K1 i Boks

Bivši svjetski prvak želi u ring s ‘El Animalom‘! Hrgović bi mogao u ring sa starim znancem kojeg je ‘prebio‘ 2010. godine

Filip Hrgović (lijevo) | Hrgović vs. Parker

 Igor Kralj/pixsell/Zuma Press/Profimedia | Screenshot (youtube, Filip Hrgović)
Najbolji hrvatski boksač na meti je Novozelanđanina koji je krajem protekle godine deklasirao Deontayja Wildera

Filip Hrgović neće boksati protiv Anthonyja Joshue, barem zasad. To je svima postalo jasno nakon što je obznanjen meč između Joshue i Francisa Ngannoua, a dvojica teškaša ukrstit će rukavice 8. ili 9. ožujka (treći mjesec) na spektaklu u Saudijskoj Arabiji. Službena potvrda datuma doći će uskoro.

Hrgoviću preostaje nekoliko opcija. Jedna od njih je vjerojatno fanovima najnepoželjnija, a to je novi meč s nedoraslim protivnikom, čisto kako bi ‘‘El Animal‘‘ ostao aktivan čekajući napad na titulu.

Druga opcija je možda još i lošija, a radi se o inaktivnosti i odbijanju bilo kakvog meča u kojem svjetska titula nije ulog. Sumnjamo da će Hrgović odabrati tu opciju, jer Filip na kraju krajeva voli boksati i biti aktivan, pa stoga ne treba čuditi ako odradi jedan nastup prije nego ga IBF odredi kao obveznog izazivača.

Treća opcija vjerojatno je najzanimljivija, ali i najriskantnija. Hrgović može braniti status prvog izazivača protiv nekog od opasnijih boksača teške kategorije. Imena poput Jareda Andersona, Franka Sancheza, Agita Kabayela, Daniela Duboisa ili Zhileija Zhanga zvuče primamljivo, a Hrgović bi u tim mečevima prošao dobru pripremu za napad na svjetsku titulu.

Nije isključeno da Hrgović odabere upravo tu opciju, a među potencijalnim protivnicima nalazi se i njegov stari znanac, Joseph Parker. Prema navodima Parkerovog promotora Davida Higginsa, Hrgović je ime na koje ciljaju i vide ga kao vrlo interesantnu opciju za Parkerov sljedeći nastup.

‘‘Joseph ne želi raditi korak unatrag. Izgledao je dobro protiv kvalitetnog protivnika i u dobrom je naletu. Hrgović, Zhilei Zhang ili Andy Ruiz, ako je novac dobar, oni su najzanimljivije opcije za testirati se i napredovati. Parker želi velik meč, ne trebaju mu koraci unatrag.‘‘, rekao je Promotor za Seconds Out.

S razlogom Parker i njegov tim navode ta tri imena. Filip Hrgović je kao što smo već naveli, prvoplasiran na IBF-ovoj ljestvici izazivača. Zhilei Zhang drži status WBO-ovog privremenog prvaka teške kategorije, dok je Andy Ruiz bivši svjetski prvak. Parker i Ruiz boksali su krajem 2016. godine za tada upražnjenu WBO-ovu titulu svjetskog prvaka, a većinskom odlukom sudaca slavio je Parker. Bila je to tijesna pobjeda, a Parker bi u revanšu mogao riješiti sve dileme i nedoumice oko toga tko je bolji boksač.

Nadao se Parker meču protiv Anthonyja Joshue, točnije revanšu. Iako ‘‘AJ‘‘ ne drži prvo mjesto na ljestvicama izazivača, niti je prvak prema bilo kojoj federaciji, Parker ga je smatrao najpoželjnijim protivnikom, kako sa sportske, tako i s financijske strane. Joshua je ipak odabrao Ngannoua i Parker sada cilja na Hrgovića, Zhanga ili Ruiza.

Odabere li Hrgovića, također ga čeka svojevrsni revanš. Nisu Hrgović i Parker boksali u profesionalnom boksu, ali imaju određenu povijest iz amaterskih dana. Hrgović je 2010. godine porazio Parkera u polufinalu Svjetskog juniorskog prvenstva, a naknadno je Filip došao i do zlatne medalje na svjetskoj smotri u Bakuu.

2018. godine Hrgović je u intervjuu za 24 sata izjavio kako ne shvaća na temelju čega je Parker izgradio tako dobru profesionalnu karijeru, jer njegova amaterska karijera nije bila impresivna. Dodao je ‘‘El Animal‘‘ tada kako je Parkera doslovno prebio 2010. godine, no jasno da su obojica drukčiji boksači sada.

Tko će koga prebiti ako se obračunaju 14 godina kasnije, možemo samo predviđati. Ono što je sigurno, jest činjenica da bi meč između Parkera i Hrgovića bio jako dobar za obojicu, a pobjedom nad Parkerom, Hrgović bi potvrdio da zaslužuje napad na svjetsku titulu.

Juniorski meč između Hrgovića i Parkera možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
21. travanj 2024 15:23