UFC

Oštećeni borac stao u obranu protivnika: 'On nije napravio ništa krivo'

Ed Herman vs. Mike Rodriguez
 screenshot
Još uvijek se nisu slegle strasti nakon kontroverzne UFC borbe između Mikea Rodrigueza i Eda Hermana

Borba Mike Rodrigueza i Eda Hermana održana je proteklog vikenda, odnosno u nedjelju 13. rujna, na UFC-ovoj Fight Night priredbi u APEX kompleksu i donijela je sa sobom vrlo kontroverznu situaciju. Naime, pri ulasku u posljednju minutu druge runde, Rodriguez je Hermana pogodio koljenom u područje abdomena, nakon čega je UFC-ov veteran završio na podu u bolnom grču. Rodriguez se spremao krenuti u završnicu borbe, za što bi imao punu minutu, no ispriječio se sudac Chris Tognoni. Naime, on je smatrao kako je Rodriguez pogodio Hermana ilegalnim udarcem u međunožje.

Tognoni nije pogledao reprizu, prije svega što je to moguće jedino u slučaju da se dogodio kraj borbe, nego je Hermanu dao dovoljno vremena da se oporavi od udarca, za koji je snimka potvrdila kako je bio u potpunosti legalno izveden. Herman se na kraju uspio vratiti u borbu te je iskoristio svoje iskustvo (u UFC-u je od 2006. godine) i slavio prekidom u trećoj rundi. Nakon priredbe je Dana White bio izuzetno ljut na suca, a Rodriguezu je isplatio bonus za pobjedu, koju je po njemu ostvario. Naravno, teško je zaključiti bi li se možda Herman i u toj situaciji krajem druge runde uspio oporaviti, no borba bi svakako otišla u potpuno drugom smjeru. I da je Herman uspio, pitanje je u kakvom bi stanju ušao u treću rundu, u koju je ovako ušao potpuno oporavljen.

Sve to dovelo je i do kritika prema Hermanu, koji je sam nakon borbe priznao da nije znao što se dogodilo, nego da je samo u trenutku ostao bez snage i klonuo. U tom slučaju niti on nije mogao biti siguran gdje je pogođen zbog slične boli kao u slučaju zabranjenog udarca pa je iskoristio vrijeme koje mu je sudac dao. Nakon borbe se vidjelo da niti njemu nije svejedno. Uostalom, riječ je o borcu koji je najduže na UFC-ovom rosteru od svih trenutnih boraca te čovjeku koji je prošao uistinu puno toga u karijeri. Tako je sad u njegovu obranu skočio Rodriguez.

"Ima puno toga za izvrtjeti kroz glavu. Ništa ne zamjeram sucu Tognoniju, bila je to greška koja se dogodi, a Ed je od nje profitirao. Nema ništa loše u tome. Jedino što zamjeram Edu je kako je stavio noge na ogradu, nakon što je uhvatio zahvat kojim me pobijedio. Osim toga, sve je bilo u redu", rekao je Rodriguez za MMA Junkie, dodavši nešto o trenutku koji je zapravo presudio borbu:

"Dana mi je rekao kako sam pobijedio, da sam ga završio u drugoj rundi. Nakon borbe sam sjedio dok su mi liječnici pregledavali ruku. Dana je bio tamo, pogledao sam ga i bio je ljutit. Smatrao sam da sam ja napravio nešto krivo i pitao sam ga što se dogodilo. On mi je rekao kako se dogodilo sranje, jedna od najgorih stvari koje je vidio te da sam definitivno pobijedio. Ako oni gledaju na ovu borbu kao na moju pobjedu, to je sjajno. Ne znam hoće li borba biti poništena, ne radim za komisiju nego za UFC. Idemo nastaviti, dajte mi idućeg protivnika."

Rodriguez je prije ove borbe upisao po dvije pobjede i dva poraza u UFC-u, a posljednji nastup prije prošlog vikenda je ubilježio prije samo tri tjedna, kad je savladao Marcina Prachnia prekidom u prvoj rundi.

Linker
25. travanj 2024 17:26