UFC

Khabib postaje tek drugi UFC prvak za vrijeme čije vladavine će se dobiti dva privremena prvaka

Khabib Nurmagomedov
 screenshot/Youtube
Ako se UFC 249 priredba održi prema trenutnim najavama te pobjednik borbe Tonyja Fergusona i Justina Gaethjea postane privremeni prvak lake kategorije, Khabib Nurmagomedov automatski će postati tek drugi prvak u UFC povijesti za vrijeme čije vladavine su se dobila čak dva privremena prvaka.

Teško razdoblje u kojem se cijeli svijet trenutno nalazi navelo je mnoge na neočekivane i neželjene mjere, ali mjere na koje su za sigurnost sebe i okoline jednostavno morali pristati. No, UFC se tako nečemu pokušava otrgnuti na koji god način može i umije. Od samog početka krize Dana White je sve uvjeravao da će se od 18. travnja nadalje UFC priredbe održati uz osigurane sve potrebne uvjete. Nije imao veliko povjerenje fanova i medija, no ovog tjedna se odjednom sve promijenilo. Nakon što je objavljen program priredbe te nakon što je "isplivala" lokacija na kojoj će se sve održati, sve to izgleda puno ozbiljnije od dotadašnjih Whiteovih izjava koje ničim nije potkrepljivao.

Nakon što je program najavljen, otkriveno je kako će pobjednik borbe Tonyja Fergusona i Justina Gaethjea postati privremeni prvak. Ovdje već u startu možemo dobiti do sada neviđenu situaciju. Ako Ferguson pobijedi, postat će prvi borac koji je dva puta bio privremeni prvak. Tome treba dodati podatak kako se za to vrijeme za pravu titulu nije borio, nego mu je prvi privremeni pojas oduzet nakon ozljede zbog koje je otkazao UFC 223 borbu, planiranu za travanj 2018. godine. No, osim toga će po nečemu, neovisno o pobjedniku borbe, zabilježen ostati i Khabib Nurmagomedov.

Naime, ako se borba održi i nakon nje se dodijeli pojas, on će postati tek drugi UFC prvak u povijesti za vrijeme čije vladavine su postavljena dva privremena prvaka. Prvi za čijeg "stolovanja" se to dogodilo bio je Brock Lesnar. On je titulu teške kategorije osvojio u kolovozu 2008. godine, pobjedom nad Randyjem Coutureom. UFC je u to vrijeme imao privremenog prvaka Antonia Rodriga Nogueiru, a legendarnom Minotauru tim putem taj pojas nije oduzet. Bio je to prvi i jedini slučaj da UFC postavlja novog prvaka te zadržava privremenog. Četiri mjeseca nakon Lesnarovog osvajanja titule, Nogueira gubi privremeni pojas od Franka Mira. Lesnar je svoju prvu obranu upisao u srpnju 2009. godine savladavši Mira na UF 100 priredbi, a onda je uslijedila nova pauza. Lesnar je dva puta obolio i otkazao svoje planirane obrane protiv Shanea Carwina, koji je u ožujku 2010. godine konačno došao do pojasa. Naravno, privremenog, savladavši već spomenutog Mira. Protiv Lesnara se konačno borio četiri mjeseca kasnije, a Brock je tim putem zadržao pojas, sve dok mu ga u idućoj obrani nije oduzeo Cain Velasquez.

Prvi privremeni prvak za vrijeme Khabibove vladavine bio je Dustin Poirier. Njegova borba protiv Maxa Hollowaya organizirana je čim je postalo poznato kako Khabib neće moći nastupiti godinu dana, nakon što je suspendiran zbog incidenta s UFC 229 priredbe. Poirier je savladao Hollowaya u travnju prošle godine, da bi u rujnu izgubio od Khabiba na priredbi u Abu Dhabiju.

Linker
26. travanj 2024 23:16