K1 i Boks

Boks je uklonjen s popisa sportova za Olimpijske igre u Los Angelesu

Luka Plantic vs. Odai Riyad Adel Alhindawi

 Luis ROBAYO/POOL/AFP
Uz ‘slatku znanost‘, neizvjesna olimpijska sudbina je pred dizanjem utega i modernim petobojem

Službeno je objavljen popis 28 sportova koji su uvršteni u program Olimpijskih igara koje će se 2028. godine održati u Los Angelesu. Na tom popisu ne nalaze se tri do sada redovna sporta, što je veliki iznenađenje, iako sva tri već neko vrijeme prolaze kroz probleme. To su moderni petoboj, sport koji se na programu Igara nalazi konstantno od 1912. godine, zatim jedna od perjanica Igara, tj. dizanje utega te na kraju najveći i najpopularniji borilački sport, boks.

Sva tri sporta imat će priliku do 2023. godine popraviti segmente zbog kojih su ovim putem uklonjeni s Igara, nakon čega će komisija donijeti novu odluku o uvrštavanju spomenutih sportova u program.

Problem modernog petoboja nalazi se u jednom od pet sportova od kojih se sastoji, tj. u jahanju. Ukoliko se ono ukloni i zamijeni nekom drugom sportskom disciplinom, vjerojatno će ovaj sport biti vraćen u program. Kod dizanja utega problem je isti već godinama, a to je korištenje dopinga. Tijela zadužena za taj sport neće imati puno vremena za dovesti taj segment u red. Nažalost, dizanje utega posljednjih je godina postao sport najviše obilježen upravo prekršajima sportaša po pitanju korištenja nedozvoljenih supstanci.

Naravno, nas najviše zanima boks, čijim problemima svjedočimo već godinama. Oni se prije svega odnose na pristrano suđenje koje je kroz godine dovelo do mnogih dvojbenih odluka. Bodovanje u korist boksača iz većih sportskih sila, kao i tzv. vraćanje dugova putem sudačkog bodovanja doveli su u pitanje regularnost jednog od najstarijih i najpopularnijih sportova.

Situacija u boksu krenula se rješavati i na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Beogradu bilo je manje dvojbenih odluka nego na nekoliko prethodnih smotri najboljih boksača, no još uvijek je bilo nezadovoljnih. AIBA je ipak povukla neke poteze i puno toga će ovisiti o nekim idućim turnirima koje će glavno boksačko tijelo organizirati.

Odlazak boksa s Olimpijskih igara bio bi velik udarac za sport koji se u programu nalazi od St. Louisa 1904. godine.

Linker
02. travanj 2024 10:18