K1 i Boks

Claressa Shields u jednom od najboljih mečeva godine nadboksala Marshall i ujedinila titule srednje kategorije

Claressa Shields (right) strikes Savannah Marshall  

 Zac Goodwin/PA Images/Profimedia
Sjajan nastup dvostruke olimpijske prvakinje

Samoprozvana ‘GWOAT‘ (greatest woman of all time) pobijedila je dugogodišnju rivalku Savannah Marshall u vrlo dramatičnoj borbi i možda jednoj od najboljih ženskih borbi godine. Dominacija u prvoj polovini borbe bila je ključna za pobjedu, gdje je Shields dominirala impresivnom boksačkom tehnikom i čistim kombinacijama. Iako je Marshall dokazala da je težak zalogaj, te prisvojila tri od deset rundi u svoju korist (96-94, 97-93, 97-93), pobjedu je ipak odnijela nedodirljiva Claressa.

Claressa je ovime postala neprikosnovena prvakinja svijeta u srednjoj kategoriji, čime je ujedinila titule WBA, WBC, IBF i WBO federacije, čime je postala jedina boksačica u povijesti koja je istovremeno neprikosnovena prvakinja u dvije težinske kategorije. Sve to postigla je u samo 13 nastupa.

"Ovo nije poseban trenutak samo za mene, ovo je poseban trenutak za ženski boks. Ženski boks postoji već godinama i bilo je toliko sjajnih boksačica prije nas. Mislim da je ovo bila borba godine!" - ponosno je izjavila Claressa nakon još jedne velike pobjede.

Mnogi ju danas smatraju najboljom boksačicom u povijesti ženskog boksa, a u prilog tome joj idu i rezultati koje je postigla u dosadašnjoj karijeri. Imala je besprijekornu amatersku karijeru u kojoj je dva puta osvojila olimpijsko zlato, a ništa manje od toga nije postigla niti u profesionalnoj karijeri. Postala je neprikosnovena svjetska prvakinja u polusrednjoj i srednjoj kategoriji, te je ujedinila WBC i IBF titule super srednje kategorije. Oborila je rekord postavši svjetska prvakinja u tri težinske kategorije u najmanje nastupa ikada; tek njih 10. Pobjeđivala je sve najbolje boksačice svijeta u spomenute tri kategorije, uključujući i našu Ivanu Habazin.

Linker
09. travanj 2024 07:23