K1 i Boks

David Haye vraća se idućeg mjeseca, nakon toga razmišlja izazvati jednog od najvećih ikad

David Haye
 ames Warren/SOPA Images/Shutterstock Editorial/Profimedia
Trillerova iduća boksačka priredba u ring će dovesti veliki broj nekad velikih zvijezda

Iako je prije tri godine, nakon poraza u drugom meču protiv Tonyja Bellewa, izjavio da više nikad neće ući u ring, 40-godišnji David Haye ipak će to napraviti. Dogodit će se to 11. rujna na Trillerovoj priredbi koju predvodi meč Oscara De La Hoye i Vitora Belforta, a sama pozadina priče je vrlo zanimljiva.

"Hayemaker" će odraditi meč protiv svog dobrog prijatelja, 38-godišnjeg Joea Fourniera. Fournier je imao kratku boksačku karijeru, 2015. i 2016. godine, koju je završio s osam pobjeda iz jednako toliko mečeva, da bi se ove godine vratio boksu devetom pobjedom. No, on je prije svega uspješan biznismen u industriji zabave. Tijekom zajedničkih druženja s Hayeom, više puta ga je izazvao na meč, da bi nakon višestrukih odbijanja bivši svjetski prvak ipak pristao. Za okladu s Fournierom te u dobrotvorne svrhe. I vjeruje da će to biti samo jedan meč, bez ikakvih namjera po pitanju povratka boksu.

"Ovo bi trebao striktno biti samo jedan meč. Moj idući projekt je otvaranje akademija kojima bih maknuo djecu s ulice i angažirao ih u boksu. No, moram priznati da osjećam nostalgiju. Kad me Joe krenuo izazivati, govorio sam mu da nema nikakve šanse da se ikad više borim. Ali, evo nas ovdje", rekao je Haye u razgovoru za Daily Mail.

Sam boksački trening ipak je probudio neke stare ljubavi, iako se već po samom Davidovom izgledu vidi da se niti malo nije zapustio. Tako da ne odbacuje opciju da ovo ipak potraje malo duže, iako bi se moralo poklopiti više stvari da ovaj izlazak iz ringa ne bude i njegov konačni pozdrav sportu.

"Neočekivane okolnosti dovele su me u Staples Center, sjajnu dvoranu u kojoj sam se uvijek htio boriti. Moram priznati da postoje neke šanse, ako se dogodi nešto neočekivano posebno, moglo bi to u meni ponuditi pet do deset posto šanse da odradim nešto još ozbiljnije", objasnio je, dodavši što bi to trebalo biti:

"Lennox Lewis, njega sam uvijek idolizirao. Ne bih mogao odbiti čast dijeliti ring s takvim divom ovog sporta. On po meni nije samo jedan od najvećih teškaša svih vremena nego neupitno najveći britanski boksač svih vremena."

Gledajući da su Lewisa mnogi bez uspjeha pokušavali vratiti u ring, male su šanse da u tome uspije Haye. Nadati se svakako ima pravo, ali nama se uistinu čini da bi ovo moglo i trebalo biti jednokratno te zapravo vrlo nevino i prijateljski. Tako je zapravo i najbolje.

Linker
14. travanj 2024 15:55