UFC

Islam Makhachev o šansama nekoć perspektivnog dagestanskog borca: ‘Mislim da bi parirao Volkanovskom‘

Islam Makhachev (lijevo), Alexander Volkanovski (gore desno) i Zabit Magomedsharipov (dolje desno)

 Screenshot (youtube, Ufc)
Prvak UFC-ove lake kategorije smatra da bi umirovljeni dagestanski borac bio težak protivnik za Volkanovskog

Velik gubitak za UFC-ovu perolaku kategoriju bilo je umirovljenje Zabita Magomedsharipova (18-1-0, 6-0 UFC). Supertalentirani Dagestanac posljednji nastup u promociji odradio je krajem 2019. godine, a tada je jednoglasnom odlukom sudaca porazio Calvina Kattara.

Uslijedila je duga pauza, a 2021. godine Zabit je zbog inaktivnosti uklonjen iz poretka izazivača u perolakoj kategoriji. Uoči uklanjanja iz poretka, Zabit je bio na trećem mjestu u poretku izazivača. Sredinom 2021. pojavila se vijest da Zabit ima problema s imunološkim sustavom, ali kasnije te godine trener Mark Henry otkrio je da će se Zabit ipak vratiti sportu.

Iščekivali smo povratak ovog sjajnog borca, ali sredinom prošle godine Zabit je definitivno potvrdio povlačenje iz sporta, a putem društvenih mreža donekle je pojasnio svoju odluku.

‘‘Assalamu alaikum prijatelji! Znam da su mnogi od vas čekali moj povratak i nije bilo niti jednog dana da me netko nije pitao kada je moj sljedeći nastup. Ali ja sam odlučio završiti svoju profesionalnu sportsku karijeru. Otkazivanja borbi i zdravstveni problemi - sve to nije mi dopuštalo da se borim ranije. Sada sam se oporavio, ali ne osjećam se kao nekoć. Hvala svima koji su me podržavali tako dugo vremena. Nisam imao vremena postati prvakom, ali nadam se da sam vas uspio zabaviti i bez toga. Prestajem biti aktivan sportaš, ali ne napuštam sport. Imam nešto i nekoga s kime ću dijeliti svoje znanje. Stoga ne govorite ‘‘zbogom‘‘, prijatelji!‘‘, napisao je tada Magomedsharipov.

Nešto ranije tijekom 2022. godine Zabit je obznanio i kako započinje studirati na medicinskom fakultetu te se očito okrenuo nekim drugim opcijama u svom životu. Danas se nameću pitanja koliko daleko je mogao dogurati ovaj fantastični borac. Nije Zabit dočekao priliku okušati se protiv najboljih boraca u kategoriji kao što su Alexander Volkanovski i Max Holloway. Nema sumnje da je posjedovao kvalitetu za parirati najboljima, ali meč protiv Calvina Kattara ukazao je na neke nedostatke ovog borca. Prije svega tu mislimo na kondicijsku spremu, ali Zabit bi sigurno poradio na tome uoči novih nastupa.

Gostujući na eventu Eagle FC organizacije, Islam Makhachev dobio je priliku osvrnuti se na Zabita Magomedsharipova i njegove šanse protiv Alexandera Volkanovskog, prvaka UFC-ove perolake kategorije. Makhachev se u drugom mjesecu ove godine borio protiv Volkanovskog i porazio ga je jednoglasnom odlukom sudaca. Dobro Islam poznaje vještine Volkanovskog, ali vjeruje da bi Zabit mogao ugroziti prvaka perolake kategorije.

‘‘Mislim da bi to bio jedan uistinu neizvjestan meč. Ne mogu se odlučiti kome bih dao prednost. Zabit je jako opasan u prve dvije runde, može završiti bilo koga. On nije samo dobar udarač, jako dobro zna hrvati i gušiti protivnike.‘‘, bio je kraći osvrt Makhacheva.

Magomedsharipov sedam je svojih pobjeda upisao ‘‘submissionom‘‘, a šest puta slavio je nokautom. Uistinu je bio potkovan u svim segmentima, ali potkovan je i Alexander Volkanovski. Prava šteta što nećemo gledati taj obračun, ali Zabit se jednostavno odlučio ići nekim drugim putem i želimo mu svu sreću.

Linker
24. travanj 2024 16:54