K1 i Boks

Brončani olimpijac i veliki rival Marka Miluna odlazi u profesionalce

Frazer Clarke vs.  Bakhodir Jalolov

 Elif Ozturk Ozgoncu/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP
Olimpijske igre u Tokiju bile su posljednje amatersko natjecanje za Frazera Clarkea

12 godina trajala je amaterska karijera Frazera Clarkea, 30-godišnjeg britanskog teškaša koji se 2012. godine nije uspio istaknuti ispred Anthonyja Joshue te nakon nje i ispred Joea Joycea te koji je zapravo u posljednjem olimpijskom ciklusu napokon pokazao što može. Ta faza karijere doživjela je svoj vrhunac u Tokiju, gdje je došao do olimpijskog polufinala, ali tamo nije mogao preko kasnije zlatnog Bakhodira Jalolova.

Clarke je inače nastup u Tokiju izborio pobjedom protiv Marka Miluna na kvalifikacijskom turniru u Parizu, a upravo se Milun posljednjih godina istaknuo kao njegov veliki rival. 2018. godine Clarke ga je savladao i u finalu prvenstva Europske Unije, natjecanja koje je dva puta osvojio. Iz njegove amaterske karijere vrijedi još istaknuti zlato s Igara Commonwealtha te srebro s Europskog prvenstva 2017. godine.

Profesionalni ugovor potpisao je s agencijom BOXXER, ali i s televizijskom kućom Sky Sports, što znači da će njegovu profesionalnu karijeru cijela Velika Britanija moći pratiti već od prvog meča. Prvi meč trebao bi se dogoditi već početkom iduće godine i Clarke se za njega priprema.

"Osjećam se najbolje u životu. Ljudi s kojima radim su se pobrinuli da budem i više nego spreman. Imam sjajne uvjete i još bolje ljude. Trening je odličan, do veljače ću biti više nego spreman, a tada je vrijeme za start. Moram napredovati na pravi način, neću nigdje žuriti. Ovo je proces učenja, nemam pravo na ego. Moram zaboraviti sve što sam napravio u amaterima i krenuti od nule. Ovo je novi izazov i vrijeme je da naučim nove vještina. No, znajte, ako je Frazer u zgradi, imat ćete dobru večer boksa", rekao je Clarke za Sky Sports.

Prema BoxRecu, Clarke je tijekom amaterske karijere upisao 63 pobjeda i 25 poraza. Nažalost po njega, nije se iskazao kao veliki nokauter te je samo pet mečeva završio prekidom. No, profesionalizam je jedna druga stvar.

Linker
24. travanj 2024 07:06