Regija

Šampionsko srce Mateja Batinića! Hrvatski poluteškaš porazio je dosad neporaženog Dagestanca

Matej Batinić

 Screenshot (voyo.hr)
31-godišnji Matej Batinić došao je do toliko željenog pojasa

Nikola Joksović večeras je postao prvim FNC-ovim prvakom u velter kategorije, a uslijedio je dvoboj za prvog FNC-ovog prvaka poluteške kategorije.

Matej Batinić (19-5-0 uoči meča) i Gadzhimurad Khebdeev (7-0-0 uoči meča) upareni su u borbi za titulu, a čak niti ‘‘bookmakerima‘‘ nije bilo lako odabrati favorita. Koeficijenti su bili jako bliski i očekivao se vrlo tijesan meč.

Oba borca otvorila su meč s pregršt ‘‘kickova‘‘, a Batinić je jako lijepo pogađao prednju (lijevu) nogu neporaženog Dagestanca. Khebdeev je nešto bolje radio ručnim tehnikama tijekom prve runde, ali niti jedan borac nije konkretnije ugrozio protivnika u prvoj rundi. Runda je završila pritiskom Dagestanca uz ogradu kaveza.

Matej Batinić kao da je tijekom prve runde osjetio kako se može fizički nositi s Khebdeevim i krenuo je po rušenje u drugoj rundi. Uspio je Batinić doći do rušenja i velik dio runde proveo je kontrolirajući Khebdeeva u donjoj poziciji. Uspio je hrvatski poluteškaš doći i do bočne kontrole, laktovima je pokušavao napraviti štetu na licu Dagestanca, a 30 sekundi prije kraja runde Batinić je imao jako dobar pokušaj gušenja. Šteta što se Khebdeev uspio izvući iz tog pokušaja ‘‘RNC-a‘‘, a to ga je dovelo i do gornje pozicije u kojoj je završio drugu rundu. Vrlo iscrpljujuća runda za obojicu boraca, ali barem je druga runda definitivno otišla na stranu hrvatskog borca.

Gadzhimurad Khebdeev drugu rundu otvorio je pokušajem ‘‘double leg‘‘ rušenja, ali Batinić je bez većih problema obranio rušenje i uspio je doći do dominantne pozicije uz ogradu kaveza. Dagestanac je ipak iskoristio nepažnju Batinića i judo bacanjem odveo je borbu u parter. Nakratko je Khebdeev završio u ‘‘full mountu‘‘, ali brzo se Batinić izvukao iz vrlo nezahvalne pozicije. Zatvorio se Matej u poziciji kornjače, a Khebdeev se je koljenom udarao u bedro Batinića, čisto kako bi zadržao aktivnost. Tri minute unutar treće runde, Khebdeev je uzeo leđa Batiniću i stražnjim gušenjem pokušao je doći do pobjede. Izvukao se Batinić, ali i dalje je Dagestanac držao dominantnu poziciju, gotovo do samog kraja runde. Matej Batinić nevjerojatno se izvukao iz ‘‘body trianglea‘‘ 30-ak sekundi prije kraja runde i rundu je završio s nekoliko kvalitetnih udaraca iz gornje pozicije. Prezentirao je Batinić veliku srčanost i nakon tri runde gledali smo vrlo tijesan i neizvjestan meč.

Na samom početku četvrte runde Khebdeev je došao do novog rušenja i Batinić se ponovno našao u nezahvalnoj poziciji. Khebdeev je kontrolirao Batinića iz gornje pozicije u polugardu, ali nije uspijevao nanositi štetu. Sredinom runde Batinić je ‘‘eksplodirao kukovima‘‘ nakon savjeta iz kuta i uspio je vratiti borbu na noge. Uspio je Batinić u stojci pogoditi koljenom u tijelo, ali Dagestanac je brzo došao do novog rušenja ‘‘double leg‘‘ tehnikom i opet je uspostavio kontrolu u polugardu. Namučio se Batinić u toj četvrtoj rundi, ali uspio se po tko zna koji put vratiti na noge, a rundu je zatvorio dobrim pokušajem ‘‘high kicka‘‘.

Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti tko će svježiji ući u petu rundu, a Dagestanac je ekspresno krenuo po novo rušenje. Međutim, Batinić je kontrirao njegov pokušaj, uzeo je leđa umornom Khebdeevu i zaključao je stražnje gušenje. Khebdeev se pokušavao izvući, ali ruka je prošla ispod brade i više nije bilo izlaza. Matej Batinić upisao je 20. pobjedu u karijeri i osvojio je FNC-ov pojas u poluteškoj kategoriji.

Čestitke Mateju i njegovom timu na sjajnom šampionskom nastupu!

Linker
02. svibanj 2024 18:17