Regija

Veliko priznanje za borilački sport: Barbara Matić odabrana za sportašicu godine Sportskih novosti

Barbara Matić
 Damir Krajac / CROPIX
Najbolja hrvatska judašica, Barbara Matić, dobitnica je prestižne godišnje nagrade Sportskih novosti

Danas je održana dodjela godišnjih nagrada Sportskih novosti, a u 69. anketi glasalo je 287 novinara iz 52 redakcije diljem Hrvatske. Nagrada je dodijeljena u četiri kategorije te su tako najboljom momčadi i ekipom proglašene reprezentativne rukometne selekcije koje su osvojile srebro, odnosno broncu na Europskom prvenstvu. Najboljim sportašem proglašen je Domagoj Duvnjak, koji je nadmašio skijaša Filipa Zubčića i nogometnog prvaka Europe Ivana Perišića, dok je zapravo pomalo neizvjesno bilo u konkurenciji najbolje sportašice, gdje je trijumfirao borilački sport.

Najboljom sportašicom Hrvatske za 2020. godinu proglašena je judašica Barbara Matić. 26-godišnja Splićanka je osvojila zlatnu medalju na judaškom Grand Prixu u Budimpešti, gdje je u kategoriji do 70 kilograma savladala sve tri osvajačice medalje s posljednjeg Svjetskog prvenstva, čime je najavila velika perspektivu za 2021. godinu. Time je Barbara nastavila nadograđivati uspjeh od prošle godine, u kojoj je došla do europske bronce.

Barbara je tako prekinula 13-godišnju dominaciju atletike, odnosno Sandre Perković i Blanke Vlašić, dok je prije njih osam nagrada osvajala skijašica Janica Kostelić, kojoj je tek Vlašić jednu godinu prekinula niz. Ujedno je to prvi put da u 69 godina, koliko se nagrada dodjeljuje, dobitnica u ovoj kategoriji dolazi iz borilačkog sporta. U muškoj konkurenciji nagradu su već u pet navrata uzimali boksači, Željko Mavrović 1995. i 1997. godine te Mate Parlov od 1971. do 1973. godine.

Matić je dobila 119 glasova, drugo mjesto osvojila je tenisačica Petra Martić sa 77 glasova te Barbarina reprezentativna kolegica Karla Prodan, koja je dobila 63 glasa.

Zagreb, 221220.
HRT, Prisavlje 3.
Tradicionalni 69. izbor sportasa godine u izboru Sportskih novosti.
Na fotografiji:    Barbara Matic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
SN
Damir Krajac / CROPIX
Barbara Matić

Linker
11. travanj 2024 05:34