K1 i Boks

Boksačka legenda žestoko iskritizirala Usykov potez: ‘Nategnuo je hlače do bradavica, naravno da je udarac bio ‘ilegalan‘!‘

 KEVIN QUIGLEY/DMG MEDIA/PROFIMEDIA Kevin Quigley/dmg Media/profimedia
Niski udarac u petoj rundi poslao je Usyka na tlo

Oleksandr Usyk (21-0) i Daniel Dubois (19-2) sukobili su se prošli tjedan u Poljskoj u borbi za nekoliko teškaških pojaseva. Usyk je Duboisa nokautirao u devetoj rundi borbe, ali rasprava nastaje oko Duboisovog “udarca ispod pojasa” u petoj rundi, nakon kojeg je prema nekima sve krenulo nizbrdo za Britanca.

Jedan od kritičara na strani Duboisa bivši je prvak u šest težinskih kategorija Oscar De La Hoya koji smatra da je udarac bio regularan i da je Ukrajinac na prijevaru upisao pobjedu.

“Svi oni koji govore ‘Ah da, bio je (udarac) ispod pojasa’ – ne nije! Udarac je bio legalan. Ljudi ne razumiju da mu je štitnik do ovdje (pokazuje na bokove). M*da su ti skroz dolje, o čemu pričamo, naravno da je udarac bio ilegalan”, oštar je De La Hoya.

Sporni udarac poslao je Usyka na tlo i sudac Luis Pabon dozvolio mu je tri minute odmora. Nakon toga Usyk se oporavio, a Dubois je nastavljao žestoko napadati Usykovo tijelo. Usyk je bio ozlijeđen, ali se vratio i pogodio Duboisa žestokim lijevim krošeom. U osmoj je rundi Usyk u svom stilu udarao Duboisa brzo i precizno u glavu te je na kraju runde ovaj pokleknuo. U devetoj je rundi Ukrajinac poslao žestok desni kroše Duboisu u glavu nakon čega je mu je sudac odbrojao 10 sekundi i meč je bio gotov, a prema De La Hoyi, sve je ispalo potpuno nepravedno za Duboisa.

“Da, udarac je bio ispod pojasa, ali nategnuo ga je do bradavica. Udarac je išao od dolje prema gore, ali udario ga je točno na dnu trbuha. To nije nizak udarac", odlučan je bivši prvak.

Linker
30. travanj 2024 23:05