K1 i Boks

Artur Beterbiev napokon ugovorio novu obranu svojih titula svjetskog prvaka

Artur Beterbiev
 screenshot/YouTube
Jedan od trenutno najopakijih boksača svijeta trebao bi krajem zime ponovno u ring

Dugo se čeka novi meč Artura Beterbieva, nositelja IBF i WBC pojasa svjetskog prvaka poluteške kategorije. Posljednji put nastupio je još u listopadu 2019. godine, kad je prekidom u sjajnom meču savladao Oleksandra Gvozdyka, tim putem ujedinivši spomenute dvije titule. Budući da je te godine napokon nastupio dva puta, očekivala se plodna 2020. godina, no sve okolnosti dovele su do toga da, po prvi put otkad je profesionalac, u jednoj cijeloj godini ostane bez nastupa.

Srećom, 2021. godine trebala bi vrlo brzo donijeti novi meč za njega i to obranu njegovih titula. Ruski boksač s kanadskom adresom trebao bi se boriti 20. ožujka, protivnik će mu biti Adam Deines iz Njemačke, a sve vodi tome da će meč ugostiti Moskva.

Deines je 29-godišnji boksač koji je trenutno rangiran kao šesti izazivač prema IBF-u, dok ga WBC nema na svojoj ljestvici. Prema BoxRecu radi se o 27. poluteškašu svijeta, a ovu priliku dobio je zbog namjere Top Ranka da meč održi u Rusiji. Naime, propisani prvi izazivač je Kinez Meng Fanlong, jedini boksač koji je Deinesa savladao, no on ne može dobiti vizu za Rusiju. Tako bi priliku napasti svjetsku titulu trebao dobiti boksač koji to gotovo ničime nije zaslužio i koji će biti veliki autsajder protiv sjajnog Beterbieva. Deines je u karijeri upisao 19 pobjeda te po jedan poraz i neodlučeni meč.

Rus je do sada slavio u svih 15 profesionalnih mečeva i to svaki put prekidom. Tek Enrico Kölling i spomenuti Gvozdyk su s njim u ringu izdržali dulje od sedme runde. Velika je šteta da je 2017. i 2018. godine imao velikih problema s pronalaženjem protivnika pa još nije izgradio status kakav zaslužuje. Rusi ga s razlogom zovu nasljednikom donedavnog dominantnog prvaka iste kategorije, Sergeya Kovaleva. Zanimljivo je navesti kako WBA pojas ove kategorije također drži ruski boksač, Dmitry Bivol, dok je onaj prema WBO trenutno upražnjen.

Pobjeda u ovom meču mogla bi dovesti do meča protiv Bivola za apsolutnog prvaka kategorije, ako se WBO odluči također ući u tu priču sa svojim pojasom. Problem je samo u tome što se, iz nekog apsolutno nepoznatog razloga, Beterbiev i Bivol uopće ne nalaze na njihovoj rang ljestvici.

Linker
24. travanj 2024 12:02