K1 i Boks

Bivši svjetski prvak o Duboisovom receptu za pobjedu: ‘Mora ovo raditi, čak i po cijenu gubitka bodova‘

David Haye

 Philip Sharkey/TGS Photo/Shutterstock Editorial/Profimedia
Umirovljeni David Haye smatra da postoji način kojim Dubois može doći do pobjede

U više navrata smo vam spomenuli kako je Oleksandr Usyk ogroman favorit protiv Daniela Duboisa (1,10 - 6,00 koeficijenti), a kladionice nisu jedine koje ga smatraju velikim favoritom.

Gotovo svi poznati svjetski analitičari slažu se da je Usyk bolji boksač, a Dubois svoju šansu mora tražiti u ranijim rundama. Stoga je pomalo iznenađujuće što se Dubois pojavio na vagi sa 105,8 kilograma, što je njegova najniža kilaža još od 2017. godine.

Dubois je prema analizama trebao možda čak i nabiti dodatnu kilažu kako bi se još više mogao osloniti na snagu svog udarca i razliku u fizikalijama. Ovako se stvara dojam da je Dubois srezao kilažu kako bi dobio na brzini, ali jako teško će Dubois brzinom parirati Usyku kojemu je vaga jučer pokazala 100,2 kilograma.

Velika razlika u kilaži ponudila bi Duboisu ipak više realnijih mogućnosti. Uz puno klinča, nešto kao što je McKean radio protiv Hrgovića, Dubois bi imao šansu umoriti i usporiti Usyka. Prema mišljenju Davida Hayea, bivšeg svjetskog prvaka u kruzeru i teškoj kategoriji, Dubois bi trebao učiniti meč ‘‘prljavim‘‘.

‘‘On će morati učiniti nezamislivo. Morat će uistinu pritisnuti Usyka i priuštiti mu vatren meč. Dubois bi trebao koristiti svoju superiornost u građi i veličini, kao i u svježini. Usyk je imao dugu karijeru s pregršt amaterskih mečeva, ali i s mnoštvom teških mečeva u kruzer kategoriji. Dubois ne smije dopustiti Usyku da koristi svoje trikove. On ga mora zgrabiti što češće može, čak i po cijenu gubitka bodova. Mora dovesti Usyka u jako, jako neugodnu poziciju.‘‘, objasnio je Haye u svojoj analizi za TNT Sports Boxing.

Bitno je istaknuti da je Haye svoju analizu dao prije službenog vaganja. Vjerojatno je i sam David ostao iznenađen Duboisovim skidanjem kilaže, ali danas oko 23:00h saznati ćemo što su Dubois i njegov tim naumili.

Linker
01. svibanj 2024 04:10