K1 i Boks

Deontay Wilder prognozirao meč za apsolutnog prvaka: ‘Usyk raspolaže s više vještine od Furyja, ali...‘

Deontay Wilder

 ANGELA WEISS/AFP/PROFIMEDIA Angela Weiss/afp/profimedia
Američki teškaš naglasak je stavio na fizičke predispozicije koje idu u prilog ‘Gypsy Kingu‘

U petak je, poprilično neočekivano, boksačkim svijetom gromoglasno odjeknula vijest kako su Oleksandr Usyk i Tyson Fury konačno ugovorili povijesni meč za ujedinjenje svih pojaseva. Borba za apsolutnog prvaka teške kategorije trebala bi se održati u jednom od dva potencijalna termina; 23. prosinca ili, pak, u siječnju, a kao lokacija se navodi Rijad (Saudijska Arabija). Nakon što su vijest potvrdili svi relevantni izvori, uključujući i same glavne aktere događaja, među boksačkim fanovima, analitičarima, trenerima i borcima ponovno su krenule prognoze ishoda ovog spektakularnog okršaja. Svoje viđenje, između ostalih, iznio je i Deontay Wilder, koji smatra kako će ključnu ulogu odigrati fizičke predispozicije.

"Furyjeva veličina je ono što mu donosi dodatan uspjeh. Kada ga vidim protiv Usyka, sjetim se Stevea Cunninghama i kako je Fury prebacivao svoju težinu na njega. Mogu ga vidjeti da radi istu stvar s Usykom, da stavlja svoju težinu na njega", rekao je "Brončani bombarder" u razgovoru za FightHype, pa istaknuo: "Smatram da Usyk raspolaže s više vještina, ali mislim da se neće moći nositi s Furyjevom veličinom.

Wilderovo mišljenje svakako ima osobito težinu ako imamo u vidu da se radi o čovjeku koji je tri puta dijelio ring s "Gypsy Kingom", no hoće li Furyjevi tjelesni gabariti doista presuditi okršaj s neporaženim Ukrajincem saznat ćemo relativno brzo. Podsjetimo, boksačka povijest pamti tek petoricu boksača koji su ujedinili "heavyweight" pojaseve svih relevantnih federacija, a to su Mike Tyson, James "Buster" Douglas, Evander Holyfield, Riddick Bowe i Lennox Lewis. Pri tome treba istaknuti da je WBO verificiran 2004. godine, čime je započela era četiriju pojaseva, što znači da, zapravo, do danas nijednom teškašu nije uspjelo ostvariti vlasništvo nad sve četiri velike titule. Prvi, dakle, kojima će to poći za rukom su Oleksandr Usyk ili Tyson Fury.

Linker
04. svibanj 2024 08:28