UFC

Chris Weidman poražen nakon duge pauze: Brad Tavares ‘uništio‘ mu je nogu ‘low kickovima‘

Chris Weidman

 Jason Silva/Zuma Press/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove srednje kategorije nije se uspio vratiti pobjedom, ali hrabro je izdržao svih 15 minuta

Više od dvije godine prošle su od posljednjeg meča Chrisa Weidmana. Nekadašnji prvak UFC-ove srednje kategorije u četvrtom mjesecu 2021. godine pretrpio je težak lom noge na početku meča protiv Uriaha Halla. Uslijedio je mukotrpan oporavak i duga pauza, a 39-godišnji ‘‘All American‘‘ vratio se u kavez na UFC 292 eventu.

Najavljivao je Chris da će borbu protiv Brada Tavaresa otvoriti najsnažnijim mogućim ‘‘low kickom‘‘ kako bi se riješio mentalne blokade koja je nastala lomom noge, ali to se ipak nije dogodilo. Oprezno je Chris ušao u meč, a tek sredinom runde vidjeli smo ga kako baca prvi ‘‘kick‘‘. Bio je to pokušaj ‘‘middle kicka‘‘ lijevom nogom, tj. nogom koju nije slomio. Tavares je kontrirao ‘‘kickom‘‘ i pogodio je Weidmana u međunožje, a uslijedila je pauza u trajanju 50-ak sekundi.

Vidjelo se tijekom prve runde da je Weidman dugo izbivao iz kaveza. Nikako Chris nije uspijevao pronaći ritam i osjećaj za distancu, dok je Tavares marljivo pogađao ‘‘low kickovima‘‘ u Weidmanovu lijevu nogu. Tri pokušaja rušenja imao je Weidman u prvoj rundi, ali Brad Tavares prezentirao je svoju jako dobru obranu od rušenja i Chris ga nije uspio srušiti tijekom prvih pet minuta. Prva runda definitivno je otišla na stranu Brada Tavaresa koji je u par navrata lijepo pogodio i boksačkim kombinacijama.

U pauzi između rundi, Weidmana su treneri savjetovali da ‘‘pusti kočnicu‘‘ i postane konkretniji. Posebno vokalan bio je Matt Serra, a preostalo je vidjeti hoće li Chris poslušati njihov savjet.

Weidman je početkom druge runde napokon pogodio ‘‘low kickom‘‘ desnom nogom koju je nekoć slomio. Međutim, veliki problem Tavares je napravio ‘‘low kickovima‘‘ u Weidmanovu lijevu nogu. Chris je vidno počeo šepati i skrivati tu nogu od udaraca. Morao je Weidman promijeniti svoj ‘‘stance‘‘, a to ga je dovelo u situaciju gdje je desna noga prednja i izložena ‘‘low kickovima‘‘. Nastavljao je Tavares marljivo pogađati ‘‘kickovima‘‘, a najkonkretniji Weidmanov pokušaj dogodio se nakon otprilike dvije minute druge runde. Weidman je lijepo povezao boksačku kombinaciju i blago je uzdrmao Tavaresa, ali brzo se Brad izvukao iz pritiska uz ogradu kaveza i nastavio je pogađati s distance. Sredinom druge runde Weidman je došao do prvog rušenja ‘‘double leg‘‘ rušenjem, ali sudac Keith Peterson ekspresno je prekinuo akciju jer je smatrao da je Weidman pogodio Tavaresa nogom u međunožje prije tog rušenja. Nakon kraće pauze meč se nastavio, a Weidmanu je ova pauza zasigurno dobro došla nakon niza ‘‘kickova‘‘ od strane Tavaresa. Fantastičnu obranu od rušenja prezentirao je Tavares nedugo nakon pauze. Svim silama Weidman je pokušao doći do rušenja ‘‘double legom‘‘, ali Tavares je djelovao kao borac kojeg je nemoguće srušiti. Treba istaknuti kako je Weidman definitivno pronašao ritam u drugoj rundi i u više navrata čisto je pogađao u glavu Tavaresa. Puno tijesnijih i napetijih pet minuta u odnosu na prvu rundu, ali Tavares je i u drugoj rundi ipak bio nešto bolji i konkretniji s načinjenom štetom.

Veliku podršku publike uživao je Weidman početkom treće runde, ali Tavares je nastavio nemilosrdno napadati ‘‘low kickovima‘‘. Nakon 30-ak sekundi, uslijedila je nova pauza zbog udarca u međunožje. Drugi put u meču Tavares je bio taj koji je udario Weidmana u međunožje i Weidman je trebao 45-50 sekundi za oporavak. Keith Peterson nije se odlučio za oduzimanje bodova, samo je upozorio Tavaresa, ali bilo je više nego jasno da se radilo o nenamjernom udarcu od strane Tavaresa. Problemi Chrisa Weidmana s lijevom nogom nastavili su se početkom treće runde. Tavares je strašnim ‘‘low kickovima‘‘ nastavio ozlijeđivati nogu Weidmana i vidno se Chris mučio. Ponovno se Weidman morao vratiti u kontragard kako bi ‘‘sakrio‘‘ tu lijevu nogu, a očajnički je pokušavao odvesti borbu u parter, ali bezuspješno. Uspješno je Tavares držao Weidmana na distanci velikim dijelom treće runde i igrao je na sigurno. Chris je uspio nekoliko puta precizno pogoditi ljevicom u glavu Tavaresa, ali premalo da bi uzeo treću rundu. Chris može biti sretan jer je uspio odraditi tri runde s kvalitetnim borcem nakon tako duge pauze, ali Brad Tavares ipak se pokazao nepremostivom preprekom za 39-godišnjeg Weidmana.

Jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3) slavio je Tavares i prekinuo je niz od dva uzastopna poraza koja je upisao protiv Dricusa Du Plessisa i Brune Silve. Weidmanu je poraz od Tavaresa drugi uzastopni nakon poraza od Halla, a pobjedu čeka od osmog mjeseca 2020. godine. Weidman je tada porazio Omarija Akhmedova.

Vrlo zanimljiv preliminarni dio priredbe

Osim meča između Weidmana i Tavaresa, gledali smo još sedam odličnih preliminarnih mečeva. Karine Silva otvorila je event porazivši Marynu Moroz ‘‘submissionom‘‘ sekundu prije kraja prve runde, a zatim je Natalia Silva jednoglasnom odlukom sudaca pobijedila Andreu Lee.

‘‘Early prelimse‘‘ zatvorili su Andre Petroski i Gerald Meerschaert, dvojica vrlo dobrih boraca srednje kategorije. Petroski i Meerschaert inače su fenomenalni grappleri, ali nismo gledali puno grappling razmjena u ovom meču. Meč se većinski odvijao u stojci i bile su to tri vrlo zanimljive runde.

Petroski je u drugoj rundi uspio uzdrmati Meerschaerta i udarcem desnicom poslao ga je na tlo, dok smo u trećoj rundi gledali pravi rat s pregršt otvorenih razmjena. Suci nisu imali lak posao prilikom bodovanja ovog meča, posebice jer je i prva runda bila vrlo tijesna. Na kraju je ipak slavio Petroski, a do pobjede je došao podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29). Petroskom je to peta pobjeda u petom nastupu unutar UFC-ovog kaveza.

Brad Katona ispisao povijest ‘‘TUF-a‘‘

Poslije Petroskog i Tavaresa, uslijedila su dva finala ovosezonskog ‘‘The Ultimate Fightera‘‘. Brad Katona i Cody Gibson borili su se u finalu bantam kategorije. Katona je predstavljao ‘‘Team McGregor‘‘ dok je Cody Gibson branio boje ‘‘Team Chandlera‘‘. Nakon odlične tri runde slavio je Brad Katona i ujedno ispisao povijest ‘‘TUF-a‘‘. Naime, prvi put u povijesti jedan borac dvaput je osvojio ‘‘TUF‘‘. Katona je i 2018. godine osvojio ‘‘The Ultimate Fighter‘‘, a Conor mu je odmah čestitao putem Twittera.

Vrijedi istaknuti kako je i Brad Katona bio dio Chandlerovog tima na početku ove sezone, ali nakon prve pobjede imao je mogućnost mijenjati tim i odlučio se pridružiti Conorovom timu.

Kad je u pitanju finale lake kategorije, gledali smo obračun dvojice boraca iz Chandlerovog tima. ‘‘Submissionom‘‘ u drugoj rundi slavio je Kurt Holobaugh, a na poraženoj strani našao se Austin Hubbard.

Neposredno prije nego će Weidman i Tavares kročiti u kavez, Gregory Rodrigues ekspresno je završio posao protiv Denisa Tiuliulina i došao je do pobjede nokautom već u prvoj rundi. Udarci laktom iz pozicije ‘‘full mounta‘‘ doveli su Rodriguesa do nove pobjede unutar UFC-ovog kaveza.

UFC 292 - rezultati prelimsa:

Brad Tavares def. Chris Weidman via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3)

Gregory Rodrigues def. Denis Tiuliulin via KO - R1, 1:43

Kurt Holobaugh def. Austin Hubbard via submission (trokut gušenje) - R2, 2:39

Brad Katona def. Cody Gibson via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x2, 30-27)

Andre Petroski def. Gerald Meerschaert via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29)

Natalia Silva def. Andrea Lee via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3)

Karine Silva def. Maryna Moroz via submission (giljotina) - R1, 4:59

Linker
27. travanj 2024 17:13