K1 i Boks

Andy Ruiz zaustavio ‘King Konga‘: Triput ga je rušio, ali do pobjede nije došao lako

Luis Ortiz (na koljenima) i Andy Ruiz Jr.

 Harry How/Getty images/Profimedia
32-godišnji Meksikanac do pobjede je došao na temelju tri nokdauna koja je upisao tijekom borbe

U pomalo neobičnom terminu s nedjelje na ponedjeljak obračunala su se dvojica vrhunskih boksača teške kategorije. Andy Ruiz (35-2-0) i Luis Ortiz (33-3-0, 2 NC) ukrstili su rukavice u Crypto.com Areni koja se nalazi u Los Angelesu.

Oba boksača ušla su u ovaj nastup nakon pobjeda u posljednjem nastupu, ali Ortiz je iza sebe imao dva uzastopna slavlja, dok je Ruiz nakon poraza od Joshue krajem 2019. godine upisao pobjedu nad Chrisom Arreolom u petom mjesecu prošle godine.

Prava paljba od samog početka očekivala se od ovog meča, a početne runde ovog meča opravdale su očekivanja bez ikakve dileme. Ruiz je u prvoj rundi dobro pogađao prednjim direktom, ali nije uspio povezati ništa konkretnije na taj direkt. Drugom polovicom prve runde, Kubanac nadimka ‘‘King Kong‘‘ preuzeo je inicijativu i rundu je okončao lijepom kombinacijom gdje je Ruiza dvaput pogodio ljevicom, a jedanput desnom rukom.

Ortiz je u drugu rundu ušao poletan na temelju završetka prve runde, ali Meksikanac ga je brzo primirio prvim nokdaunom u ovom meču. Desnicom je Ruiz poslao Kubanca na pod kojem je sudac izbrojao do devet prije nego se Ortiz pridigao. Odmah je Ruiz nasrnuo i tražio je finiš, a brzo je upisao novi nokdaun. Ortiz se uspio pribrati i oporaviti te je nekoliko puta jako lijepa pogodio Ruiza do kraja te druge runde.

Iako se činilo kao da Ruiz u potpunosti preuzima inicijativu tijekom druge runde, uslijedio je period u kojem je Ortiz kontrolirao meč. Puno bolje počeo je Kubanac kontrolirati distancu i koristiti prednost u duljini ekstremiteta i u svojoj visini. Pogađao je Ortiz iz vana i bio je bolji boksač od treće pa sve do sedme runde.

Ipak, u sedmoj rundi uslijedili su novi problemi za Ortiza. Publika je polako već počela negodovati zbog nešto slabijeg tempa, a Ruiz ih podiže na noge. Desnicom je Meksikanac jako lijepo pogodio u sljepoočnicu Kubanca koji je ponovno završio na podu, ali još jednom se pridigao prije nego mu je odbrojano do 10.

Nakon te sedme runde koju je Ruiz uvjerljivo uzeo, borci su naizmjenično osvajali runde. Ortiz je bio bolji u osmoj, desetoj i dvanaestoj rundi, dok su Ruizu pripale deveta i jedanaesta.

Jednoglasnom odlukom sudaca (114-111, 114-111, 113-112) na kraju je slavio Andy Ruiz i tako je prekinuo niz Luisa Ortiza. Meksikanac je pobjedu odnio pretežno na temelju tri nokdauna koja je upisao, jer drugu rundu dobio je rezultatom 10-7 na sve tri sudačke kartice, dok je sedmu uzeo rezultatom 10-8.

image

Sudačke kartice za borbu Ortiza i Ruiza

Boxingscene

43-godišnji Ortiz može žaliti za ovim na kraju tijesnim porazom, jer bilo je vidljivo da se može nositi s Ruizom, a trećom pobjedom u nizu vjerojatno bi osigurao svoj treći napad na svjetsku titulu. Ovako je taj san gotovo sigurno ugašen i Luis Ortiz jako teško će pridodati svom rezimeu osvajanje titule svjetskog prvaka.

2015. godine postao je privremenim WBA-ovim prvakom, a dvaput se borio za WBC-ovu titulu svjetskog prvaka, no oba put ga je Deontay Wilder nokautirao.

Upravo Deontay Wilder mogao bi biti sljedeći za Andyja Ruiza koji je sada na dvije pobjede u nizu i 15. listopada (10. mjesec) pomno će pratiti meč Roberta Heleniusa i Deontayja Wildera. Meksikanac je ranije iskazivao želju za obračun s ‘‘Bronze Bomberom‘‘, a bio bi to meč koji bi apsolutno svaki boksački fan rado pogledao.

Linker
21. travanj 2024 21:49