K1 i Boks

‘Bigfoot‘ Silva ne zna kada je dosta: Sljedeći nastup odradit će protiv kickboksača s 20 uzastopnih pobjeda

Antonio ‘Bigfoot‘ Silva

 Donat Sorokin/TASS/Profimedia
Iskusni brazilski borac mogao bi završiti s ozbiljnim posljedicama zbog ovoliko poraza nokautom

Poprilično je tužno gledati kad pojedini borci ne znaju kada je vrijeme za kraj i počnu jeftino prodavati svoj ugled, iako je njihovo vrijeme odavno prošlo.

Jedan od trenutno najboljih primjera svakako je Antonio ‘‘Bigfoot‘‘ Silva. Legendarni teškaš iz Brazila i dalje je aktivan u 42. godini života, ali svaki njegov nastup djeluje žalosno. Trenutno je u nizu od sedam uzastopnih MMA poraza, a početkom ovogo mjeseca nokautiran je i u boksačkom meču bez rukavica protiv Viacheslava Datsika. Kroz proteklih par godina, ‘‘Bigfoota‘‘ nije nokautirao samo onaj tko nije niti probao.

Šalu na stranu, Ali ‘‘Bigfoot‘‘ je nokautiran u posljednja tri MMA nastupa te čak šest puta u posljednjih sedam MMA mečeva. U periodu od sredine 2013. godine pa do danas, upisao je jednu MMA pobjedu, deset poraza i ‘‘no contest‘‘ protiv Marka Hunta. Tu su i porazi nokautom u boksačkom ringu protiv Gonzage (2019. godine) i Datsika. 2017. godine Silva se okušao i u kickboksu, ali Rico Verhoeven nokautirao ga je u drugoj rundi.

Unatoč svemu tome, Silva ne planira stati i već je ugovorio novi meč, a ponovno će se okušati upravo u kickboksu. ‘‘Bigfoot‘‘ će predvoditi jednu od priredbi Mix Fight Championship organizacije, a protivnik će mu biti ni manje, ni više, nego Zabit Samedov (103-9-1). Event će se održati 10. rujna (deveti mjesec).

38-godišnji azerbajdžanski kickboksač jedan je od boljih kickboksača kroz posljednjih 10 godina i niz je vrhunskih boraca koje je pobijedio i s kojima je dijelio ring. Trenutno je u nizu od 20 uzastopnih pobjeda, a posljednji poraz upisao je još 2013. godine u Zagrebu. Jednoglasnom odlukom porazio ga je Badr Hari na K-1 World Grand Prixu. Samo dva mjeseca kasnije, Samedov je nokautirao Harija na priredbi u Moskvi.

Teško je reći zašto bi netko uopće upario ‘‘Bigfoota‘‘ Silvu u ovom trenutku s borcem kao što je Samedov, no jasno je kako je Antonio Silva i dalje veliko ime, a organizatorima je uvijek zarada i marketing na prvom mjestu, nažalost.

Bivši ‘‘Bigfootov‘‘ menadžer Alex Davis na Twitteru se nedavno osvrnuo na činjenicu da Silva još uvijek aktivno nastupa u borilačkom sportu.

‘‘Ne možete obraniti čovjeka od samog sebe. Dao sam sve od sebe. Plan je bio da se on prestane boriti još prije posljednjih osam nokauta koje je pretrpio. Zaradio je dovoljno novca, a ja sam odustao u tom trenutku i nisam više mogao biti dio ovoga. Ali on uvijek ulazi u mečeve s velikim srcem i nikada ne žali zbog poraza koji su se dogodili.‘‘, objasnio je Davis, a kroz još nekoliko ‘‘tvitova‘‘ otkrio je kako neke organizacije ne podliježu komisijama te da je bilo govora o meču između Tyronea Sponga i ‘‘Bigfoota‘‘, ali Davisu je drago da se taj meč nije dogodio.

Od borca koji se nekoć borio za UFC titulu, vodio ratove s Markom Huntom te nokautirao borce kao što su Fedor Emelianenko i Alistair Overeem, Silva je nažalost postao kanta za napucavanje po regionalnim borilačkim organizacijama.

Linker
26. travanj 2024 05:05