K1 i Boks

Preminuo je Earnie Shavers: Muhammad Ali opisivao ga je kao boksača s najjačim udarcem

Earnie Shavers

 Art Garcia/ddp USA/Profimedia
Borac kojeg mnogi smatraju najvećim udaračem u povijesti boksa napustio nas je 1. rujna (9. mjesec)

Svijet je ostao siromašniji za jednu veliku boksačku legendu. Earnie Shavers, 78-godišnji kultni američki boksač sinoć je preminuo, a uzrok smrti trenutno nije poznat.

Shavers je preminuo samo jedan dan nakon što je napunio 78. godinu života. Iza njega ostaje uistinu bogata boksačka ostavština. Shavers je profesionalni debi odradio još 1969. godine, a nastupao je sve do 1995. godine kad je upisao posljednja dva profesionalna nastupa.

Čak 89 mečeva odradio je u svojoj karijeri ovaj velikan. 74 puta je slavio, 14 puta bio je na gubitničkoj strani, a jednom je remizirao. Dvaput u karijeri borio se za titulu svjetskog prvaka, ali oba put je morao priznati protivnicima da su bolji.

Uzevši u obzir s kime se borio, nitko mu ne može zamjeriti što nije uspio doći do titule svjetskog prvaka. Muhammad Ali svladao ga je u devetom mjesecu 1977. godine, jednoglasnom odlukom nakon 15 rundi borbe. Larry Holmes drugi je boksač koji se ispriječio Shaversu na posljednjoj stepenici ka osvajanju titule svjetskog prvaka. Holmes je u devetom mjesecu 1979. godine pobijedio Shaversa tehničkim nokautom u 11. rundi.

Earnie Shavers boksač je kojeg mnogi smatraju jednim od najjačih udarača u povijesti boksa. Muhammad Ali nakon njihova međusobnog obračuna istaknuo je kako je Shavers najjači udarač s kojim se ikada susreo, a meč protiv Shaversa bio mu je 57. u profesionalnoj karijeri.

‘‘Earnie me udario tako jako da je uzdrmao i moju rodbinu u Africi‘‘, rekao je Ali opisujući moć Shaversa.

Larry Holmes također je izjavio kako ga nitko nije tako jako udario kao Shavers koji je imao razarajuću desnicu. Legendarnih priča o njegovoj udaračkoj moći uistinu je mnogo.

Tako je i Sylvester Stallone pozvao Earnieja Shaversa na sparing dok se pripremao za snimanje Rocky III filma. Shavers je odbijao Stallonea udariti bilo čime osim prednjim direktom koji također nije bacao punom snagom, a to je frustriralo Stallonea koji je inzistirao da Shavers baci nešto snažnije. Earnie mu je želju uslišio, pogodio ga je u predjelu jetre, a Stallone nije mogao nastaviti sa sparingom nakon toga.

‘‘Taj udarac umalo me ubio. Otišao sam povraćati odmah nakon toga‘‘, opisao je Stallone iskustvo udarca koji je primio od strane jednog od najmoćnijih udarača u povijesti.

I George Foreman jedan je od onih koji su hvalili Shaversovu razornu udaračku snagu.

‘‘Možete susresti samo tri istinska udarača kroz vašu karijeru: Gerry Cooney, Ronnie Lyle i Cleveland Willimas. Oni udaraju tako jako da vam cijelo tijelo vibrira čak i ako blokirate udarac. Jednostavno prođe kroz vas.‘‘, rekao je Foreman u jednom od intervju, na što ga je reporter upitao: ‘‘A što je s Earnijem Shaversom?‘‘

‘‘Nikad se nisam borio s Earnijem Shaversom. Bogu hvala.‘‘, bio je Foremanov odgovor.

Earnie je 68 pobjeda upisao nokautom tijekom svoje vrlo bogate karijere, a vjerojatno najzvučnija je ona iz trećeg mjeseca 1979. godine. Shavers je tada u prvoj rundi nokautirao Kena Nortona, nekadašnjeg svjetskog prvaka i boksača koji je uspio poraziti i Muhammada Alija (Ali se osvetio dvama pobjedama).

Iza Shaversa osim sjajne boksačke ostavštine ostaje i velika obitelj. Čak devetero kćerki i jedan sin čine njegovo potomstvo koje je stvarao kroz nekoliko brakova/veza, a svijet će ga pamtiti kao jednog od najstrašnijih udarača u povijesti boksa.

‘‘Moja cijeli život bio je odličan. Ne mogu se požaliti na svoj život. Kad bih ga ponovno prolazio, ne bih promijenio niti jednu stvar.‘‘, jednom prilikom izjavio je Shavers.

Dakle, on je svoju misiju na ovom svijetu odradio, a neka Earnie Shavers sada počiva u miru Božjem.

Linker
22. travanj 2024 05:12