K1 i Boks

Andy Ruiz objasnio zašto se bori s Ortizom: ‘Htio sam se boriti s ljevakom, a i svi žele gledati ovaj meč‘

Andy Ruiz Jr.

 Screenshot (youtube, Pbc On Fox)
Bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji raduje se izazovu koji ga čeka u noći sa subote na nedjelju

Sredinom 2019. godine, Andy Ruiz šokirao je svijet pobjedom protiv Anthonyja Joshue u meču za titulu svjetskog prvaka. Debeljuškasti Meksikanac bio je ogromni autsajder, ali nokautirao je Joshuu u sedmoj rundi i preuzeo je njegove WBA, IBF, WBO i IBO titule svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

Popularnost Andyja Ruiza naglo je skočio, ali u statusu prvak uživao je nešto više od šest mjeseci. Joshua ga je u 12. mjesecu iste godine porazio jednoglasnom odlukom i Ruiz je ostao bez svojih titula.

Godinu i pol čekao se njegov povratak u ring, a sredinom 2021. godine, Ruiz je porazio Chrisa Arreolu jednoglasnom odlukom. Meksikanac dakle nije bio naročito aktivan, a i sada mu se izbivanje iz ringa oduljilo na više od godinu dana. Ipak, Ruiz se ovog vikenda vraća, a protivnik će mu biti Kubanac Luis Ortiz.

43-godišnji Ortiz jedno vrijeme kotirao je kao ponajbolji teškaš svijeta, ali sada je ipak na zalasku karijere, no i dalje izrazito opasan. Ruiz se silno raduje svom novom nastupu, a na konferenciji za medije izjavio je:

‘‘Svi čekaju ovaj meč i svi su htjeli ovu borbu. Ja sam također tražio ovaj meč i dali su mi ga. Nisam ovdje da biram protivnike. Luis Ortiz je snažan i jako udara. Želim izazov, hoću se boriti protiv najboljih, a on je sigurno jedan od njih. Stilovi usmjeravaju mečeve, a za mene, ovo je jedan od najtežih mečeva jer ovo će mi biti prvi put da se borim s ljevakom. Puno preinaka moram napraviti, ali tu sam da preuzmem rizike. Želim dokazati ljudima da planiram ostati ovdje. Jedan od razloga zašto sam odabrao Luisa jeste to što se želim nositi s ljevakom. Znam da sam odabrao teškog protivnika, ali fanovi žele gledati ovaj meč.‘‘, rekao je Ruiz.

Meksički teškaš nada se novom napadu na titulu, ali i osvajanju titule. Međutim, svjestan je Ortiz zavrzlame pri vrhu gdje će se čekati Tysona Furyja da se odluči vratiti i obračunati s Usykom. Ruiz stoga već ima izbor za svog sljedećeg protivnika.

‘‘Nadam se da će se Wilder boriti protiv mene, ali prvo moram pobijediti Luisa Ortiza. Neće biti lako, ali htio sam ovo. Moram pustiti svoje ruke, biti oprezan i pametan. Fokusiran sam i spreman.‘‘, dodao je Andy Ruiz Jr.

Deontay Wilder također ima ugovoren meč, a 15. listopada (deseti mjesec) čeka ga Robert Helenius. U slučaju da Ruiz i Wilder dođu do pobjeda, njihov međusobni obračun itekako ima smisla, a sigurno bi i mnogi boksački fanovi rado gledali taj meč.

Linker
19. travanj 2024 00:30