K1 i Boks

Canelo iznenadio boksačku javnost neočekivanim odabirom sljedećeg protivnika; Poznati su svi detalji meča

Canelo Alvarez

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Ponajbolji boksač na svijetu ugovorio je svoj sljedeći nastup

Iako je već neko vrijeme podosta jasno kako od revanša između Dmitryja Bivola i Canela Alvareza zasad neće biti ništa, boksački fanovi još su donekle gajili nadu, jer borba između Canela i Jermella Charla nije bila službeno potvrđena. Sinoć se i to promijenilo, a sada su poznati svi najbitniji detalji sljedećeg Canelovog nastupa.

Jedan od najboljih boksača na svijetu već tradicionalno kročit će u ring u devetom mjesecu, ali ne sredinom devetog mjeseca kao što se ranije najavljivalo, nego krajem rujna. Meč između Canela i Jermella Charla održati će se 30. rujna (deveti mjesec) ove godine, a Las Vegas biti će grad domaćin.

Ulog u meču između Charla i Canela bit će Canelovi pojasevi u supersrednjoj kategoriji (-76,20 kg), a odabir protivnika došao je kao određeno iznenađenje. Proteklih tjedana slušali smo glasine o Canelovom meču protiv Jermalla Charla, ali Meksikanac je na kraju ugovorio meč protiv njegovog brata blizanca, Jermella Charla. Da, radi se i o jako sličnim imenima, ali razlika je ipak u tom jednom slovu unutar imena.

Jermall Charlo bio bi puno logičniji odabir protivnika, jer se radi o WBC-ovom svjetskom prvaku srednje kategorije (-72,5 kg). Dakle, Jermall bi se penjao samo jednu težinsku kategoriju iznad svoje ako bi napao Canelove pojaseve u supersrednjoj kategoriji. Ovako uskače Jermall Charlo koji inače boksa u supervelter kategoriji (-69,85 kg), a unutar te kategorije apsolutni je prvak, odnosno drži sve četiri svjetske titule (WBC, WBA, IBF, WBO).

Čeka nas dakle obračun dvojice apsolutnih prvaka u svojim kategorijama, ali Charlo će ‘‘skočiti‘‘ dvije kategorije iznad svoje kako bi odradio ovaj meč. Iza Jermella inače je 37 profesionalnih nastupa, a slavio je 35 puta. 19 pobjeda upisao je nokautom, a posljednji meč odradio je u petom mjesecu prošle godine. Tada je u desetoj rundi borbe nokautirao Briana Castana. Sredinom 2021. godine Charlo se također borio protiv Castana, a meč je tada završio neriješenim ishodom.

33-godišnji Jermell jedini poraz u karijeri upisao je krajem 2018. godine, a tada ga je jednoglasnom odlukom sudaca porazio Tony Harrison. Nakon toga Charlo je upisao četiri pobjede i jedan remi, a 30. rujna (deveti mjesec) čeka ga uvjerljivo najteži ispit u karijeri.

Kad je Canelo Alvarez (59-2-2) u pitanju, Meksikancu će ovo biti drugi meč u ovoj kalendarskoj godini. Početkom petog mjeseca gledali smo Canela na spektaklu u Guadalajari, a jednoglasnom odlukom sudaca tada je porazio Johna Rydera. Canelo je u seriji od dvije uzastopne pobjede, a jedini poraz u posljednjih 19 mečeva pretrpio je sredinom prošle godine. Jednoglasnom odlukom sudaca izgubio je od Dmitryja Bivola.

Meksički boksač dugo je kotirao kao prvoplasirani boksač svijeta na svim relevantnim ‘‘P4P‘‘ ljestvicama, ali nakon poraza od Bivola, tu poziciju više ne drži. Očekivali smo novi veliki izazov za Canela u devetom mjesecu, a Meksikanac je u jednom trenutku čak pregovarao oko meča za titulu u kruzer kategoriji (90,71 kg). Borbu protiv Badou Jacka nije uspio dogovoriti, a na kraju je ugovorio meč s osjetno manjim protivnikom.

Šteta, ali nemojmo unaprijed otpisati Jermella Charla koji će doći više nego motiviran, jer kao što smo naveli, čeka ga borba karijere.

Linker
27. travanj 2024 01:38