K1 i Boks

(VIDEO) Dva meča u kojima je Usyk potvrdio svoju klasu: Prisjetite se kako je porazio Anthonyja Joshuu

Oleksandr Usyk (lijevo) vs. Anthony Joshua (desno)

 Kevin Quigley/dmg media/Profimedia
Neporaženi ukrajinski teškaš posljednja dva nastupa odradio je protiv Anthonyja Joshue

Nakon što je 2018. godine ujedinio sve četiri svjetske titule u kruzer kategoriji (-90,7 kg), a zatim ih i obranio krajem te godine, Oleksandr Usyk odlučio je napustiti tu težinsku kategoriju.

Neporaženi Ukrajinac odvažio se na prelazak u ‘‘kraljevsku‘‘ tešku kategoriju, a u teškaškom debiju dočekao ga je Chazz Witherspoon. Prekidom nakon sedme runde Usyk je porazio Witherspoona, a godinu dana kasnije uslijedila je i pobjeda protiv Dereka Chisore, ali na bodove. Usyk je nakon pobjede nad Chisorom prozvao Anthonyja Joshuu.

Želja mu je ispunjena i u devetom mjesecu 2021. godine Usyk je kročio u ring zajedno s Joshuom. ‘‘AJ‘‘ je u tim trenucima držao WBA, IBF i WBO svjetske titule, a Usyk je prvi put u karijeri boksao za neku od svjetskih titula u teškoj kategoriji.

Gotovo 9 kilograma teži bio je Joshua na službenom vaganju, a osjetnu prednost imao je u visini i duljini ekstremiteta također. Unatoč tome, Usyk je dokazao da se može nositi s teškašima te da svojom tehničkom kvalitetom može nadvladati nedostatke u fizikalijama. Može se reći da je Usyk deklasirao Joshuu na stadionu Tottenhama i jednoglasnom odlukom sudaca (117-112, 116-112, 115-113) došao je do pobjede na gostujućem terenu.

Godinu dana kasnije, Joshua i Usyk odradili su revanš. Mnogi su savjetovali Joshuu da odustane od revanša i da vrati samopouzdanje ‘‘lakšom borbom‘‘ prije eventualnog revanša. Joshua nije poslušao i hrabro se odvažio na revanš protiv boksača koji ga je deklasirao godinu dana ranije.

Bolji nastup pružio je Joshua u revanšu, ali ponovno nedovoljan dobar. Deveta runda bila je vjerojatno najbolja Joshuina runda računajući oba meča. Pritiskao je ‘‘AJ‘‘, doveo je Usyka u probleme i činilo se da preuzima incijativu u ovom meču.

Ukrajinac u desetoj rundi ipak prezentira svoj šampionski mentalitet i demonstrira nam zašto je neporažen u svojoj profesionalnoj karijeri. Nakon jako loše devete runde, Usyk je samo dodatno pritisnuo u desetoj i ekspresno je vratio kontrolu u svoje ruke.

Borba je otišla do sudačke odluke, a ovaj put imali smo podijeljenu sudačku odluku. Jedan sudac meč je bodovao rezultatom 115-113 u korist Joshue, dok su ostala dva suca proglasili Usyka pobjednikom (115-113, 116-112). Mnogi boksački fanovi i analitičari ne slažu se sa sucem koji je Joshuu vidio kao boljeg boksača u revanšu, ali šteta srećom nije bila prevelika. Usyk je slavio u Saudijskoj Arabiji i to je njegov posljednji nastup ususret večerašnjeg obračuna s Danielom Duboisom (oko 23:00h).

Dok nestrpljivo čekate obračun Usyka i Duboisa, preporučamo da se prisjetite Usykovih nastupa protiv Joshue. Ispod ovog teksta nalaze se sažeci oba međusobna obračuna Usyka i Joshue. Uživajte!

Linker
23. travanj 2024 06:11