K1 i Boks

Daniel Dubois samouvjereno: ‘Usyk je došao iz ‘cruiser‘ kategorije, planiram ga zlostavljati‘

Daniel Dubois

 Philip Sharkey/TGS Photo/Shutterstock Editorial/Profimedia
Talentirani britanski teškaš uskoro će se nastupiti u najvećoj borbi svoje dosadašnje karijere

Nakon boksačkog spektakla održanog protekli vikend u Londonu, nećemo dugo čekati na novi boksački spektakl. Naime, posljednji vikend u osmom mjesecu donosi boksačku priredbu u poljskom Wroclawu, a predvodit će ju Oleksandr Usyk (20-0) i Daniel Dubois (19-1).

Dvojica teškaša obračunati će se 26. kolovoza (osmi mjesec), a jasno je da Usyk ulazi u meč kao veliki favorit. Neporaženi Ukrajinac nositelj je IBF, WBA i WBO svjetskih titula, a koeficijent na njegovu pobjedu kreće se od 1,06 (FanDuel) do 1,10 (više različitih kladionica). Pobjeda Duboisa varira prema koeficijentima od 7,00 pa sve do 9,20, a to vam dovoljno govori koliki autsajder je mladi Britanac.

25-godišnji Dubois puno je neiskusniji boksač od Usyka, iako imaju isti broj profesionalnih mečeva. Usyk prije svega posjeduje daleko veće amatersko iskustvo, ali Usyk je i u profesionalnim vodama odradio puno više mečeva na najvišoj razini. Također, Dubois je krajem 2020. godine nokautom izgubio od Joea Joycea i taj poraz zasigurno je bitan faktor u određivanju koeficijenta za ovaj meč. Unatoč malim šansama koje mu svi daju, Dubois vjeruje da postoji način kojim može poraziti Usyka, a Britanac planira dobro iskoristiti svoje fizikalije.

‘‘Dobro je biti autsajder, iako i dalje postoji pritisak i sve ostalo. Ali ne osvrćem se previše na pritisak.‘‘, započeo je Dubois u razgovoru za Boxing Social, a potom se osvrnuo na taktiku za meč protiv Usyka.

‘‘Čisto i jednostavno, prouzročit ću destrukciju na ovom tipu. Ja sam teškaš, on je došao iz kruzer kategorije i ja to moram pokazati. Moram se postaviti poput nasilnika i zlostavljati Usyka. 25 mi je godina i moje vrijeme je došlo. Dolazim pobijediti, a pucati ću iz svih oružja.‘‘, zaključio je samouvjereni Dubois.

Inače, kad su u pitanju fizikalije, Dubois će zasigurno imati prednosti. ‘‘Dynamite‘‘ je pet centimetara viši (196 - 191 cm), dok je raspon ruku jednak (198 cm). Najveća razlika je zapravo u kilaži. Dubois je na vaganju uoči svog prošlog nastupa protiv Kevina Lerene težio 240,3 ‘‘pounda‘‘, odnosno 109 kilograma. To je nekako i najčešća kilaža Daniela Duboisa, a u meču protiv Joycea prešao je 110 kilograma i vaga mu je pokazala 110,7 kg.

Oleksandr Usyk dobar dio svoje karijere nastupao je u kategoriji do 90,7 kg, a otkako je u teškašima, vaga mu najčešće pokazuje oko 100 kg. Nije isključeno da se Dubois na meču protiv Usyka pojavi nikad teži i da odluči ići u tom smjeru. Hoće li njegova strategija uroditi plodom, saznati ćemo kroz nešto više od tjedan dana.

Linker
26. travanj 2024 23:14