K1 i Boks

Bivol i Beterbiev možda neće boksati za WBC-ov pojas: Predsjednik WBC-a i dalje drži Ruse pod sankcijom

Dmitry Bivol

 AL BELLO/Getty images/Profimedia
Mauricio Sulaiman ostao je suzdržan po tom pitanju, ali sankcija je i dalje na snazi

Jučer je društvenim mrežama počela kružiti vijest o potencijalnom meču između Dmitryja Bivola i Artura Beterbieva. Radi se o dvojici boksača koji drže sve svjetske titule u poluteškoj kategoriji, a pobjednik tog meča trebao bi postati apsolutnim prvakom svijeta u poluteškoj kategoriji (-79,4 kg).

Beterbiev u svom vlasništvu drži WBC, IBF i WBO pojaseve svjetskog prvaka, dok Dmitry Bivol posjeduje WBA-ov naslov prvaka u poluteškoj kategoriji. Obojica su neporaženi, obojica uvjerljivo pobjeđuju svoje protivnike i mnogi će se složiti da je ovo trenutno jedan od najuzbudljivijih boksačkih mečeva.

Navodno su Saudijci spremni organizirati meč dvojice neporaženih poluteškaša, a 1. lipnja (šesti mjesec) spominje se kao potencijalni datum održavanja borbe. No, dođe li do borbe, postoji mogućnost da ipak neće sve četiri svjetske titule biti u igri, odnosno, možda nećemo dobiti apsolutnog prvaka svijeta.

Više puta pisali smo vam kako WBC odbija sankcionirati mečeve za svjetsku titulu ako su u igri ruski boksači. Dmitry Bivol ovdje je za njih problematičan, a WBC je uveo sankciju ruskim boksačima zbog ruske invazije na Ukrajinu. Pomalo je paradoksalno da Artur Beterbiev istovremeno drži WBC-ov pojas, a također dolazi iz Rusije. Međutim, ‘‘kvaka‘‘ je u tome što Beterbiev posjeduje i kanadsko državljanstvo.

Mauricio Sulaiman prošle je godine isticao kako bi Dmitry Bivol trebao zatražiti posebno dopuštenje WBC-a, ukoliko bi se htio boriti za njihov pojas. Zasad nije poznato koje uvjete bi ruski poluteškaš morao ispuniti.

Nakon što se aktualizirala priča o potencijalnom meču između Bivola i Beterbieva, Sulaiman je ponovno zatražen da se oglasi po pitanju WBC-ovih stavova. Predsjednik WBCA-a u razgovoru s Tris Dixon ovaj put je ostao suzdržan.

Sulaiman je poruče kako WBC trenutno prolazi proces gdje vodeći ljudi zasjedaju i razglabaju o sankciji koju su uveli ruskim, ali i bjeloruskim boksačima. Nakon toga doći će do konačne odluke.

Za pretpostaviti je da neće biti zapreka ka održavanju meča i borbi za WBC-ov pojas. WBC bi sudjelovanjem u toj borbi uzeo ‘‘dio kolača‘‘, a svi su svjesni da Saudijci jako dobro plaćaju. Sumnjamo da će WBC svojevoljno pristati da ne budu uključeni u tako velik meč.

Linker
25. travanj 2024 12:48