K1 i Boks

Lopez uzeo povijesno zlato, Amerikanac Torrez šokirao Kunkabayeva i izborio revanš protiv Jalolova

Arlen Lopez i Richard Torrez Jr.
 Luis ROBAYO/AFP
Današnji dan boksačkih natjecanja obilježile muška poluteška i super teška kategorija

Arlen Lopez došao je do trijumfa na tokijskom boksačkom turniru poluteške kategorije (do 81 kilogram) i time se upisao u povijest kao 20. boksač (ili boksačica) s minimalno dva olimpijska zlata. Osim toga, postao je peti muški boksač, nakon Olivera Kirka, Angela Herrere, Vasila Lomačenka i Evgenija Tišenka, s olimpijskim zlatom u dvije različite kategorije. On je naime osvojio zlato u Riu 2016. godine, ali u srednjoj kategoriji (do 75 kilograma).

28-godišnji Kubanac u finalnom je meču savladao Benjamina Whittakera iz Velike Britanije. Kubanac je zapravo većinu posla u ovom meču odradio u prve dvije runde. Prvu je uzeo čisto kod svih pet sudaca, dok mu je drugu tek jedan uskratio. Tako mu izgubljena posljednja runda te isto tako izgubljen meč po mišljenju jednog od pet sudaca nije naškodio.

Posljednji od današnjih sedam mečeva na programu, Lopez je otvorio dominantno, kretanjem prema naprijed i izbacivanjem svog protivnika iz ritma pravovremenim prednjim direktima. Time je uspio anulirati stil britanskog borca, koji se sastoji od brzih udaraca i izlazaka. Pogađao je Whittaker takve napade i u ovom meču, no dojam kakav je samim pristupom Lopez ostavljao bio je dovoljan za čisto osvojenu prvu rundu. U drugoj rundi bolje se počeo Whittaker kretati, na račun čega je Kubanac sve više promašivao, no i dalje se ocjenjivala aktivnost. Pokušavao je puno toga, dok je Britanac više čekao distancu s koje će moći djelovati. Nju je dočekao u trećoj rundi, ali samo zato što je Lopez bio svjestan svoje prednosti. Smanjio je agresivnost, s ciljem da ne primi neki udarac kojim bi došlo do brojanja te je otplesao treću rundu sve do svog drugog zlata. Ujedno drugog boksačkog zlata za Kubance na ovim Igrama, uz dodatak kako još dva boksača imaju u finalima.

image
Benjamin Whittaker vs. Arlen Lopez
Buda Mendes/POOL/AFP

Prije ovog finala puno uzbuđenja pružila su dva polufinala super teške kategorije. Kategorije u kojoj se od početka očekivao revanš finalnog meča Svjetskog prvenstva 2019. godine, između Uzbekistanca Jalolova i Kazahstanca Kunkabayeva, inače ovogodišnjeg nositelja zastave te države na otvorenju Igara. To se neće dogoditi, a "krivac" je američki super teškaš Richard Torrez Jr.

Torrez je napravio velik rezultat samim ulaskom u polufinale, osiguravši Amerikancima prvu medalju u super teškoj kategoriji nakon 1988. godine. No, on tu ne misli stati. Već je kroz turnir, a posebno kroz meč protiv Dainiera Pera, prezentirao svoj napredak, a koliko to ozbiljno izgleda se vidjelo protiv sjajnog Kamshybeka Kunkabayeva. Torrez je od samog početka postavio visoki ritam, time iznenadivši svog protivnika. Konstantno je napadao i pogađao, dok se Kazahstanac odlučio na defenzivu i kontre. Inicijativa je rezultirala prvom rundom za Torreza, a drugu je dobio još uvjerljivije, budući da je serijom udaraca doveo do brojanja za Kunkabayeva.

image
Kamshybek Kunkabayev vs. Richard Torrez Jr.
Buda Mendes/POOL/AFP

Iako je Torrez nakon dvije runde imao uvjerljivu 20:17 prednost na sve tri sudačke kartice, on nije stajao. Nastavio je napadati, što je rezultiralo novim pogocima te brojanjem za Kazahstanca. Budući da mu je otvorila i posjekotina uz obilno krvarenje, sudac je nakon "stojećih osam" odlučio kako on nije sposoban nastaviti meč i time je poslao Torreza u finale. A tamo ga čeka jedan revanš u kojem će pokušati osvetiti svoj najteži, ali isto tako i najružniji poraz od sada.

image
Richard Torrez Jr. i Kamshybek Kunkabayev
Luis ROBAYO/AFP

Torreza će čekati prvi nositelj i glavni favorit, Bakhodir Jalolov iz Uzbekistana. On je kroz još jedan meč prošao gotovo rutinski, eliminiravši Frazera Clarkea, britanskog boksača koji je broncu osigurao izuzetno kontroverznom pobjedom u četvrtfinalu. Tom broncom će se Clarke morati i zadovoljiti, budući da do finala jednostavno nije mogao. Britanci će svakako biti zadovoljni, jer ovo je njihova četvrta medalja u super teškoj kategoriji za redom. Broncu 2008. uzeo je David Price, zlato 2012. Anthony Joshua, a srebro 2016. pripalo je Joe Joyceu.

image
Bakhodir Jalolov vs. Frazer Clarke
Luis ROBAYO/AFP

Protiv Jalolova je Clarke imao nekih svojih trenutaka pa je tako čak u drugoj rundi uspio uzdrmati Kazahstanca i dovesti do brojanja. No, kolika je inače bila dominacija Jalolova otkriva činjenica da Clarkeu unatoč tom brojanju nije pripala runda. Jalolov je jednostavno dominirao cijeli meč, osim tog trenutka nepažnje, koji ga srećom po njega nije koštao. I ovdje smo vidjeli prekid zbog posjekotine. Britanac je tijekom treće runde počeo previše krvariti i sudac nije imao druge nego prekinuti meč.

image
Frazer Clarke
Buda Mendes/POOL/AFP

Što se tiče finala, koje je na rasporedu kao posljednji meč posljednjeg dana natjecanja (nedjelja u 8:15), Jalolov i Torrez sastali su se u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2019. u Jekaterinburgu, a Jalolov je tada slavio poprilično brutalnim nokautom. Taj cijeli meč možete pogledati ispod odlomka.

Na programu su još održani mečevi polufinala ženske muha (do 51 kilograma) i velter kategorije (do 69 kilograma). U muha kategoriji finale su osigurale Buse Cakiroglu iz Turske i bugarska boksačica Stoyka Krasteva, dok će se u velteru za zlato obračunati još jedna Turkinja, Busenaz Surmeneli i Kineskinja Hong Gu.

Linker
05. svibanj 2024 16:42