Regija

Bravo, majstore! Bojan Veličković pobjednik je Oktagonovog turnira i kući odnosi 300 tisuća eura!

Bojan Veličković

 Screenshot (youtube, Oktagon Mma)
35-godišnji srpski borac postao je prvim osvajačem velikog Oktagonovog turnira!

Napokon smo dočekali finale Tipsport Gamechanger turnira! Bojan Veličković na jednoj strani, Andreas Michailidis na drugoj i obojica u lovu na glavnu nagradu u iznosu 300 tisuća eura. Tri pobjede u ovoj kalendarskoj godini trebale su Michailidisu i Veličkoviću kako bi izborili mjesto u finalu, ali na vrhu ima mjesta samo za jednog. To mjesto zauzeo je srpski velteraš Bojan Veličković!

Andreas Michailidis bolje je otvorio meč, zauzeo je sredinu kaveza i ‘‘high kickovima‘‘ pokušavao je ugroziti Veličkovića. Brzo je Grk došao i do prvog rušenja, a u parteru je došao do gornje pozicije u polugardu. Mučio se Veličković i nije se uspijevao izvući iz podređene pozicije. Michailidis je nemilosrdno nizao udarac za udarcem, a na trenutke je djelovalo da je meč blizu prekida. Uspio se Bojan ipak aktivno braniti, ali Michailidis je nedugo poslije zaprijetio opasnim pokušajem ‘‘scarf hold submissiona‘‘. Napetost se osjetila u zraku, ali Bojan se uspio izvući iz teške pozicije, a nešto više od minutu prije kraja borbe, Veličković se u potpunosti izvukao iz podređene pozicije u parteru i borba se nastavila na nogama. 20-ak sekundi prije kraja runde, Veličković je pokušao ‘‘kickom‘‘, ali Michailidis je kontrirao desnicom. Bojan je izgubio balans i borba je ponovno završila u parteru, ali Michailidis više nije imao vremena za nešto više. Loša prva runda za Veličkovića, ali ništa nije bilo izgubljeno nakon prvih pet minuta. Michailidis je jednoglasno uzeo prvu rundu.

Fantastično je Veličković otvorio drugu rundu. Michailidis se definitivno iscrpio visokim tempom koji je nametnuo u prvoj rundi, a Bojan je izgledao osjetno svježije. Nekoliko udaraca bacio je Veličković početkom druge runde, ali ti udarci poslužili su mu kao prilika za skratiti distancu i krenuti po pookušaj rušenja. Sjajno je Bojan ušao u ‘‘double leg‘‘ rušenje, podignuo je Michailidisa i odveo je borbu u parter. Grk se ipak pokazao jako opasnim iz donje pozicije, prijetio je ‘‘trokut‘‘ gušenjem i omoplatom, a ti pokušaji ‘‘submissiona‘‘ pružili su mu priliku da se pridigne i nastavi borbu na nogama. Nakon što se borba nastavila u stojci, Michailidis je pokušao stražnjim kružnim udarcem, ali izgubio je balans i završio je na tlu. Bojan je iskoristio priliku i zauzeo je gornju poziciju u polugardu. Tražio je Veličković priliku za prelazak u ‘‘full mount‘‘, ali Michailidis je dobro branio Bojanov pokušaj izvlačenja desne noge iz polugarda. 40-ak sekundi prije kraja runde, Michailidis se pokušao izvući napadom na nogu Bojana Veličkovića, ali bez većih problema Bojan je neutralizirao pokušaj ‘‘leglocka‘‘ i nastavio je dominirati iz gornje pozicije. Odličan odgovor Veličkovića nakon loše prve runde i nakon deset minuta imali smo izjednačen meč na sudačkim karticama (19-19 x3).

Treća runda ponudila je pauzu već u prvoj sekundi. Veličković je pokušao pogoditi Michailidisa lijevim ‘‘inside low kickom‘‘, ali udarac je odsjeo na međunožju Michailidisa i uslijedila je pauza. Nije Grk dobro izgledao nakon tog udarca. Iako je udarac izgledao vrlo snažno, dojam je kako je Michailidis donekle i koristio priliku za dodatni predah. Otprilike minutu i pol uzeo je Michailidis za oporavak, ali samo 20-ak sekundi nakon nastavka akcije, Veličković je rušio Michailidisa i opet se našao u gornjoj poziciji unutar polugarda. Michailidis se pokušavao izvući, ali to ga je dovelo do situacije gdje mu je Veličković ‘‘uzeo‘‘ leđa. Zaključao je Bojan ‘‘body triangle‘‘, ali nedovoljno dobro za održati kontrolu s leđa. Uspio se Michailidis zarotirati i doći do gornje pozicije u zatvorenom gardu. Tu poziciju nije dugo zadržao i samo 30-ak sekundi kasnije Veličković je opet ‘‘uzeo‘‘ leđa svom protivniku. Bojan je ovaj put puno bolje uspostavio kontrolu s leđa. Svoja prsa uspio je prisloniti uz lopatice Michailidisa i zaključao je ‘‘body triangle‘‘. Iscrpljeni Michailidis pokušavao je preživjetir rundu do samog kraja, ali nešto više od 90 sekundi prije kraja runde, Bojan sjajno zavlači ruku pod čeljust Michailidisa i zaključava stražnje gušenje. Već po grimasi na Michailidisovom licu vidjelo se što slijedi. Uslijedilo je tapkanje grčkog borca, a Bojan Veličković postao je pobjednikom prvog Oktagonovog Tipsport Gamechanger turnira!

Četiri pobjede u ovoj kalendarskoj godini upisao je Veličković, a čak tri su došle prekidom. Veličković apsolutno zasluženo uzima ovaj turnir, a kući odlazi bogatiji za 300 tisuća eura namijenjenih osvajaču turnira!

Fantastična, maestralna godina Bojana Veličkovića. Ion Surdu, Christian Jungwirth, David Kozma i zatim Andreas Michailidis. To su borci koje je Veličković porazio na putu do glavne nagrade.

Silno je Bojan htio osvojiti ovaj turnir, a najavljivao je kako bi mu novac pomogao u pokretanju vlastite dvorane. Kako će točno potrošiti novac, nije na kraju niti bitno. Bojan je zaslužio uživati u plodovima svog rada, a 2023. godinu pamtit će kao vjerojatno najbolju godinu u svojoj profesionalnoj karijeri.

Što dodati, osim: Bravo, majstore!

Linker
26. travanj 2024 12:55