K1 i Boks

Devin Haney mora odlučiti u kojoj će kategoriji nastaviti karijeru, ima rok od tri dana da to napravi

Devin Haney

 ALEJANDRO SALAZAR/PXIMAGES/ICON SPORTSWIRE/PROFIMEDIA Alejandro Salazar/pximages/icon Sportswire/profimedia
Ako ostane u sadašnjoj kategoriji, ne gine mu meč sa Stevensonom

Devin Haney sada je na potezu. Poziv na akciju izdalo je Svjetsko boksačko vijeće, koje je potvrdilo Shakura Stevensona kao svog obaveznog izazivača u lakoj kategoriji. BoxingScene potvrdio je da Haney do kraja radnog vremena u petak mora potvrditi hoće li ostati na poziciji u lakoj kategoriji ili će se podići u superlaku kategoriju, gdje bi bio postavljen kao obavezni izazivač sljedećem susretu s Regisom Prograisom (29-1, 24 KO).

"Petak, 21. srpnja (sedmi mjesec) krajnji je rok za Haneyja da donese odluku hoće li se boriti protiv Prograisa ili će ostati u lakoj kategoriji", potvrdio je Sulaiman u ponedjeljak.

Haneyjev tim je prethodno potvrdio za Boxing Scene da je Matchroom Boxing predstavio preliminarnu ponudu za potencijalnu borbu protiv Prograisa.

Potvrda prelaska u višu težinsku kategoriju ili izostanak odgovora na ovo pitanje rezultirat će oduzimanjem WBC titule Haneyju, nakon čega bi Stevensonu bilo naređeno da se suoči sa sljedećim najviše rangiranim dostupnim kandidatom. Odluka Haneyja da ostane u lakoj kategoriji navest će WBC da naredi obaveznu borbu za naslov Haney-Stevenson. Stevenson je otvoren za oba scenarija, ali je otvoreno izazvao Haneya i željan je obračuna

"Svjetski prvak u tri divizije na putu", tvitao je Stevenson.

Haneyju (30-0, 15 KO) Svjetska boksačka organizacija predstavila je sličan zahtjev, ali više da bi potvrdio svoje namjere da prijeđe u višu kategoriju. Nepobijeđeni i neprikosnoveni prvak lake kategorije dopustio je da rok od 24 sata prođe bez odgovora, nakon što mu je odbijen zahtjev za jednodnevnim produljenjem. Sada je WBC taj koji traži odgovore budući da je Stevenson (20-0, 10 KO) već kontaktirao tijelo za sankcioniranje da bi potvrdio status obaveznog izazivača.

Linker
28. travanj 2024 07:09