Regija

Pauza je gotova, FNC napokon se vraća! Saznajte sve najbitnije informacije o večerašnjem FNC 15 eventu

Miran Fabjan i Mario Žgela

 Screenshot (youtube, Fnc)
Tri i pol mjeseca prošla su od posljednjeg eventa najveće hrvatske MMA organizacije

Dugo, možda i predugo smo ostali bez FNC-ovih evenata, ali kako je Dražen Forgač najavio, FNC sada dodaje gas, a njihov prvi ovogodišnji event na rasporedu je večeras.

Arena Stožice u Ljubljani ugostit će FNC 15 event koji će nam ponuditi deset uzbudljivih mečeva. Bit će ovo debi FNC-a na slovenskom teritoriju, što je zapravo logičan i očekivan potez. Slovenska MMA scena rapidno se razvija, sve je više talentiranih i atraktivnih boraca koji dolaze iz Slovenije, a neki od njih večeras će imati priliku pokazati raskoš svog talenta pod okriljem najveće regionalne MMA organizacije.

No, glavna zvijezda priredbe ipak nije mladi i perspektivni borac, nego prekaljeni veteran, u kolokvijalnom govoru mogli bismo reći ‘‘stara kuka‘‘, Miran Fabjan. 38-godišnji ‘‘Slo Rocky‘‘ iza sebe ima preko 60 profesionalnih kickboksačkih mečeva, pet MMA borbi, a dodamo li amaterske kickboksačke i Muay Thai mečeve, Fabjan je zasigurno odradio troznamenkast broj borbi u svojoj bogatoj karijeri.

Nekoć je Miran ‘‘žario i palio‘‘ FFC organizacijom, ali tada još uvijek kao kickboksač. Gašenjem FFC-a, Fabjan je također na neki način nestao s regionalne MMA scene, a sve do prošle godine, Miran je nekoliko godina bio izvan ringa i kaveza. U trećem mjesecu prošle godine ‘‘Slo Rocky‘‘ dobio je ponudu za MMA meč pod okriljem slovenske VFN organizacije.

Pristao je Fabjan ući u kavez s tada favoriziranim Tadejom Dajčmanom, a borba je potrajala samo 60 sekundi. Miran je slavio nokautom u prvoj rundi i tada je shvatio kako definitivno može napraviti pomutnju na regionalnoj MMA sceni. Sedam i pol mjeseci kasnije Miran je odradio drugi nastup u VFN-u i Fatiha Aktasa također je porazio nokautom u prvoj rundi.

Sve to dovelo ga je pod povećalo FNC-a. Tijekom FNC 13 eventa koji se održao prošle godine u Beogradu, FNC organizacija potvrdila je povratak Tome Spahovića u kavez, a podosta iznenađujuće, Miran Fabjan ušetao je u kavez i najavljen je kao Spahovićev protivnik.

Očekivalo se kako će FNC pronaći nešto lakšeg protivnika protiv kojeg bi se Spahović ‘‘zagrijao‘‘ nakon duge pauze, ali Miran Fabjan sve je, samo ne ‘‘lak zalogaj‘‘. Odmah na prvom sučeljavanju vidjelo se kako Fabjan ulazi u cjelokupnu priču prepun samopouzdanja i želje da pokvari Spahovićev povratak MMA-u.

Miranov plan uspješno je sproveden u djelo. Slovenac je na gostujućem terenu u Sarajevu porazio Spahovića u fantastičnom meču na tri runde, a do pobjede je došao prekidom u trećoj rundi. Miran ne samo da je oduševio svojom izvedbom unutar kaveza, nego je ostavio sjajan utisak kroz cijelu uvertiru u ovaj meč.

Slovenac je pružao sjajna izdanja za mikrofonom, oduševljavao je fanove svojim humorom i marketinški dio svog posla odradio je perfektno. Gotovo ‘‘preko noći‘‘, Miran Fabjan prometnuo se u ponajveću zvijezdu FNC organizacije.

Toj tvrdnji u prilog ide činjenica da će Fabjan predvoditi dva uzastopna FNC-ova eventa, a ovaj put njega čeka domaći teren, dok Mario Žgela dolazi u goste.

Borac iz Starih Mikanovaca (selo između Vinkovaca i Đakova), jučer je napunio 27. godinu života, a pobjeda nad Fabjanom poslužila bi kao idealan rođendanski poklon.

Mario Žgela karakterno je čista suprotnost Miranu Fabjanu. Slovenac uživa biti glasan za mikrofonom i sjajno se snalazi u takvim situacijama. Žgela s druge strane preferira biti tih i samozatajan. Ovaj Slavonac nije tip osobe koja će se svojevoljno upuštati u nekakav ‘‘trash talk‘‘ i sve Fabjanove prozivke i prijetnje prima s osmijehom na licu.

Međutim, kad se zaključaju vrata kaveza u Stožicama, Mario Žgela iz simpatičnog i miroljubivog Slavonca prerasta u zastrašujuću zvijer koja jednim udarcem može Fabjanu ‘‘ugasiti svjetla‘‘ u Stožicama. Puno puta ispričana je priča o Žgelinoj snazi koju je razvijao radeći u šumi još od 13. godine svog života. Posao u šumi fizički je strašno zahtjevan, a Žgela je svoju snagu uspješno translatirao u MMA kavez.

Njegovi nokauti često su dio FNC-ovih ‘‘highlighta‘‘, a Žgela u Ljubljanu dolazi sa željom da Mirana Fabjana također uvrsti na spisak boraca koje je brutalno ‘‘ugasio‘‘.

Tehnički gledano, Miran Fabjan sigurno je potkovaniji borac, a borilačko iskustvo također je na njegovoj strani, iako Žgela ima gotovo duplo više MMA mečeva iza sebe. No, gotovo svaki Žgelin protivnik djelovao je tehnički potkovanije od Marija, ali Mario ne mari previše za tehniku i taktiku. On je svjestan kako mu je dovoljan jedan čisti udarac i nerijetko pronalazi način da dođe do takvog udarca. Može li svojom sirovom snagom ugroziti ‘‘starog lisca‘‘ kakav je Miran Fabjan, saznat ćemo večeras.

‘‘Fight card‘‘ nudi mnoštvo vrlo zanimljivih mečeva

Ostatak eventa također nudi mečeve na koje svakako vrijedi obratiti pozornost. Jordan Barton prvi puta će braniti titulu prvaka u FNC-ovoj perolakoj kategoriji. Britanac iza kojeg su tri nastupa u Bellatoru (1-2-0), prošle godine pojavio se u FNC-u i na velikoj priredbi u Zagrebu, Barton je nokautirao Daniela Bažanta u prvoj rundi borbe. Oduševio je Barton svojim nastupom, a jedina zamjerka koju mu zasad pronalazimo, jest manjak aktivnosti. Bartona želimo češće gledati u kavezu, a danas ćemo ga gledati kako odmjerava snage s Itayjem Tratnerom.

Izraelac Tratner na mala je vrata ušao u FNC. Debitirao je u sedmom mjesecu prošle godine, a u hrvatsku MMA organizaciju došao je sa ‘‘scoreom‘‘ 7-5-1. Ne pretjerano obećavajuć ‘‘score‘‘, ali Tratner je u meču protiv Ivana Sičaje pokazao kako je došao u FNC s ozbiljnim namjerama. Mjesec i pol dana nakon što je porazio Sičaju, Tratner je porazio i Bažanta, bivšeg prvaka FNC-ove perolake kategorije. Dvije takve pobjede bile su dovoljne za osigurati napad na titulu, a meč između njega i Bartona mogao bi nam ponuditi najveće uzbuđenje tijekom ove večeri.

Uzbudljivo će biti i kada se u kavezu nađu Bojan ‘‘Želva‘‘ Kosednar i Aleksandar Janković. Uz oba borca veže se uzrečica ‘‘bilo kad, bilo gdje, bilo s kim‘‘. Dva beskompromisna borca željna tučnjave zapravo će odraditi revanš na večerašnjem FNC 15 eventu.

Njihov prvi meč gledali smo u devetom mjesecu prošle godine na FNC 12 eventu u Puli. Janković je slavio u toj borbi, ali do pobjede je došao nakon ozljede Kosednara početkom druge runde. Jankoviću se piše pobjeda, ali ozljeda Kosednara ipak baca malu ‘‘mrlju‘‘ na tu pobjedu i Janković danas ima priliku dokazati da je bolji borac. ‘‘Želva‘‘ će uživati ogromnu podršku ‘‘Green Dragonsa‘‘, navijačke skupine koja srčano prati nogometni klub Olimpiju iz Ljubljane.

Još pet Slovenaca naći će se na ‘‘fight cardu‘‘ ovog eventa. Uroš Jurišić, nekoć ponajveći regionalni MMA talent nastavlja graditi svoju karijeru u ‘‘bare knuckle‘‘ boksu. Uroša muče ozljede koje mu onemogućuju nastavak MMA karijere i Jurišić se stoga posvetio boksu bez rukavica. Bit će ovo prvi takav meč na FNC-ovim eventima, a Brazilac Joelson Nascimento pokušat će neugodno iznenaditi Jurišića na domaćem terenu.

Marko Vardjan (7-6-0) borit će se protiv Ivice Truščeka, legende hrvatskog, ali i regionalnog MMA-a. Nemojte se iznenaditi ako Trušček uspije pridobiti veću podršku od domaćeg borca, ali ne sumnjamo da Vardjan također ima spremnu ‘‘vojsku‘‘ svojih navijača.

Vrlo talentirani Jan Berus borac je kojeg su mnogi zazivali da nastupi pod okriljem FNC-a, a danas ćemo napokon gledati ovog 21-godišnjeg velteraša u FNC-ovom kavezu. Nakon dvije pobjede na VFN-ovim eventima, Berus će treću pobjedu u karijeri tražiti protiv Srbina Jovana Kandića.

Slovenac Anže Vujčić otvorit će priredbu borbom protiv Bugara Ibrahima Mandeva, a odličan meč koji ne smijete propustiti, priuštit će nam Slovenac Dino Suljkanović (rodom iz BiH) i Kosovar Demahmet Sinani. Oba borca navikla su nas na atraktivne i uzbudljive nastupe, a ne sumnjamo da će takav biti i njihov međusobni okršaj.

Kubanac sa slovenskom adresom, Andres Ramos borit će se protiv Čeha Vladimira Hajeka, a potencijalno vrlo zanimljiv je i meč između Josipa Matkovića i Milenka ‘‘Kiće‘‘ Stamatovića. Matković je jako poznato ime na domaćoj hrvačkoj sceni. Dugi niz godina Joso Matković bilježio je sjajne rezultate nastupajući za Hrvački klub Petrinja (nekoć HK Gavrilović). Matković iza sebe ima dva MMA nastupa (1-1), a velika želja bio mu je nastup na FNC-u. Iskusni Joso pripremao se u dvorani Mirka Filipovića, zajedno s Antom Delijom i ostalom vrlo respektabilnom ekipom teškaša.

‘‘Kićo‘‘ Stamatović crnogorski je teškaš s tri pobjede u jednako toliko nastupa. Stamatović se aktivno pripremao u zagrebačkom ATT-ju i mnogi ga najavljuju kao jednog od najperspektivnijih mladih teškaša na ovim prostorima. Stamatović je favorit prema kladionicama, ali ako mislite da će Joso Matković biti ‘‘lak zalogaj‘‘, grdno se varate.

Kako i kada pogledati FNC 15 priredbu?

FNC 15 event počinje danas (30.3.) u 19:00 sati. Prijenos priredbe dostupan je na nekoliko načina i zapravo ovisi o lokaciji na kojoj se nalazite.

Publika u Hrvatskoj i Sloveniji priredbu će moći gledati putem RTL-ove Voyo platforme. Voyo.hr opcija je za hrvatsku publiku i prijenos će biti uz hrvatske komentatore. Voyo.si ponudit će slovenske komentatore, a gledatelji iz ostalih država priredbu mogu gledati putem fnc.tv streaming servisa, uz komentatore koji govore engleskim jezikom.

5,99 eura iznos koji ćete morati izdvojiti kako biste kupili pravo na prijenos FNC 15 eventa putem Voyo servisa. Odaberete li Voyo kao platformu preko koje ćete gledati event, za cijenu od 5,99 eura dobivate jednomjesečnu pretplatu. Gledatelji putem fnc.tv streaming servisa morat će nešto dublje posegnuti u džep i izdvojiti 7,99 eura za prijenos FNC 15 priredbe.

Cijena je pristupačna i kupnjom PPV-a isplati se podržati rast domaće organizacije. U borbama ćete sigurno uživati!

Linker
28. travanj 2024 14:10