K1 i Boks

Oleksandr Usyk i Joe Joyce u igri za međusobni meč vrijedan WBO titule

Oleksandr Usyk
 SERGII KHARCHENKO/NurPhoto/AFP
WBO bi problem statusa svog obaveznog izazivača mogao riješiti borbom za privremenu titulu

Tek što se činilo kako bi problemi oko pojasa svjetskog boksačkog profesionalnog prvaka teške kategorije prema WBO mogli biti riješeni, situacija se ponovno zakomplicirala. Naime, nakon izjave Oleksandra Usyka kako je spreman trenutno se odreći svoje pozicije obaveznog izazivača i time omogućiti meč Anthonyja Joshue i Tysona Furyja za apsolutnog prvaka, promotor Ukrajinca isto je demantirao, odnosno drugačije formulirao.

"Bilo je govora o privremenoj tituli ili o raspletu u kojem bi pobjednik borbe Joshue i Furyja odmah dan nakon meča napustio WBO pojas. Ali Usyk je obvezni WBO izazivač i nikad nije pristao da ga se izostavi iz te borbe. On je sada u dobroj situaciji, uspješno se oporavio od posljednje borbe i veseli se tome da ovoga proljeća napadne pojas", izjavio je nedavno Usykov promotor Alexander Krassyuk.

Čini se da je zapravo istina negdje u sredini, a sad se javio drugi najmoćniji čovjek boksa u Velikoj Britaniji, Frank Warren. Vlasnik Queensberry Promotionsa ima jako dobru ideju za koju tvrdi da je već krenula u realizaciju te da bismo uskoro mogli imati vrlo zanimljiv meč i službeno ugovoren.

"Ovog trenutka radimo na meču Oleksandra Usyka i Joea Joycea. Mislim da će WBO narediti da to bude meč za privremenu titulu prvaka. Trenutno vrlo ozbiljno radimo na tome i to je jedan od mečeva koji zanimaju Joycea", rekao je Warren u razgovoru za IFL.

Joyce je nedavno s puta prema vrhu izbacio Warrenovu najveću nadolazeću zvijezdu, Daniel Duboisa, čime je sebe postavio u jako dobru poziciju. S iste se itekako ima pravo nadati velikom meču, a gore navedeni možda je i najbolje te najveće što mu se u ovom trenutku može ponuditi.

Glasno se govori o tome kako bi ta privremena titula vrlo brzo postala ona prava, odnosno da bi WBO mogao odraditi kompromis prema kojem bi meč Joshue i Furyja imao kao ulog sve četiri titule te bi pobjednik istog postao apsolutni teškaški prvak. No, odmah nakon toga bi pobjednik trebao napustiti WBO pojas te bi privremena titula, koja bi se nalazila u vlasništvu pobjednika meča Usyka i Joycea, tim putem postala ona prava. Daljnjim slijedom događanja bi pobjednik drugog meča Joshue i Furyja, budući da je dogovor da se susretnu dva puta, nakon toga imao priliku vratiti WBO pojas i još jednom postati apsolutni prvak, no istu priliku imao bi i WBO prvak.

Situacija za sada izgleda podosta komplicirano, no vjerojatno će se, gledajući na sve zainteresirane strane, do nekog sličnog kompromisa morati doći, ako se najiščekivaniji meč svjetskog boksa planira organizirati uz najveću moguću nagradu za pobjednika. Ovo gore navedeno su za sada tek špekulacije, no nećemo se iznenaditi ako iste na kraju postanu konačna opcija.

Linker
23. travanj 2024 20:18