K1 i Boks

Canelo je idući na redu! Golovkin je izdržao početni nalet Murate, a zatim mu je priuštio teške batine

Gennady Golovkin

 Philip FONG/AFP/Profimedia
40-godišnji kazahstanski boksač slavio je na priredbi u Saitama Super Areni

Gotovo godinu i pol čekali smo novi nastup Gennadyja Golovkina (42-1-1). Sjajni kazahstanski boksač srednje kategorije, nije se borio od kraja 2020. godine. Danas smo napokon dočekali ''GGG-ja'' u ringu, a čekao ga je opasni Japanac Ryota Murata (16-3-0). Golovkin je branio svoje IBF i IBO pojaseve u srednjoj kategoriji, dok je i Muratin WBA (Super) pojas bio u igri.

Mnogi su se pitali kako će Golovkin izgledati u ringu nakon nešto dulje pauze, a jučer je napunio 40 godina. Početak meča nije izgledao obećavajuće za Golovkina. Murata je držao sjajan tempo kroz početne runde, sve do šeste runde. Kao da su godine i pauza uzele danak Golovkinu, ali Kazahstanac je sve opovrgnuo od šeste runde pa nadalje.

Izbio je Golovkin gumu za zube Japancu iz usta početkom šeste dionice, a nakon toga uslijedio je kompletan preokret. Murata se u potpunosti potrošio, a Golovkin je samo podizao tempo i sjajno pogađao svog protivnika. Olimpijski pobjednik iz Londona, Ryota Murata, pokušavao je povremenim naletima ostati u meču, ali bilo je jasno kako ga čeka puko preživljavanje.

Krajem devete runde, Golovkin je sjajno pogodio desnicom, Murata je završio na tlu i kut japanskog boksača ubacio je ručnik. Murata bi se vjerojatno pridigao, ali dodatna šteta nije mu bila potrebna. Golovkin je sjajno tempirao svoju snagu za kasnije runde, izdržao je nalete domaćeg borca i došao je do pobjede.

Kazahstanca je u slučaju pobjede čekala trilogija s Canelom Alvarezom, najboljim boksačem svijeta. Ipak, sada je pritisak na Meksikancu, jer Canelo se 07. svibnja (peti mjesec) bori protiv neporaženog Dmitryja Bivola (19-0-0). Zapravo nije poznato ovisi li trilogija s Golovkinom o Canelovom meču protiv Bivola, jer radi se o borbi u višoj, poluteškoj kategoriji.

U svakom slučaju, treći meč Golovkina i Canela planiran je za 17. rujna (deveti mjesec). Prva borba završila je neriješenim ishodom, a u drugoj je slavio Canelo. Oba put radilo se o kontroverznim odlukama sudaca koje su naišle na brojna negodovanja fanova, a Golovkin će vjerojatno dobiti još jednu priliku za pobijediti svog velikog rivala.

Mirno ''GGG'' može sada čekati meč Bivola i Canela. Kako je Golovkinova pobjeda izgledala redom po rundama, možete pročitati u nastavku teksta.

Runda 1:

Golovkinov prednji direkt od prve sekunde jako je dobro radio i pogađao glavu Japanca. Murata je pretežno napadao 1-2 kombinacijom (prednji-stražnji direkt), a lijepo je pogađao i lijevom rukom u tijelu Golovkina. Dobru prvu rundu gledali smo od strane obojice boksača.

Runda 2:

Druga runda započela je Muratinim udarcem ispod pojasa. Kratka stanka je nastupila, a Murata je nakon toga nastavio s agresivnim pristupom. Konstantno se kretao prema naprijed u dobro je radio direktima. Golovkin je pomalo pasivan bio u drugoj rundi i Japanac je ostavio bolji dojam u drugoj dionici borbe.

Runda 3:

Shvatio je Golovkin da mora povećati aktivnost i treću rundu otvorio je agresivno. Murata nije ostajao dužan i sve otvoreniji meč smo gledali. Golovkin je najavljivao kako ćemo gledati borbu godine, a kako je treća runda odmicala, sve smo bolji meč gledali. Golovkin je sve manje bacao prednji direkt, dok je Murata drugom polovicom runde prouzrokovao ozbiljnije probleme Golokvinu sjajnim udarcima u tijelo.

Runda 4:

''GGG'' je četvrtu dionicu otvorio s nekoliko dobrih lijevih krošea, ali Murata je nastavio dobro raditi s udarcima u tijelo i direktima u glavu Golovkina. Konstantno se Japanac kretao prema naprijed i nametao je ubitačan tempo. Golovkin se nije najbolje snalazio protiv agresivnog Japanca, ali daleko od toga da nije bio unutar meča, i dalje aktivan s lijevim krošeima.

Runda 5:

Golovkin nije imao dobar početak ovog meča i Japanac je kontrolirao tempo. Kao da se osjetila inaktivnost Kazahstanca koji se nije borio od kraja 2020. godine, a treba uzeti u obzir da je Golovkin jučer napunio i 40 godina. Ipak, ''GGG'' je uhvatio zalet sredinom pete runde i serijom odličnih kombinacija ispogađao je Muratu. Dojam je kako Golovkinu treba određeno vrijeme za oporavak nakon svakog naleta, dok je Japanac djelovao kondicijski moćnije i dobro je koristio Golovkinove periode oporavka.

Runda 6:

Kazahstanac je sve češće dobro otvarao runde, a sjajnim udarcem desnicom izbio je Japancu gumu za zube iz usta. Podigao je tempo Golovkin, a Murata kao da je djelovao blago uzdrmano nakon spomenute desnice i prvih pola runde gotovo da nije niti bacao udarce. Probudio se Japanac sredinom ove runde, ali Golovkin je uhvatio jako dobar tempo i Japanac nije bio više dominantan kao u ranijoj fazi borbe.

Runda 7:

Oba borca ušla su aktivno u sedmu rundu. Golovkin je poboljšao svoje kretanje i rad nogu, a Murata kao da se ipak donekle potrošio kroz prvih šest rundi. Nije Japanac više bio tako samouvjeren i agresivan kao ranije, a Golovkin se vidno zagrijao. Prednji direkt, lijevi i desni kroše, sve su bolje pogađali glavu Japanca koji je vidno usporio. Teško je bilo očekivati da Murata može držati onako visok tempo kroz svih 12 rundi.

Runda 8:

Dojam je kako je Golovkin iskusno preživio početne nalete Japanca te je tempirao svoju snagu za kasnije runde. Sve je čišće pogađao Japanca, a Murata je nerijetko završavao pritisnut uz konope ringa. Murata je krajem runde probao iz očaja pogoditi nekoliko udaraca, ali Golovkin je apsolutno preuzeo kontrolu ovog meča i Japanca je čekao težak posao u narednim rundama.

Runda 9:

Furiozno je Golovkin otvorio devetu rundu. Serijom udaraca, naročito aperkatima, ispogađao je Japanca koji je bio vidno uzdrman i prolazio je kroz najteže trenutke u dotadašnjem tijeku meča. Golovkin je namirisao krv i nastavio je s presingom. Djelovalo je kao da je pitanje trenutka kad će Murata prvi put završiti na tlu. Pravu školu tempiranja za kasnije runde, Golovkin je priuštio Murati. Japanac bi povremeno imao zanimljive nalete na protivnika, ali drugom polovicom devete runde, Golovkin šalje Muratu na pod, a Japančev kut ubacuje ručnik i meč je završio. Nije bilo smisla da Murata prima dodatnu štetu jer Golovkin je apsolutno dominirao kako je meč odmicao.

Linker
01. svibanj 2024 10:08