Ostalo

Obračun nove i stare generacije: ‘Unaprijeđena verzija Khabiba‘ kreće u lov na milijun dolara

Khabib i Usman Nurmagomedov (lijevo), Benson Henderson (desno)

 Instagram (khabib Nurmagomedov); Screenshot (youtube, Bellator Mma)
Usman Nurmagomedov u ranim subotnjim satima tražit će prvu obranu pojasa, ali i ulazak u polufinale turnira

Ako je netko mislio da će odlaskom Khabiba Nurmagomedova u mirovinu završiti dominacija Dagestanaca s tim prezimenom, grdno se prevario. Još dok je Khabib nastupao, Umar Nurmagomedov i Usman Nurmagomedov grabili su ka velikoj sceni. Radi se o njegovim rođacima koji su također prošli borilačku školu Abdulmanapa Nurmagomedova i predviđeni su za nove prvake u najjačim svjetskim organizacijama.

27-godišnji Umar (16-0) trenutno je 11-rangirani izazivač UFC-ove bantam kategorije i mnogi ga vide kao budućeg prvaka te kategorije. Najteži izazovi tek slijede za njega i bit će zanimljivo vidjeti kako će se snaći u takvom okruženju.

Što se Usmana Nurmagomedova tiče, on je do pojasa u velikoj organizaciji već došao. Ipak, ne radi se o UFC-u, nego o titulu prvaka lake kategorije u Bellatoru. Usman će kroz nešto više od mjesec dana proslaviti 25. rođendan, a do titule prvaka došao je u 11. mjesecu prošle godine. Usman je jednoglasnom odlukom porazio prekaljenog veterana Patrickyja ‘‘Pitbulla‘‘ Freirea, a do pobjede je došao apsolutnom dominacijom. Khabib mu je na pobjedi čestitao videpozivom još dok je Usman bio u kavezu, a čestitku je uputio i preko Instagrama.

Bila je to 16. pobjeda u njegovoj (Usmanovoj) karijeri, a čak 13 ih je upisao prekidom. Osam puta slavio je nokautom, a triput ‘‘submissionom‘‘. U profesionalnim vodama je od 2017. godine, a već od samih početaka karijere vidjelo se da Usman neće biti borac koji se bori identičnim stilom kao Khabib.

Usman Nurmagomedov borac je kojeg smatraju ‘‘unaprijeđenom verzijom Khabiba‘‘

Kad god se Khabib borio, bilo je jasno da će što prije pokušati odvesti borbu u parter gdje bi izdominirao protivnika iz gornje pozicije. To je radio besprijekorno i upisao je 29 pobjeda u svojoj karijeri. Kako su godine odmicale, Khabib je popravljao svoju stojku, ali Usman Nurmagomedov od svojih prvih mečeva pokazuje puno veću raznovrsnost od Khabiba.

Khabibov rođak vrlo je učinkovit s udarcima nogom (‘kickovima‘), a posebno je ubojit koljenima iz klinča. Nekoliko puta je završavao borbu udarcima koljenom u tijelo protivnika, a boks mu je bio vjerojatno najslabiji segment u stojci. Ranije u karijeri Usman se volio upuštati u nešto otvorenije razmjene i tako se izlagao većem riziku. Nije to nešto neočekivano za mladog borca na početku karijere, a vidljivo je da Usman Nurmagomedov postaje sve zreliji i inteligentniji borac. Njegove boksačke vještine također djeluju puno profinjenije nego prije i radi se o borcu koji je zbilja zaokružena cjelina.

Naravno da borac prezimena Nurmagomedov posjeduje sjajno hrvanje i vještine u parteru, to uopće nije upitno. Usman Nurmagomedov sada kao nešto iskusniji i zreliji borac sjajno kombinira sve te segmente i spaja ih u cjelinu. Dok osjeća da je dominantan u stojci, dominirat će bacajući kickove i boksačke kombinacije s distance. Dođe li do klinča, prijetit će ubojitim koljenima, a ukoliko ‘‘zagusti‘‘ u stojci, ekspresno će odvesti borbu u parter i vjerojatno doći do nekakvog ‘‘submissiona‘‘ ili pobjede tehničkim nokautom. Time se očituje njegov sjajan borilački IQ, a Usman je u novom Bellatorovom videu istaknuo kako veliku pažnju pridaje taktici.

‘‘Moj stil je baziran na taktici. Ja volim puno razmišljati tijekom borbe. Činim ono što mi odgovara, bila to borba u stojci ili hrvački meč.‘‘

Ali Abdelaziz ovog je borca nekoć predstavljao kao ‘‘unaprijeđenu verziju‘‘ Khabiba, a Usman Nurmagomedov uistinu će morati prikazati svoje najbolje izdanje večeras prilikom svoje prve obrane pojasa.

Nurmagomedova večeras čeka obračun s jednim od najvećih u povijesti

Naime, večeras, točnije u subotu od 4:00h ujutro započinje ‘‘main card‘‘ Bellator 292 eventa. Ukupno četiri borbe su na ‘‘main cardu‘‘, a ona glavna koju možete očekivati oko 6:00h ujedno je i borba za pojas u Bellatorovoj lakoj kategoriji. Usman Nurmagomedov branit će titulu, a protivnik će mu biti Benson Henderson (30-11-0).

Uz Patrickyja ‘‘Pitbulla‘‘, bit će to uvjerljivo najteži ispit u dosadašnjoj Usmanovoj karijeri. 39-godišnji Benson Henderson jedan je od najvećih MMA boraca u povijesti lake kategorije. Titule prvaka držao je u UFC-u i nekadašnjem WEC-u, a pojas pod okriljem UFC-a branio je triput. Time drži rekord UFC-ove lake kategorije, odnosno dijeli prvo mjesto zajedno s Khabibom Nurmagomedovim, Frankiejem Edgarom i B.J. Pennom.

Hendersona su 2012. godine mnogi najveći MMA portali proglasili MMA borcem godine. Te godine osvojio je UFC-ovu titulu prvaka porazivši Frankieja Edgara, a uspješno ju je obranio pobjedama nad Edgarom i Nateom Diazom. Osim Edgara i Diaza, Henderson je u svojoj bogatoj karijeri pobjeđivao borce poput Patricija ‘‘Pitbulla‘‘ Freirea, Jorgea Masvidala, Donalda Cerronea, Jima Millera, Gilberta Melendeza itd.

Dugi niz godina Henderson je smatran za jednog od najkompletnijih boraca na svijetu. Potkovan u svim segmentima, ali i fizički uvijek besprijekoran, Henderson je bio nezgodan protivnik za bilo koga. Sada je ipak u poznim godinama za borca lake kategorije i daleko od svojih najboljih dana.

U proteklih pet nastupa upisao je tri poraza (uzastopna), nakon kojih su uslijedile dvije pobjede zaredom. Posljednji nastup odradio je u devetom mjesecu 2022. godine, a jednoglasnom odlukom sudaca porazio je Petera Queallyja. Iste goodine Henderson je porazio Islama Mamedova, timskog kolegu Usmana Nurmagomedova. Bila je to tijesna pobjeda podijeljenom sudačkom odlukom, a Usman Nurmagomedov ne slaže se s ishodom te borbe.

‘‘Znamo kako se boriti protiv Bensona Hendersona. Moj tim je već prošao kroz to. Gledao sam Islama Mamedova kako se borio protiv njega i mislim da je Mamedov zaslužio pobijediti. Jedina njegova prednost jest iskustvo. U svim ostalim segmentima kao što su stojka, grappling, hrvanje, on nije bolji od mene.‘‘, rekao je Usman u Bellatorovoj najavi ove borbe.

Započinje Bellatorov Grand Prix za nagradu od milijun dolara, a Benson Henderson jako motiviran ulazi u turnir

Nurmagomedov će svoje riječi morati dokazati u kavezu, ali mora biti svjestan da ga čeka izuzetno motivirani Benson Henderson. Naime, Henderson je najavio da će se povući iz sporta nakon ovog turnira (Bellatorov Grand Prix u lakoj kategoriji). Razlog povlačenja ne leži u tome da se osjeća prestarim ili da ne može više nastupati na najvišoj razini. Henderson smatra da je vrijeme da se posveti svojoj obitelji koja se godinama žrtvovala i podređivala njegovim sportskim uspjesima.

Neće Henderson pasti bez ispaljenog metka u borbi koja bi potencijalno mogla biti posljednja u njegovoj karijeri, a dodatan motiv svakako je i milijun dolara koje će osvojiti pobjednik Bellatorovog Grand Prixa u lakoj kategoriji. Usman Nurmagomedov prva mu je prepreka u turniru osmorice, a teško je Henderson mogao naići na težeg protivnika u ždrijebu. Unatoč tome, Henderson je sretan zbog takvog uparivanja.

‘‘Drago mi je da se odmah u prvoj borbi borim protiv prvaka Usmana Nurmagomedova. Nisam mogao tražiti bolji scenarij. Kad stavim treći pojas oko struka (UFC i WEC su prva dva), bit će to specijalan trenutak za mene.‘‘, poručuje Henderson u najavi ove borbe, a komentirajući Usmanove vještine, Henderson je imao samo riječi hvale.

‘‘Ono što me najviše fasciniralo u borbi Usmana i Pitbulla jest njegova (Usmanova) borilačka inteligencija i otvorenost ka prilagodbama tijekom borbe.‘‘, istaknuo je ovaj legendarni borac.

Usman Nurmagomedov također je zadovoljan protivnikom s kojim je uparen na samom početku turnira. Pobjeda nad Hendersonom svakako će mu dobro doći u njegovom rezimeu i dokazivanju svoje kvalitete. Usman Nurmagomedov ipak smatra da više ništa ne mora dokazivati.

‘‘Moram li išta dokazati u ovom Grand Prixu? 16-0 (omjer pobjeda i poraza), neprikosnoveni, neporaženi prvak Bellatora. Sebi sam već sve dokazao.‘‘, ističe Usman.

Sve u svemu, čeka nas sjajan obračun između jednog od predvoditelja nove generacije boraca i prekaljenog veterana koji će na zalasku karijere pokušati osvojiti još jednu titulu. Usman je favorit, ali nikad nemojte unaprijed otpisati borca poput Bensona Hendersona.

Bellatorov najavni video pogledajte ispod ovog teksta.

Linker
05. svibanj 2024 20:42