K1 i Boks

Anthony Joshua otkrio plan koji se neće svidjeti Filipu Hrgoviću: ‘To im je u cilju, bit će sjajna priredba‘

Anthony Joshua

 JOHN THYS Afp
‘AJ‘ bi se u prosincu trebao boriti s Wilderom, a organizatori na istoj priredbi žele upariti Usyka i Furyja

Prije nešto malo manje od dva tjedna, Anthony Joshua u londonskoj je O2 areni nokautirao Roberta Heleniusa i tako upisao drugu ovogodišnju pobjedu nakon što je prethodno (jednoglasnom sudačkom odlukom) svladao Jermainea Franklina. Po završetku priredbe u britanskoj prijestolnici, fokus "AJ"-a i njegovog tima u potpunosti je preusmjeren prema Saudijskoj Arabiji, odnosno prema potencijalnom meču s Deontayem Wilderom, a o dinamici pregovora za taj teškaški okršaj sada je govorio i sam Joshua.

"Stvari su pozitivne", rekao je 33-godišnji Britanac za Sky Sports isključivši mogućnost da se prije "Brončanog bombardera" bori s ikim drugim: "Vremenski okvir ne daje priliku za to. Meč s Wilderom pokušavamo zakazati za prosinac i usredotočit ću se na tu borbu, tako da se neću boriti prije toga.

U nastavku razgovora bivši svjetski prvak govorio je o meču za povijesno ujedinjenje teškaških naslova, a pritom s javnošću podijelio informaciju koja se neće svidjeti našem Filipu Hrgoviću.

"Fury mora proći Francisa Ngannoua, a Oleksandr Usyk mora proći Daniela Duboisa. Sretno obojici", rekao je Joshua, pa otkrio koji su planovi Saudijaca za priredbu u prosincu ili siječnju: "Cilj je da se Usyk i Fury bore za ujedinjenje pojaseva teške divizije, a ja i Wilder kao dva velika udarača s vrha, pa neka bolji pobijedi. Bit će to potencijalno sjajna priredba, no pričekajmo da vidimo što će se dogoditi, pa ćemo onda finalizirati detalje".

O tome da će se Usyk i Fury boriti na istoj priredbi kao i Joshua i Wilder bilo je govora i ranije, no ta je ideja pala u drugi plan uslijed propalih pregovora između neporaženog Ukrajinca i "Gypsy Kinga". Unatoč propalim pregovorima, čini se da je ta ideja, barem sa saudijske strane, još uvijek itekako živa i da se od nje nije odustalo. Usykov promotor Alexander Krassyuk prije nekoliko dana u razgovoru za BBC istaknuo je, također, kako je njihova dužnost ugovori meč za apsolutnog prvaka, te obećao publici da će učiniti "sve što je u njegovoj moći" da se borba između Furyja i Usyka ugovori.

Hrgović je, s druge strane, obavezni IBF-ov izazivač koji bi, sukladno sustavu rotacije, morao biti sljedeći na redu za "title shot" nakon što snage odmjere Usyk i Dubois, no s obzirom na ovo što Joshua i drugi upućeni dionici govore, ali i s obzirom na sportsku i komercijalnu težinu eventualnog meča za ujedinjenje pojaseva, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da Usyk i Fury dobiju prednost, a da "El Animal" ponovno završi u "čekaonici". Meč za ujedinjenje pojaseva, naime, neupitno bi predstavljao najznačajniji teškaški okršaj 21. stoljeća i iznjedrio prvog apsolutnog prvaka u povijesti koji bi u svom vlasništvu imao sve četiri relevantne "heavyweight" titule, a to je priča za koju će se vrlo vjerojatno učiniti iznimka i stvoriti prostor bez obzira na sustav rotacije, pa i eventualne odluke "mjerodavnih tijela".

Linker
27. travanj 2024 08:43