K1 i Boks

Aspinall žestoko kritizirao aktualnu situaciju u boksu: ‘Smjer kojim taj sport ide apsolutno je užasan!‘

Tom Aspinall

 USA TODAY NETWORK/DDP USA/PR Usa Today Network/ddp Usa/profim
Privremeni prvak UFC-ove teške kategorije nezadovoljan je načinom na koji moderni boks funkcionira

Prošlog smo tjedna izvještavali o tome kako Tom Aspinall, privremeni prvak UFC-ove teške kategorije, namjerava krenuti stopama Francisa Ngannoua i odraditi boksački meč početkom sljedeće godine. Unatoč tim i takvim težnjama, britanski teškaš, kao i brojni ljubitelji "plemenite vještine", nije zadovoljan stanjem u kojem se moderni boks - osobito onaj teškaški - trenutno nalazi, kao ni smjerom u kojem se kreće.

"Ako ste među prvih pet ili deset boraca u UFC-u, svi su elitni. Svatko može pobijediti svakoga. Ne želim govoriti loše o boksu, ali tamo se mnogi bore, a zna se tko će pobijediti, a tko izgubiti i prije nego uđu u ring. U UFC-u je omjer 50-50 od samog početka, svi su tu s namjerom da pobjede i to se vidi. To možete vidjeti u očima boraca tijekom ‘staredowna‘, imaš masivnog strašnog tipa koji ti uzvraća pogled. To odvaja muškarce od dječaka", rekao je Aspinall tijekom razgovora za TalkSPORT, pa nastavio:

"Ja sam veliki obožavatelj boksa, apsolutno volim taj sport, ali ne mogu podnijeti trenutni boksački model. Mrzim način na koji boks trenutno funkcionira. Volim znanost, volim defenzivne tehnike i apsolutno volim gledati klasične tradicionalne boksače koji su bili briljantni u defenzivi. Smjer kojim boks trenutno ide apsolutno je užasan".

Aspinalla, kao što je i prethodno natuknuo, osobito frustrira nedostatak neizvjesnosti u većini mečeva koji se ugovaraju, odnosno činjenica da nerijetko izostaju mečevi u kojima bi snage odmjerili najbolji boksači današnjice.

"Vi doslovno možete pogledati ‘card‘, pogledati emisiju Eddieja Hearna, Franka Warrena, ili bilo kojeg drugog promotora i znati koji će biti ishodi. Recimo da se održava deset borbi, vi možete znati najmanje osam pobjednika prije nego što gong uopće zazvoni na bilo kojoj od tih borbi. Ne mogu to podnijeti, govorimo o najboljim momcima na svijetu, a nitko od njih se ne bori jedan protiv drugoga. Što je to?", upitao se 30-godišnji Britanac.

Iako Aspinallova kritika ne stoji u potpunosti ako imamo u vidu da smo tijekom 2023. imali priliku svjedočiti brojnim visokoprofilnim mečevima kao što su primjerice onaj između Terrencea Crawforda i Errola Spencea Jr.-a, Devina Haneyja i Vasila Lomačenka, ili Naoye Inouea i Stephena Fultona, njegove riječi osobito "pogađaju metu" u teškaškom kontekstu. Treba priznati da ćemo sljedeće godine - nakon brojnih peripetija - konačno gledati i borbu za ujedinjenje svih titula između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja, no činjenica je i da još uvijek izostaju redovitije "heavyweight" borbe koje bi uključivale međusobne okršaje boksača iz samog gornjeg doma kraljevske divizije, odnosno da na njihovo ugovaranje drastično utječu faktori koji nerijetko sa sportom kao takvim praktično nemaju nikakve veze.

Linker
06. svibanj 2024 13:13