USADA suspendirala liječnika koji je Costi dao zabranjeni tretman

Antidopinška agencija USADA je na dvije godine suspendirala brazilskog liječnika koji je tijekom 2017. godine dva puta prekršio pravila te je UFC-ovom borcu Paolu Costi osigurao tretman infuzijom nakon skidanja kilograma za borbe protiv Oluwalea Bamgbosea i Johnyja Hendricksa.

Zapravo, ono što je dovelo do te spoznaje dogodilo se to u sklopu UFC 217 priredbe, gdje je Costa održao svoj treći nastup u UFC-ovom borilištu. Nedugo nakon priredbe, na internetu su se pojavile snimke iz hotelske sobe, a na njima se jako dobro vidjelo kako Brazilac prima inače zabranjenu terapiju infuzijom. Kasnije je dokazano da je istu primio i nakon skidanja kilograma za svoju prethodnu borbu, koju je odradio u lipnju iste godine. USADA je brzo reagirala, a Costa je za isto već odslužio suspenziju u trajanju od šest mjeseci. Sad je završen i proces oko njegovog liječnika koji je priznao krivnju.

 

"Dr. Lucas Penchel iz Belo Horizontea je prihvatio dvogodišnju suspenziju zbog kršenja UFC-ovih anti-doping pravila. On je u potpunosti proveo tretman infuzije, zabranjenih supstanci, na Carlosu i Paulu Costi i to u dva navrata", glasi dio službenog objašnjenja USADA-e.

 

Dodano je kako je liječnik Costi dao oko 100 mL sadržaja infuzije u periodu od 12 sati. Infuzija se po pravilima USADA-e smije koristi jedino u količini od 50 mL kroz šest sati i to tek uz posebnu dozvolu. Drugi slučaj je u pitanju bolničkog liječenja od strane licenciranih profesionalaca.

Costa je u obje spomenute borbe upisao pobjede, kao i u iduće dvije nakon toga te je trenutno propisani prvi izazivač za napad na titulu srednje kategorije. Osim određenih šest mjeseci suspenzije i jedne trećine honorara koje je morao prepustiti protivnicima, Costa drugih problema nije imao

Newsletter

Prijavite se na Fightsite.hr newsletter i ne propustite zanimljive priče!