K1 i Boks

‘Beterbiev je arogantan. Zaradit će pravo bogatstvo, a rekao je tri riječi. Duguje nam više od toga‘

Artur Beterbiev

 Valery Sharifulin/TASS/Profimedia
Artur Beterbiev boksač je koji ne preferira biti pretjerano glasan izvan ringa

Artur Beterbiev u subotu navečer naći će se u najvećem meču svoje dosadašnje karijere. 39-godišnji Čečen s kanadskom adresom napokon će imati priliku ujediniti sve četiri svjetske titule u poluteškoj kategoriji.

Još od 2017. godine Beterbiev je svjetski prvak. Nokautiravši Enrica Kollinga, Beterbiev je tada osvojio IBF-ov pojas svjetskog prvaka. Kako su godine odmicale, Artur je uspješno branio pojas, a svojoj kolekciji pridodao je WBC i WBO pojaseve svjetskog prvaka. WBA pojas jedini je koji mu nedostaje, a trenutno ga drži Dmitry Bivol.

Upravo Bivol bit će Arturov protivnik na spektakularnom eventu u Rijadu, a Beterbiev koji je realno na zalasku karijere, može okruniti svoj velebni boksački rezime ujedinjenjem titula. Porazi li Bivola, Beterbiev će se etablirati kao jedan od najvećih poluteškaša u povijesti, posebno u novijoj boksačkoj eri. Iako je maestralan boksač, neporažen nakon 20 odrađenih profesionalnih mečeva, a uz to je i nokautirao svih 20 protivnika, Beterbiev ne pripada kategoriji najvećih boksačkih zvijezda.

Rodom iz Dagestana, čečenske krvi i kanadske adrese, Beterbiev je zapravo sličan brojnim vrhunskim borcima koji dolaze s Kavkaza. "Trash talk" nije njegova odlika, a kada dobije priliku za mikrofonom, Beterbiev će gotovo uvijek biti "škrt" na riječima. Takav pristup zasmetao je Eddieju Hearnu koji je jedan od promotora nadolazećeg eventa u Rijadu.

"Na prvoj konferenciji za medije Beterbiev je izrekao otprilike tri riječi. Smatram da je to poprilično arogantno ponašanje. On je došao ovdje sa svojim timom, pitanja mu postavljaju poznati novinari poput Deva Sahnija i Adea Oladipa, a on odgovara sa ‘dobro‘. Samo malo, zaradit ćeš pravo bogatstvo, cijeli boksački medijski svijet je ovdje, duguješ nam više od toga. Ali njega nije briga.", započeo je Hearn u intervjuu za DAZN, a zatim je nastavio:

"Na neki način poštujem takav pristup, ali istovremeno smatram da iskazuje nepoštovanje. Ne očekujem da radi nešto posebno, ali on je zvijer i ima svoju ulogu u ovoj borbi. Dobit će ogromnu količinu novcu i stoga daj da igramo nekakvu igru. Kada uspijete Beterbieva osloboditi u intervjuima, shvatite da je on zapravo zabavan. Ima taj hladnokrvni smisao za humor koji ponekad izađe iz njega. Više bi trebao to pokazivati.", rekao je Hearn.

Zanimljivo je da su Hearn i Beterbiev imali kratku verbalnu razmjenu upravo na ovu temu. Tijekom konferencije za medije održane u četvrtak, Beterbiev se u jednom trenutku obratio Hearnu:

"Previše pričaš.", rekao je Artur, na što se Hearn nadovezao: "To je moj posao. Možda bi i ti trebao.", uzvratio je jedan od najpoznatijih boksačkih promotora na svijetu.

Naravno, tu se postavlja pitanje treba li to biti i posao Artura Beterbiev. Ovaj sjajni poluteškaš prije svega je boksač i njegova djela unutar ringa govore snažnije i glasnije od bilo kakvih riječi. 20 pobjeda u jednako toliko mečeva i stopostotan učinak pobjeda nokautom, priča su za sebe. Boksač takvog učinka i stila borbe ne treba ništa govoriti, sve je rekao unutar ringa. Ali danas živimo u nekim drugim vremenima gdje opis posla ne uključuje samo ono što se događa unutar ringa.

Promotori, menadžeri i sponzori očekuju da borci odrađuju jednako dobar posao za mikrofonom, da stvaraju svoj osobni brand i privlače pratitelje na društvenim mrežama. Beterbiev je pak jedan od pripadnika one "stare škole" i ne planira se mijenjati. Sviđalo se to Hearnu ili ne.

Linker
12. listopad 2024 20:39