Regija

Propao meč Filipa Hrgovića protiv Tonyja Yoke, slijede nove glavobolje za Filipa i njegove promotore!

Filip Hrgović

 Goran Mehkek/CROPIX
Hrvatski teškaš morat će svog protivnika tražiti dalje po IBF-ovoj ljestvici izazivača

Nedavno napokon dočekane dobre vijesti više nisu tako dobre. Iako je Tony Yoka prihvatio meč protiv Filipa Hrgovića, koji bi ujedno bio okršaj za IBF-ovog obaveznog izazivača teške kategorije, taj meč neće biti moguće u ovom trenutku dogovoriti. Razlog je pravne prirode, odnosno obaveze Francuza da odradi jedan već ugovoreni meč.

Naime, Yoka je 15. siječnja trebao odraditi meč protiv Martina Bakolea, no on je odgođen zbog COVID-19 mjera u Francuskoj, koje su onemogućile prisustvo fanova na tribinama. Yokini promotori iz Top Ranka, koji je zapravo njegov ko-promotor, smatrali su da je meč time otkazan te da njihov boksač može krenuti u dogovaranje okršaja s "El Animalom". Ipak, nisu bili u pravu. Bakoleov menadžment je reagirao poslavši IBF-u zahtjev za otkazivanjem meča. IBF-ovi pravnici pregledali su poslanu dokumentaciju te su donijeli odluku kako Francuz nema pravo nastupa u meču za njihovog izazivača prije nego odradi onaj meč koji ima službeno dogovoren.

To je danas otkrio poznati novinar Dan Rafael, a prenio je elitni boksački portal BoxingScene. Informacija dolazi direktno iz IBF-a, koji zapravo nije dugo niti vijećao prije nego su donijeli ovu odluku. Lako je zaključiti kako je onda Yokin ugovor za meč protiv Bakolea poprilično jasan i nije imalo smisla ići protiv njega.

Prema posljednjoj IBF-ovoj ljestvici meč bi iduće trebao biti ponuđen još jednom Filipovom dobrom poznaniku iz amaterskih dana, Joeu Joyceu, nakon kojeg bi, ako Joyce ne bude zainteresiran, uslijedili Agit Kabaley, Murat Gassiev, Andy Ruiz Jr. i Charles Martin, koji zatvara Top 10. Jedini boksač s IBF-ove ljestvice koji je posljednjih tjedana otvoreno izrazio interes za meč protiv Hrgovića je Zhang Zhilei, no Kinez se nalazi tek na 13. mjestu, a pravila su takva da se mora ići redom.

IBF bi sad trebao poslati upit Joyceu, čiji bi tim onda imao tri dana za odgovor, kojim bi prihvatili meč ili ne, nakon čega bi se u slučaju pozitivnog odgovora krenulo u pregovore.

Jasno je kako slijede nove glavobolje za Filipa i njegove promotore braću Sauerland. No, oni su na to već jednostavno morali naviknuti. Iako je Filip visoko plasiran i meč protiv njega donosi veliku potencijalnu nagradu, njegovo ime još uvijek nije dovoljno izgrađeno da bi svi jedva čekali ponudu. No, ovog puta bi netko s poretka taj meč ipak trebao prihvatiti, samo je pitanje tko i kad će se to dogoditi. Filip se nadao meču u ožujku, no kako vrijeme prolazi sve su manje šanse za to.

Linker
19. travanj 2024 10:42