K1 i Boks

Bakole dvaput rušio Yoku na putu do pobjede!

Tony Yoka, Martin Bakole 

 Anne-Christine POUJOULAT/AFP/Profimedia
Yoka nakon ove borbe više nije neporažen

Četiri mjeseca trajala je odgoda meča između olimpijskog pobjednika Tonyja Yoke i teškaške nade Martina Bakolea, a sada konačno znamo i tko je legitimni kandidat za napad na sam vrh teške kategorije. Yokina karijera se vodila pažljivo, protivnici su mu pomno birani pa tako i Martin Bakole za kojega se ipak uspostavilo da je malo preveliki zalogaj za prekaljenog Francuza. Borba je počela u uobičajenom Yokinom stilu kontrolirajući protivnika prednjim direktom i držeći čvrsto svoj naizgled neprobojni gard. Pola minute prije isteka prve runde Bakole snažnom desnicom šalje Yoku na pod prvi puta u karijeri koji se uspio pridići, ali vidno uzdrman jedva je uspio dočekati kraj runde na nogama.

Drugu rundu Yoka je ponovno započeo držanjem distance prednjim direktom ovaj put uspješnije nego u prvoj rundi, ali Bakole je ipak uspio uputiti nekoliko dobrih udaraca u tijelo Francuza. Treća runda bila je krvava za Yoku; Bakole ga je prvo "načeo" raskrvarivši ga iznad lijevog oka, a zatim mu je snažnim udarcima raskrvario i nos. Yoka je djelovao potpuno izbezumljeno i obeshrabreno na kraju treće runde. U četvrtoj rundi publika pokušava Yoku probuditi iz noćne more konstantnim navijanjem za svojeg boksača, ali to nije urodilo plodom s obzirom da ga je Bakole i dalje nastavio kažnjavati preciznim i snažnim udarcima ciljajući već ionako raskrvaren nos svog protivnika.

U petoj rundi Bakole ponovno šalje Francuza na pod iako se činilo kako nije pao od udarca već da je izvrnuo gležanj. No kako bilo Yoka se nije bunio na brojanje tako da je i ova runda pripala Bakoleu sa dva boda prednosti. Iako je već debelo gubio na sudačkim karticama, Yoka je tek u sedmoj rundi počeo meč okretati u svoju korist kada je pogodio nekoliko preciznih udaraca koji su vidljivo uzdrmali Bakolea.

Kako bi odnio pobjedu na sudačkim karticama Yoka je morao uvjerljivo dobiti posljednje tri runde, pa čak i upisati knockdown. U 8. i 9. rundi se vratio u život i zablistao, ali u 10. rundi se prestao truditi da preokrene borbu tako da je konačna odluka sudaca pala u korist Bakolea.

Suci su bodovali meč s 96-92, 95-93, a na opće iznenađenje svih prisutnih jedan sudac je bodovao neriješeni ishod 94-94. Podsjetimo se, Bakole je već bio u pregovorima za borbu sa našim Filipom Hrgovićem što je samim time zagolicalo maštu fanova koji bi zasigurno htjeli vidjeti kako bi se naš boksač snašao protiv ovako snažnog protivnika.

Linker
16. travanj 2024 05:41