K1 i Boks

Anthony Joshua nadboksao Jermainea Franklina u pravom teškaškom ratu!

 Anthony Joshua  

 ADRIAN DENNIS/AFP/Profimedia
Iako su udaci sjevali sa svih strana, boksači su ipak dočekali zadnji gong

Anthony Joshua pobijedio je Jermainea Franklina jednoglasnom sudačkom odlukom nakon 12 rundi pravoga rata (118-111, 117-111, 117-111). Joshua se ovom izvedbom vratio na pobjedničke staze nakon dva uzastopna poraza, a mora se priznati da je djelovao zrelije nego ikada.

Prve dvije runde prošle su u međusobnom respektiranju i ispitivanju snaga, ali nakon toga borba se postepeno rasplamsavala. Joshua je bacao pojedinačne udarce s distance i većinu precizno pogađao, dok je Franklin pokušavao skratiti distancu i pogađati u serijama, no nije bio odveć precizan. Iako su sve runde bile vrlo kompetetivne i izjednačene, te se niti jedan borac nije posebno isticao, Joshua je ipak bio precizniji. Franklin se najviše iskazao u posljednjoj dionici borbe, pogotovo u 11. rundi koju je čisto dobio.

Anthony Joshua u ovu borbu ušao je kao veliki favorit na kladionicama, a to je i opravdao. Iako je Franklin imao svojih trenutaka, Joshua nije dopustio ikakvo iznenađenje. Do ove borbe Jermaine Franklin bio je rangiran kao 34. boksač na BoxRec ljestvici, a u karijeri je pretrpio poraz tek od Dilliana Whytea, no i u tom porazu dobio je jako puno novih fanova. Pružio je Whyteu tada nevjerojatan otpor i gotovo pobijedio, no suci su ipak blagu prednost dali popularnijem boksaču.

Joshua je sada ponovno u igri za pojaseve, te je i dalje ostao relevantan nakon što se uspio vratiti nakon dva uzastopna poraza. Financijski jako privlačan, publici zanimljiv, vjerujemo da će vrlo brzo dobiti priliku boksati ili za neki od naslova, ili s nekime svjetskoga ranga. U prilog mu ide i to da se Tyson Fury i Oleksandr Usyk nikako ne uspijevaju dogovoriti oko uvjeta borbe, te se samim time možda Joshua progura u borbu protiv Tysona Furyja.

Kao predborba Joshui i Franklinu snage su odmjerili odličan Fabio Wardley, nadolazeća zvijezda, te iskusni i čvrsti Michael Polite Coffie, koji je poslužio Wardleyu kao jako dobar test. Wardley je Coffieja lomio polako kroz sve četiri runde, te je naposljetku serijom strašnih udaraca natjerao suca da prekine borbu.

Iako je i Coffie imao svojih trenutaka, te nekoliko puta jako lijepo kontrirao agresivnom Wardleyju, to ipak nije bilo dovoljno. Neki će reći da je prekid možda bio i malo preuranjen s obzirom na to da je Coffie većinu udaraca eskivirao ili blokirao, no sudac u ringu je odlučio da je možda bolje prekinuti, na što je Coffie naravno protestirao.

Linker
20. travanj 2024 14:55