prvi pogled se radi o borcu koji nikako nije za potcijeniti. Vrlo je visok i dugačak, bori se iz kontra garda i sve u svemu je neugodan. Doduše, nema previše profesionalnog iskustva, ali nema niti sumnje da se radi o dobrom borcu", smatra Stošić analizirajući Nigerijca koji je u debiju za elitnu promociju izgubio od Paula Craiga.

Photo: UFC
Stošić vs. Nzechukwu

UFC-ov "matchmaking" je ponovno odradio jako dobar posao jer je i Stošić ostao kratak u zadnjem nastupu i sada obojici treba pobjeda kako bi pogledali prema TOP-u 15. A upravo se tamo nalaze velika imena i velike prilike. Stošić kaže kako mu nije bilo lako "prožvakati" prvi poraz u punih 5 godina. Naime, prije Clarka izgubio je još 2014. godine od Jirija Prochazke. U međuvremenu je nanizao čak devet uzastopnih pobjeda, uglavom u hrvatskoj promociji Final Fight Championship (FFC).

"Pa naravno da nije bilo lako. Ali vrlo brzo sam se podigao psihički. Rekao sam sam sebi - Idemo dalje! Bio sam svjestan da moram stisnuti još jače, da moram još bolje trenirati i to je to!", otkriva bivši FFC prvak u teškoj kategoriji i dodaje još par riječi o meču s Clarkom...

"Mislim da je borba kao borba bila dobra. Pokazali smo mnogo akcije, ali ja u konačnici nisam imao još to malo što mi je nedostajalo na kraju da završim borbu kako treba. A to nešto malo je bila kondicija. Sve u svemu radilo se o vrlo dobrom iskustvu za mene jer sam odradio sve tri runde u UFC-ovom Octagonu. Time sam probio i tu granicu. Nemam nikakvih izgovora za taj poraz", jasan je i iskren srpski borac.

Je li sam tražio brz povratak u Octagon ili je to bila želja UFC-a?

"Ja sam im rekao da bih želio odraditi još jedan meč do kraja 2019. godine. Na kraju su mi ponudili nastup u kolovozu. To je za mene bila odlična opcija jer sam se nakon meča osjećao dobro i nisam imao nikakvih povreda. Samo sam nastavio pripremni kamp i počeo se spremati za Nzechukwua", otkriva.

Još jednom smo se vratili na neugodnog 195 cm visokog Nigerijca koji ga čeka u Newarku. Do UFC-a je stigao preko "reality showa" DWTNCS impresioniravši šefa promocija Danu Whitea pobjedom protiv Dennisa Bryanta nokautom u prvoj rundi. Darko je pratio neke njegove mečeve, a jedan od njih je i onaj posljednji protiv Paula Craiga u ožujku.

"U tom je meču izgubio od borca koji je pobijedio odličnog Rusa Ankalaeva. Tako da se sigurno radi o dobrom borcu. Mislim da su odradili gotovo sve tri runde, a onda je tek u konačnici izgubio prisiljavanjem na predaju. Ako se ne varam. Nije nokauter, ali je općenito vrlo neugodan. Prije svega zbog visine i velikog raspona ruku", analizira Stošić.

Cilj svakoga tko uđe u UFC je jednog dana sjesti na tron koji i dalje drži ponajbolji borac svih vremena Amerikanac Jon Jones. S obzirom da je Amerikanac prvi put podijeljenom odlukom obranio titulu u nedavnom meču protiv Thiaga Santosa, zamolili smo Stošića za kratku analizu dvoboja koji se odvio na UFC-u 239.

"Gledao sam meč, ali iz dijelova. Nisam ga čitavog pogledao. No, vidio sam da je Thiago Santos odradio meč doslovno bez jednog koljena. I zato mu treba čestitati na srčanosti. Odradio je na koncu vrlo dobru borbu bez obzira na čitavu situaciju i ozljedu koja mu se dogodila. Pitanje koje se postavlje jest - Kako bi se meč odvijao da se nije ozlijedio tijekom meču i da mu na kraju nisu otkazala oba koljena?", pita se Stošić pitanje koje se pitaju i mnogi UFC fanovi.

Pohod na tron za Stošića počinje već 4. kolovoza kada će u američkom Newarku ući u Octagon s Nzechukwuom. U očima "bookmakera" on je favorit protiv Nigerijca s američkom putovnicom. Nekoliko tjedana prije ovog vrlo zanimljivog meča na priredbi koju predvode Colby Covington i Robbie Lawler, zavirili smo u ponudu "online" kladionica i vidjeli da fovoriziraju Srbina.

Kako u svojoj glavi sam Stošić vidi scenarij svog trećeg UFC nastupa?

"Već sada se osjećam 50 posto bolje i spremnije nego što sam bio u brobi protiv Devina Clarka. Ali naravno, to je borba i sve je u borbi moguće. Nadam se da će na dan meča sreća biti na mojoj strani", kaže Stošić za kraj.

Linker
24. travanj 2024 01:13