K1 i Boks

Canelo želi borbu protiv Usyka ali pod jednim uvjetom!

Canelo Alvarez, Oleksandr Usyk

 Screenshot(youtube, Dazn Boxing)
U prošlosti smo već svjedočili ovakvim borbama

Canela ovaj vikend čeka jedan od najtežih ispita karijere u vidu iznimno kvalitetnog ruskog borca koji se osim s nokaut snagom pokazao i kao izvrstan tehničar i taktičar koji svoje protivnike može nadboksavati kroz svih 12 rundi. Boksački znalci uvijek savjetuju svoje borce kako je najbitnije da se usredotoče samo na svoj sljedeći izazov, a Canelo već sada gleda dalje od Dmitryja Bivola.

Da je Canelo čovjek od izazova dokazuje i činjenica da se želi okušati i protiv teškaša, i to ne bilo kojeg nego prvaka Oleksandra Usyka. Jedini uvjet koji bi morao biti ispunjen kako bi Canelo pristao na borbu je taj da borci na vaganju smiju težiti samo 1 funtu više od granice kruzer kategorije, što je 91.2 kilograma.

Ovaj uvjet je itekako moguće za ispuniti od strane oba borca. Canelo će se protiv Bivola boriti u kategoriji do 79 kilograma, što znači da bi mogao dobiti još nekoliko kilograma kvalitetnih mišića. Usyk je s druge strane većinu svoje karijere boksao u kruzer kategoriji gdje je svojevremeno ujedinio titule svih federacija i postao neprikosnoveni prvak svijeta.

Većina argumenata za pobjedu u ovom slučaju bi išla na Usykovu stranu. U meč bi ušao kao krupniji boksač, tehnika i kretnje su također na njegovoj strani, a "školovanje" nižih boksača mu je uvijek bila specijalka. Ono što bi Canelo imao kao prednost je snaga udarca koja bi mu se dodatno povećala dobivanjem na mišićnoj masi, ali tijelo bi mu tražilo više kisika tako da bi vjerojatno izgubio na brzini i volumenu udaraca.

U prošlosti smo već znali vidjeti boksače koji su se podizali iz manjih kategorija i pobjeđivali teškaše. Prisjetimo se Roy Jonesa Jr. koji je pojas prvaka osvojio u srednjoj kategoriji, a zatim je postepenim podizanjem težine na kraju napao i osvojio pojas u teškoj kategoriji prema WBO verziji nadboksavši kroz 12 rundi tadašnjeg prvaka Johna Ruiza.

Linker
25. travanj 2024 08:26