K1 i Boks

Devin Haney i dalje je neporažen! Sjajni američki boksač porazio je Lomachenka u jako tijesnom meču

Devin Haney

 Sarah Stier/Getty images/Profimedia
24-godišnji Haney obranio je sve svoje pojaseve u lakoj kategoriji

Veliko uzbuđenje svjetske boksače javnosti vladalo je uoči ovog vikenda. Devin Haney (30-0) branio je titulu apsolutnog prvaka svijeta u lakoj kategoriji, a čekao ga je najteži ispit do sada u vidu Vasyla Lomachenka (17-3). Nakon 12 vrlo tijesnih i zanimljivih rundi, pobjedu je odnio Devin Haney.

Jednoglasnom odlukom sudaca (116-112, 115-113, 115-113) slavio je Haney u ovom meču, ali da je meč otišao na drugu stranu, ne bi bilo iznenađujuće i nitko ne bi mogao reći da se radi o ‘‘krađi‘‘.

Naime, meč koji su Lomachenko i Haney danas odradili u Las Vegasu bio je nevjerojatno tijesan i težak za bodovanje. Zavirite li samo na tekstualne prijenose uživo i bodovanja od strane raznih relevantnih medijskih predstavnika, uočit ćete kako su velike razlike u njihovim bodovanjima. Runde su jednostavno bile vrlo ujednačene, a Haney i Lomachenko kvalitetom su na gotovo pa identičnoj razini.

Kao što su mnoge najave uoči meča predviđale, Devin Haney jako je puno radio prednjim direktom i pokušavao je što bolje koristiti 14 centimetara razlike u rasponu ruku. Prednji direkt i inače je jedno od glavnih oružja Devina Haneyja, a Vasyl Lomachenko morao se služiti osjetno drukčijim pristupom.

Ukrajinčev boks zasniva se na pregršt sjajnih lateralnih kretnji, napada iz raznoraznih kuteva, ali i skraćivanja distance protiv duljeg i višeg protivnika.

Oba boksača tijekom borbe prezentirali su sjajne kombinacije, jedan drugome napadali su i tijelo i glavu, ali nisu uspijevali ozbiljnije ugroziti jedan drugog. Jednostavno su obojica na strašno visokim razinama, odlično barataju svim segmentima ovog sporta i pružili su meč nakon kojeg bi lako mogao uslijediti revanš.

Puno će se repova povlačiti nakon ove borbe, baš zato jer je meč bio tako tijesan, a mnogi su navijali za Lomachenka. Suci nisu imali lak posao, ali komentara o ‘‘krađi‘‘ neće nedostajati, a promotori će sigurno iskoristiti tu priliku da ugovore revanš kojim bi se definitivno utvrdili tko je bolji boksač između ove dvojice fantastičnih boksača lake kategorije (-61 kg).

Na kraju krajeva, Devin Haney zadržao je sva četiri najveća pojasa (WBC, IBF, WBO, WBA) i već kao 24-godišnjak iza sebe ima 30 profesionalnih nastupa. Haney je slavio u svih 30 i radi se o boksaču koji bi mogao poskidati brojne rekorde u budućnosti.

Lomachenko s druge strane upisao je treći poraz u svom 20. profesionalnom nastupu. Uglavnom se tu radilo o tijesnim porazima, ali činjenica je da boksač koji je došao iz amatera s omjerom 396-1 nije u potpunosti opravdao ono što se očekivalo od njega u profesionalcima. 35 godina je Lomachenku i upitno je koliko dugo ćemo ga još imati priliku gledati. Nadamo se da će dobiti barem priliku za revanš protiv Haneyja.

Linker
25. travanj 2024 12:42