K1 i Boks

Zapreka više nema: WBA odredio obveznog izazivača Oleksandru Usyku, 30 dana imaju za pregovore

Oleksandr Usyk

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Britanskog teškaša čekalo se da dostavi liječničku dokumentaciju kojom potvrđuje da je spreman za nastup

Dugo se već šuška da je Daniel Dubois sljedeći protivnik Oleksandra Usyka, te da će ga WBA narediti kao obveznog izazivača sjajnom Ukrajincu. Jedna stvar ipak je stvarala problem, ali i to je sada uklonjeno s puta ka ugovaranju borbe.

Naime, Daniel Dubois boksao je u 12. mjesecu protiv Kevina Lerene, a iz meča je izašao s ozljedom koljena zbog koje je morao biti podvrgnut operaciji. Nije poznato koliko dugo bi Britanac trebao izbivati iz ringa, a WBA je inzistirao da Dubois dostavi liječničku dokumentaciju koja potvrđuje da će biti spreman za nastup.

Dubois i njegov tim dostavili su svu potrebnu dokumentaciju na adresu WBA organizacije i pregovori se mogu nastaviti. Carlos Chavez kao član uprave potvrdio je u ponedjeljak da je WBA odredio Daniela Duboisa kao sljedećeg izazivača i meč Oleksandra Usyka i Duboisa sada je obvezan korak za Usyka kao prvaka.

Organizacija je obavijestila obje strane o svojoj naredbi i dano im je 30 dana da se dogovore oko uvjeta. Vjerojatno neće biti većih problema u pregovorima i kroz narednih 30-ak dana trebali bismo saznati sve detalje o ovoj borbi.

Daniel Dubois nositelj je WBA (Regular) pojasa, a radi se o nekoj vrsti prvog izazivača ili zamjenskog prvaka u slučaju da WBA ostane bez nositelja WBA (Super) titule. Dubois iza sebe ima 19 pobjeda i samo jedan poraz u karijeri. Joe Joyce porazio ga je nokautom u 10. rundi, a meč su odradili u 11. mjesecu 2020. godine. Dubois je nakon toga upisao četiri uzastopne pobjede, a 18 od svojih 19 pobjeda upisao je nokautom. Kevin Johnson jedini je boksač kojeg je Dubois porazio na bodove, u desetom mjesecu 2018. godine.

25-godišnji Dubois zapravo je jako mlad teškaš i pred njim bi trebala biti blistava karijera. U meč protiv Usyka ući će kao veliki autsajder, ali pobijedio ili izgubio, bit će to jako važno i vrijedno iskustvo za ovog mladog teškaša.

Linker
16. travanj 2024 14:18