K1 i Boks

Čečensko-dagestanska ‘Zvijer‘ i dalje je nezaustavljiva: Artur Beterbiev deklasirao je Calluma Smitha

Artur Beterbiev (lijevo) vs. Callum Smith (desno)

 MATHIEU BELANGER/Getty images/Profimedia
Artur Beterbiev zadržao je svoju stopostotnu učinkovitost kad su u pitanju pobjede nokautom

Sumnjalo se u Artura Beterbieva nakon ne baš dobrog izdanja koje je prezentirao početkom prošle godine u meču protiv Anthonyja Yardea. Sumnjalo se da je ‘‘star‘‘ i da je ‘‘njegov vrhunac prošao‘‘. Međutim, Artur Beterbiev i dalje je tu, jednako moćan i nezaustavljiv kao i prije.

Uskoro 39-godišnji Čečen rodom iz Dagestana, trenutno s kanadskom adresom, sinoć je u Quebecu branio svoje WBC, IBF i WBO titule svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji (-175 ‘lbs‘, -79,4 kg). Callum Smith doputovao je iz Liverpoola u nadi da će detronizirati neporaženog Beterbieva, ali 33-godišnji engleski borac postao je samo još jedno ime u savršenoj statistici Artura Beterbieva.

Naime, Beterbiev je u svom 20. profesionalnom nastupu došao do 20. pobjede nokautom! Stvarno impresivna statistika, posebno ako uzmemo u obzir da je u posljednjih devet nastupa svaki put boksao barem za jednu svjetsku titulu.

Kao i mnogi prijašnji Arturovi protivnici, Smith je također imao problema s pritiskom i snagom Beterbieva. Čečenko- dagestanska ‘‘Zvijer‘‘ pritiskala je Smitha od početka, a bilo je pitanje vremena kada će Smith pokleknuti.

Sve do sedme runde čekali smo te trenutke. Beterbiev je tijekom sedme runde dvaput slao Smitha u nokdaun, a nakon drugog brojanja od strane suca, u ring je doslovno ušao Buddy McGirt, trener Calluma Smitha.

McGirt je molio suca da prekine meč i ne dopusti Smithu nastavak, jer svima je bilo jasno da bi Beterbiev brutalno nokautirao Smitha u nastavku meča. Sudac je uvažio želju Smithovog trenera i meč je okončan nakon dvije minute sedme runde. Kad su u pitanju sudačke kartice nakon prvih šest rundi, dva suca imala su rezultat 58-56 u korist Beterbieva, dok je jedan sudac prvih šest rundi bodovao rezultatom 59-55.

Zanimljivo je da Callum Smith u prijašnjih 30 profesionalnih nastupa nikad nije poslan u nokdaun, a pogotovo nije nokautiran. Smith je do sinoć imao samo jedan poraz u karijeri, a bolji od njega krajem 2020. godine bio je Canelo Alvarez. Engleski borac nekadašnji je svjetski prvak u supersrednjoj kategoriji, a upravo nakon poraza od Canela, Smith se odlučio na prelazak u višu kategoriju. Nadao se svjetskim titulama i u višoj kategoriji, ali Beterbiev ga je spriječio u tom naumu.

Samo jedan pojas nedostaje Beterbievu da postane apsolutnim prvakom svijeta u poluteškoj kategoriji. Radi se o WBA tituli svjetskog prvaka koja je u vlasništvu Dmitryja Bivola (22-0), a njihov meč jedan je od najiščekivanijih u svijetu boksa. Na upit želi li Bivola kao sljedećeg protivnika, Beterbiev je odgovorio:

‘‘Da, naravno, trebam četvrti pojas. To bi značilo da sam sve postigao u oovj kategoriji i to mi je jako važno. Radi se o vrhuncu.‘‘, rekao je Artur nakon pobjede nad Callumom Smithom.

Promotor Bob Arum potvrdio je kako je u kontaktu s Turkijem Alalshikhomtur, Saudijcem koji je jedan od glavnih zaduženih za organizaciju svih onih spektakularnih boksačkih evenata u Saudijskoj Arabiji. Prema navodima Aruma, Alalshikh je spreman organizirati taj meč.

Što se Calluma Smitha tiče, karijera 33-godišnjeg engleskog borca mogla bi biti završena nakon ovog meča. Smith je nedugo nakon meča pojasnio kako mora sjesti sa svojom obitelji i odlučiti što i kako dalje.

‘‘Imao sam dobru karijeru, bio sam svjetski prvak, na vrhu planine. Puno sam dao boksu posljednjih godina. Moram sjesti i razjasniti koje još ciljeve želim postići. Htio sam postati svjetskim prvakom u dvije kategorije, ali ostao sam kratak večeras. Teško je prihvatiti da nisam najbolji na svijetu.‘‘, rekao je Smith, a složit ćete se, njegov govor podosta zvuči kao oproštajni govor.

Linker
21. travanj 2024 21:41