UFC

USADA suspendirala liječnika koji je Costi dao zabranjeni tretman

Paulo Costa
 screenshot/Youtube
Antidopinška agencija USADA je na dvije godine suspendirala brazilskog liječnika koji je tijekom 2017. godine dva puta prekršio pravila te je UFC-ovom borcu Paolu Costi osigurao tretman infuzijom nakon skidanja kilograma za borbe protiv Oluwalea Bamgbosea i Johnyja Hendricksa.

Zapravo, ono što je dovelo do te spoznaje dogodilo se to u sklopu UFC 217 priredbe, gdje je Costa održao svoj treći nastup u UFC-ovom borilištu. Nedugo nakon priredbe, na internetu su se pojavile snimke iz hotelske sobe, a na njima se jako dobro vidjelo kako Brazilac prima inače zabranjenu terapiju infuzijom. Kasnije je dokazano da je istu primio i nakon skidanja kilograma za svoju prethodnu borbu, koju je odradio u lipnju iste godine. USADA je brzo reagirala, a Costa je za isto već odslužio suspenziju u trajanju od šest mjeseci. Sad je završen i proces oko njegovog liječnika koji je priznao krivnju.

"Dr. Lucas Penchel iz Belo Horizontea je prihvatio dvogodišnju suspenziju zbog kršenja UFC-ovih anti-doping pravila. On je u potpunosti proveo tretman infuzije, zabranjenih supstanci, na Carlosu i Paulu Costi i to u dva navrata", glasi dio službenog objašnjenja USADA-e.

Dodano je kako je liječnik Costi dao oko 100 mL sadržaja infuzije u periodu od 12 sati. Infuzija se po pravilima USADA-e smije koristi jedino u količini od 50 mL kroz šest sati i to tek uz posebnu dozvolu. Drugi slučaj je u pitanju bolničkog liječenja od strane licenciranih profesionalaca.

Costa je u obje spomenute borbe upisao pobjede, kao i u iduće dvije nakon toga te je trenutno propisani prvi izazivač za napad na titulu srednje kategorije. Osim određenih šest mjeseci suspenzije i jedne trećine honorara koje je morao prepustiti protivnicima, Costa drugih problema nije imao

Linker
25. travanj 2024 09:20