K1 i Boks

Devin Haney je odlučio: Apsolutni prvak lake kategorije prelazi u višu kategoriju, WBC mu oduzima pojas

Devin Haney

 Sarah Stier/Getty images/Profimedia
24-godišnji američki boksač pokušat će osvojiti svjetsku titulu u višoj kategoriji

Nerijetko ističemo laku kategoriju kao trenutno najuzbudljiviju i najkvalitetniju težinsku kategoriju u boksu. Mnoštvo fantastičnih boksača konkurira za titule unutar kategorije do 61,2 kg, a sve četiri svjetske titule u vlasništvu su Devina Haneyja. Ali neće još dugo biti.

Premišljao se Devin Haney oko ostanka u lakoj kategoriji, a privlačila ga je ideja prelaska u superlaku kategoriju gdje bi također napao svjetske titule. Njegov period za razmišljanje je istekao, a Haney je odlučio preći u višu kategoriju.

Haney je obavijestio WBC da se planira boriti protiv Regisa Prograisa za njihovu titulu u superlakoj kategoriji, a WBC mu je to omogućio. Postoji ipak bitan detalj u cijeloj ovoj priči. Devin Haney sada je dobio status ‘‘Champion in recess‘‘. Radi se o svojevrsnom statusu ‘‘Prvaka na pauzi.‘‘. WBC će sada narediti najbolje rangiranim izazivačima da se bore za titulu prvaka, a pobjednik će preuzeti titulu koja je trenutno u vlasništvu Devina Haneyja.

Ukoliko Haney odluči vratiti se u laku kategoriju, imat će opciju odmah se boriti za WBC-ovu titulu. Haney se nadao da će moći ostati prvakom i nakon meča protiv Prograisa te da će iz pozicije prvaka odlučivati o eventualnom povratku u laku kategoriju. WBC mu to nije odobrio, a pritisak je vršio i Shakur Stevenson.

Talentirani Shakur inzistirao je da se napokon razjasni situacija pri vrhu lake kategorije, a on će vrlo vjerojatno biti jedan od dvojice koja će boksati za WBC-ovu titulu svjetskog prvaka. Stevenson je WBC-ov obvezni izazivač za titulu, a protivnik će mu biti najbolje rangirani boksač koji pristane na taj meč. Vasyl Lomachenko prvi je u poretku izazivača i sjajnom Ukrajincu biti će ponuđen meč protiv Shakura.

Odbije li Lomachenko meč protiv Shakura Stevensona, WBC će kontaktirati sljedećeg najbolje rangiranog izazivača. Spomenuti Stevenson trenutno je na drugom mjestu, a iza njega u poretku je Isaac Cruz, zatim William Zepeda i Frank Martin.

Boksački fanovi vjerojatno najviše priželjkuju da će Lomachenko prihvatiti meč, a bio bi to vrhunski test za Shakura Stevensona, boksača koji je slavio u svih 20 dosadašnjih nastupa.

Vrlo zanimljiv rasplet situacije, a bit će zanimljivo vidjeti što će napraviti i ostale tri čelne organizacije (IBF, WBO, WBA). Haney drže i njihove titule u svom vlasništvu, a odluči li napustiti laku kategoriju, sve titule osim WBA-ove bit će upražnjene. WBA se osigurao za ovakve situacije uvođenjem ‘‘Regular‘‘ titule koju trenutno drži Gervonta Davis. U slučaju da Haney ostane bez pojasa, Gervonta Davis bit će promoviran u svjetskog prvaka.

Šteta je što Haney zasad napušta tako interesantnu težinsku kategoriju, a meč protiv Regisa Prograisa u superlakoj kategoriji trebao bi odraditi 28. listopada (deseti mjesec). Nakon tog meča bit će puno poznatije što Haney planira u nastavku svoje karijere.

Linker
30. travanj 2024 18:03