UFC

Velika FS analiza: Povijest najvećih MMA trilogija govori u korist Stipe Miočića!

Cormier vs. Miočić
 screenshot
Prošli smo kratko kroz MMA povijesti i analizirali do sada najveće trilogije

Prije nego Stipe Miočić i Daniel Cormier po treći put u karijeri stanu jedan preko puta drugog i odrade borbu za titulu UFC-ovog prvaka teške kategorije, analizirali smo 20 najznačajnijih trilogija u povijesti MMA-a, da bismo došli do zanimljivog podatka. Naime, povijest trilogija blago ide u korist Stipe Miočića, odnosno u slučaju 1:1 omjera, češće je pobjedu nosio onaj koji je pobjeđivao drugu borbu. No, ako to suzimo samo na borbe za titulu, onda je povijest itekako na Stipinoj strani.

Podijelili smo trilogije u tri grupe. One gdje je pobjednik slavio s 3:0, one gdje je pobjedu 2:1 uzeo pobjednik druge borbe te one gdje je pobjedu 2:1 uzeo pobjednik prve. Isto tako, nismo mogli zaboraviti dvije velike MMA "kvatrologije". Pa idemo redom

PRVA GRUPA (3:0)

Shogun Rua vs. Antonio Rogerio Nogueira, Tito Ortiz vs. Ken Shamrock, Wanderlei Silva vs. Kazushi Sakuraba, Mirko Filipović vs. Josh Barnett

U ovoj grupi nalaze se četiri para, od kojih je prvi svoju trilogiju završio ove godine. Lil' Nog imao je želju pokušati još jednom protiv Shoguna Rue, no u tom nije uspio. Tito Ortiz tri je puta prekidom zaustavljao Kena Shamrocka, koji je treću borbu dobio na račun svog imena. Ipak, 11 godina razlike bila je prevelika prednost u korist tada ponajboljeg borca svijeta, Ortiza. Pride je također tri puta davao šansu svojoj legendi Sakurabi da savlada Wanderleija Silvu. Jedino je treća borba Mirka Filipovića i Josha Barnetta došla neplanski. Dogodila se u finalu Prideovog Grand Prixa, a Cro Cop je tim putem napravio isto što i u prva dva susreta s "Warmasterom".

DRUGA GRUPA (2:1, pobjednik druge slavio u trećoj)

Georges St-Pierre vs. Matt Hughes, Tim Sylvia vs. Andrei Arlovski, Frankie Edgar vs. Grey Maynard, Cain Velasquez vs. Junior Dos Santos, Chuck Liddell vs. Randy Couture, Forest Griffin vs. Tito Ortiz, Dominick Cruz vs. Urijah Faber, Gilbert Melendez vs. John Thomson, Bas Rutten vs. Frank Shamrock

Ovo je najzanimljivija grupa. Grupa od devet borbi u kojoj se nadamo kao desetu vidjeti Stipu Miočića i Daniela Cormiera. Ovo su trilogije koje su imala jednak omjer prije treće borbe, da bi onda u posljednjoj slavio borac koji je pobijedio u drugoj. Većina borbi na ovom popisu imala je u trećoj borbi titulu prvaka kao ulog, a neke čak imaju i sličnu priču. Sve tri borbe St-Pierrea i Hughesa bile su za titulu, kao i one Sylvije protiv Arlovskog, Velasqueza protiv Dos Santosa, Cruza protiv Fabera, Liddella protiv Couturea, kao i Melendeza protiv Thomsona. Edgar i Maynard za titulu se nisu borili tek prvi put, Shamrock i Rutten su svoj posljednji duel odradili za ultimativnog Pancrase prvaka, dok je tek trilogija Griffina i Ortiza bila bez ijedne borbe s titulom kao ulogom.

Miočiću svakako ide u prilog situacija iz dvije borbe za titulu teške kategorije. Sylvia je prvo izgubio borbu za privremenu titulu protiv Arlovskog, da bi istom kasnije titulu oduzeo, a onda je još jednom i obranio. Junior Dos Santos preoteo je titulu Cainu Velasquezu u sličnoj maniri kao Cormier Miočiću, da bi u iduće dvije borbe sve bilo drugačije.

TREĆA GRUPA (2:1, pobjednik prve slavio u trećoj)

B.J. Penn vs. Matt Hughes, Sam Stout vs. Spencer Fisher, Randy Couture vs. Vitor Belfort, Shinya Aoki vs. Joachim Hansen, Pat Curran vs. Daniel Straus

U ovu grupu uvršteno je pet duela, no ni u jednom se slučaju nije sva tri puta dogodila borba za UFC titulu. Što se tiče dvije borbe za titulu, takva su dva slučaja. B.J. Penn napravio je veliko iznenađenje prelaskom iz lake kategorije u velter te oduzimanjem titule Mattu Hughesu. Hughes mu je uzvratio nešto kasnije, da bi trilogija bila završena kad su obojica bili pred krajem karijera. Penn je tada slavio nokautom, što je ujedno njegova posljednja registrirana pobjeda.

Randy Couture prvi put je tada 20-godišnjeg Beltorta savladao 1997. godine, da bi mu se Brazilac osvetio sedam godina kasnije, oduzevši mu titulu poluteške kategorije. Ipak, nije ju dugo zadržao. Brzo je došlo do treće borbe u kojoj je slavio legendarni "The Natural". Pat Curan savladao je Daniela Strausa dok su obojica bili u početku karijere, a onda su kasnije došle dvije velike borbe u Bellatoru. Prvo je Straus Curranu preoteo titulu, da bi je onda ovaj vratio. Preostale dvije borbe u ovoj skupini nisu imale titulu kao ulog, no do treće borbe su došle zbog vrlo zanimljivih i uzbudljivih okršaja prije toga.

KVATROLOGIJA

Wanderlei Silva vs. Quinton Jackson, Patricio Freire vs. Daniel Straus

Iako je posljednja borba Silve i Jacksona došla u trenucima kad su obojica već bili potrošeni, ali Jackson u boljoj formi, potrebno ju je spomenuti. Ovo je situacija gdje je Silva slavio u prve dvije borbe, da bi mu se Jackson kasnije osvetio. Spomenuta četvrta borba, odnosno sudar dvaju veterana, samo je doveo do omjera 2:2. Što se tiče velike Bellatorove kvatrologije, Freire je Strausa prvi put savladao u borbi za izazivača, da bi se onda borili još tri puta za titulu. Druga borba također je pripala Brazilcu, da bi treća onda otišla na stranu Strausa. 3:1 u ukupno omjeru Freire je dostigao vrativši titulu u svoje vlasništvo.

POSEBNA KATEGORIJA

Fedor Emelinaneko vs. Antonio Rodrigo Nogueira

Ovo je borba koju nije moguće ne spomenuti, iako je zapravo omjer 2:0 u korist ruskog borca. Fedor je slavio u sjajnom prvom ogledu ovih legendi, kao i u trećem. Između se dogodila još jedna borba, no ista je bila poništena radi sudara glavama. No, kako je riječ o trilogiji između dvije ikone sporta, nepošteno bi bilo da ju se nije spomenulo.

Linker
21. travanj 2024 14:48